Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Νομοσχέδιο για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες: Κατά μέτωπο επίθεση κατά της Εκκλησίας;

 Νομοσχέδιο για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες: Κατά μέτωπο επίθεση κατά της Εκκλησίας;

Με άρθρο του στο ope.gr ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης τονίζει την 15 Μαΐου ως κομβική ημέρα για το μέλλον των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της χώρας καθώς είναι η μέρα που το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές.

Ο π. Νικόλαος σημείωσε πως το πολυσυζητημένο Νομοσχέδιο δεν προκάλεσε την έκπληξή του καθώς: «Πράγματι όλοι μας ζούμε , από το 2008, υπό την συνεχή απειλή του επερχόμενου θανάτου, με κάθε αλλαγή κυβέρνησης και το εν τω μεταξύ παντοειδές μαρτύριο και εξουδένωση των ίσων προς όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας , κατά τον Ιδρυτικό τους Νόμο (3432/06) Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (ΑΕΑ), σε κάθε ευκαιρία και με όλους τους τρόπους».

Μετά την ανάδειξη του θέματος από το ope.gr, ότι το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της χώρας θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε.

Η ΔΙΣ στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα, συζήτησε επί του σχεδίου νόμου που της κατατέθηκε από το Υπουργείο και αποφάσισε τη μετάθεση της συζήτησης στην Ιεραρχία, δηλαδή αρκετούς μήνες μετά. Η κυβέρνηση όπως ανέφερε το ope.gr στην ανάδειξη του θέματος δεν είναι διατεθειμένη να βάλει οριστικό λουκέτο χωρίς την συναίνεση της Εκκλησίας.

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος τονίζει στο άρθρο του:  «Στο μεταξύ, το Υπουργείο, (σε αγαστή υπόγεια συνεργασία;), ξεκινά το καταστροφικό του έργο ερήμην και ενάντια στην βούληση των Επισκόπων της Εκκλησίας: κατά τις πληροφορίες μας, η κ. Υπουργός , στις αναμενόμενες στα μέσα Μαΐου εξαγγελίες του αριθμού των εισακτέων ανά Ανώτατη Σχολή και τμήμα, δεν θα δώσει κανέναν εισακτέο στην ΑΕΑ Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας έτσι de facto το έργο της καταστροφής των ΑΕΑ, με μιά πράξη που, εάν όντως συμβεί, στην πραγματικότητα είναι και πρέπει να εκληφθεί ως ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ…»

Αντιδρούν και οι Απόφοιτοι και Φοιτητές

Έντονες είναι οι αντιδράσεις όμως και από τη πλευρά των φοιτητών οι οποίο θεωρούν το συγκεκριμένο σχέδιο ως τιμωρητικό από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ο Εκπρόσωπος των Αποφοίτων της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Σιδέρης, μιλώντας στον Νικόλαος Ζαΐμη και το ope.gr.

Ο κ. Σιδέρης αναφέρθηκε στο υπάρχον καθεστώς που επικρατεί στις Ανώτατες Ακαδημίες, την επαγγελματική κατάσταση των αποφοίτων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα, το σχέδιο νόμου το οποίο το χαρακτήρισε τιμωρητικό από τη πλευρά του υπουργείου, ενώ έκανε έκκληση προς την Ιεραρχία να παρέμβει και να στηρίξει τις Ανώτατες Ακαδημίες. Τέλος, ανέφερε πως φοιτητές και απόφοιτοι είναι συσπειρωμένοι και θα πράξουν το καλύτερο δυνατό για τη δικαίωσή τους.

Σε συνέντευξή του στο ope.gr ο Θοδωρής Μπούρας, απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών τονίζει μεταξύ άλλων: «Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι με το κλείσιμο αυτών των σχολών σβήνει μαζί του αυτό το όραμα που γεννήθηκε μέσα από μια τόσο όμορφη και ευλογημένη σκέψη του μακαριστού Χριστοδούλου. Ελπίζω έστω και τώρα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είναι οραματιστής αλλά και η Ιεραρχία να διατηρήσουν το όραμα του μακαριστού Χριστοδούλου και με την πατερική τους αγάπη να ενισχύσουν τα αιτήματα των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Εύχομαι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για όλους αυτούς τους σπουδαστές με το αμφίρροπο αυτή τη στιγμή μέλλον».

Αντιδρoύν και οι Κληρικοί

Ο π. Κοσμάς Θασίτης και ο π. Ναθαναήλ Φελετάκης, απόφοιτοι της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, που διακονούν στην Ιεραποστολή της Αφρικής και τη Διασπορά αντίστοιχα, μίλησαν στον Νικόλαο Ζαΐμη και στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία (ope.gr).

Μία Θεολογική Ακαδημία, η οποία είναι ισάξια με άλλα πανεπιστήμια και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως. Ωφελήθηκα πάρα πολύ αυτά τα 4 χρόνια ως φοιτητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο π. Κοσμάς Θασίτης ο οποίος διακονεί των αμπελώνα του Κυρίου στην Ιεραποστολή της Αφρικής.

Ο ίδιος, όπως μας ανέφερε, ανακάλυψε ως φοιτητής της σχολής τον θησαυρό που κρύβει η Ορθόδοξη πίστη και λατρεία. Έναν θησαυρό που σήμερα τον μοιράζεται με τους Αφρικανούς πιστούς. «Η υποχρεωτική φοίτηση μου έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνω περισσότερο στη θεολογική επιστήμη και να μάθω μέσα από τους αξιόλογους καθηγητές με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις των μαθημάτων τους, το ποσό μεγάλο θησαυρό κρύβει η Ορθόδοξη πίστη και Λατρεία».

Παράλληλα στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως «αυτή τη στιγμή αρκετοί κληρικοί που φοίτησαν στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις Ιερών Μητροπόλεων με εξαιρετικά ποιμαντικά αποτελέσματα», προσθέτοντας πως «είναι σαφές ότι Θεολογικές Ακαδημίες στο χώρο της εκπαίδευσης διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο και πιστεύω ακράδαντα ότι ο ρόλος τους αυτός στο μέλλον θα φέρει άμεσα αποτελέσματά».

Τέλος, στάθηκε στη σημερινή κατάσταση που βιώνουν φοιτητές και απόφοιτοι οι οποίο τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή συντελείται μεγάλη αδικία στο να καταργηθούν όλες αυτές οι Ακαδημίες σταδιακά. Είναι πολύ λυπηρό από το 2007 που ξεκίνησαν να λειτουργούν ως Ακαδημίες να υφίστανται όλοι οι φοιτητές απαξίωση και μη αναγνωρισιμότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν διάφορες κρατικές η ιδιωτικές υπηρεσίες τις γνώσεις όλων αυτών (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) οι οποίοι για τέσσερα ή και οκτώ χρόνια κοπίασαν στα έδρανα των Ακαδημιών. Τώρα κινδυνεύουν να μείνουν μακριά από κάθε επαγγελματική αποκατάσταση και μηδενισμό του ή των πτυχίων τους».

Και κατέληξε με την ευχή η Εκκλησία της Ελλάδος να αποφασίσει με συναίνεση για το ζήτημα αυτό.

Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μάλτα και η ευεργεσία της Σχολής.

Η ορθόδοξη παρουσία στην Μάλτα χρονολογείται από την εποχή της κατάληψής της από τους Ιωαννίτες Ιππότες, λόγων πολλών Ελλήνων Ροδίων που έφεραν μαζί τους. Επίκεντρο για τους Ορθοδόξους του νησιού αποτελεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου ο οποίος στεγάζεται στον τέταρτο όροφο ενός κλασικού κτιρίου στο κέντρο της Βαλέτας. Στο ναό διακονεί ο π. Ναθαναήλ Φελεσάκης, απόφοιτος της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης.

Ο π. Ναθαναήλ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική προσπάθεια φοιτητών της σχολής να προβούν στη συντήρηση ιερών κειμηλίων της Αδελφότητας και του ναού.

«Η Αδελφότητα και Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Μάλτας είναι ευεργετημένη από τη Σχολή. Το καλοκαίρι του 2018 δύο φοιτήτριες ήρθαν με ERASMUS. Έστησαν ένα πρόχειρο εργαστήριο σε χώρο της Αδελφότητας και με τηλεφωνική βοήθεια ορισμένων καθηγητών τους, εργάστηκαν με επιστημονική μεθοδολογία, με ότι αυτό σημαίνει για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Βρήκαν Κειμήλια, όπως Βιβλιοθήκη και Ιερές Εικόνες, επιεικώς σε άθλια κατάσταση. Η μία έκανε πλήρη καταγραφή των εικόνων, με ιστορικό για την κάθε μια και το είδος της τέχνης που ανήκει. Η δεύτερη ασχολήθηκε με όλη τη βιβλιοθήκη καταγράφοντας όλα τα βιβλία, διαχωρίζοντάς τα ανάλογα με τις ανάγκες συντήρησής του, ενώ προέβη και στη συντήρηση ορισμένων από αυτά», αναφέρει.

Την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2019, δύο φοιτητές βρέθηκαν, επίσης, στο επιβλητικό νησί που βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου και ασχολήθηκαν μόνον με τη συντήρηση των εικόνων. «Σε πολύ λίγο χρόνο, κατάφεραν να συντηρήσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών. Έβαλαν στοίχημα με τον εαυτό τους, με το χρόνο, με την αντιξοότητα, με την απειρία τους. Τα κατάφεραν. Άριστα εκπαιδευμένοι. Άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους, αγγίζοντας τα όρια του επαγγελματισμού. Συνεπείς. Άριστοι χαρακτήρες» σημειώνει ο π. Ναθαναήλ προσθέτοντας πως η ποιότητα της σχολής φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα όσων καταρτίζονται σε αυτή «κάτω από δύσκολες συνθήκες και συνήθως με έλλειψη του αναγκαίου και βασικού εκπαιδευτικού προσωπικού.

«Αυτά τα λίγα έχω να πω που για όποιον θέλει να καταλάβει είναι πολλά. Αυτή είναι η ποιότητα των φοιτητών της σχολής. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της προσπάθειας, εκπαιδευτικών και φοιτητών. Τα βιώσαμε. Το αποτέλεσμα της εργασίας τους ήταν ο λαμπερός επίλογος της εργασίας τους εδώ στη Μάλτα. Τούς θαύμασαν και οι Ρωμαιοκαθολικοί και ζήτησαν φοιτητές από τη σχολή για το καλοκαίρι του 2020, το οποίο φυσικά λόγω COVID, αναβλήθηκε», κατέληξε.

Οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες σήμερα

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 3432/2006, οι τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βελλάς Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης καταρτίζουν στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, παρέχουν εκπαίδευση και χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ η εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λειτουργούν δύο Προγράμματα Σπουδών διάρκειας 8 εξαμήνων: Το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αναφέραμε το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων θα υπαχθεί σε κάποιο από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων όπως και οι αντίστοιχη της Κρήτης περιλαμβάνουν και αυτές δύο Προγράμματα Σπουδών: α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών (με οκτώ εξάμηνα σπουδών), και β) Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής (με οκτώ εξάμηνα σπουδών).

orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου