Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Το νέο «λάθος» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου: «Ο ιερός πόλεμος συνεχίζεται»

 Αντιδράσεις προκαλεί σε εκκλησιαστικούς και διπλωματικούς κύκλους η θερμή υποδοχή του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και μάλιστα πριν από τον νέο Έλληνα επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής.













Όλα ξεκίνησαν τρεις μέρες μετά την υποβολή των διαπιστευτηρίων των νέων πρέσβεων στην Τουρκία, στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το περασμένο Σάββατο, λοιπόν, οι νέοι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ελλάδος, Τζέφρι Φλέικ και Χριστόδουλος Λάζαρης, αντίστοιχα, έγιναν δεκτοί από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η ανακοίνωση του πατριαρχείου γράφει για τον Αμερικανό διπλωμάτη ότι έγινε «θερμά δεκτός» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο είχαν «μακρά συζήτηση για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Για τον Έλληνα διπλωμάτη, τον οποίο ο Πατριάρχης δέχθηκε μετά τον Αμερικανό, η ανακοίνωση γράφει ότι:
«Ο κ. πρέσβης, ο οποίος γνωρίζεται με τον Πατριάρχη επί πολλά χρόνια, καθώς είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη, και αργότερα στην πρεσβεία της Άγκυρας, έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Παναγιότατο με τον οποίο “εμνήσθησαν ημερών αρχαίων”»
Σύμφωνα με διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, δεν ορίζεται σε κάποιο εθιμοτυπικό να επισκέπτονται οι πρέσβεις των άλλων κρατών τον Οικουμενικό Πατριάρχη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
«Δεν είναι όμως κάτι ασυνήθιστο, καθώς ο Πατριάρχης δέχεται συνεχώς διπλωμάτες» μας εξηγεί ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που μάλιστα υπηρέτησε και ως γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έγινε και ο ίδιος δεκτός από τον Πατριάρχη τόσο ως πρόξενος όσο και ως επικεφαλής του ΟΣΕΠ.
«Δεν ήταν πιο θερμή η υποδοχή του Αμερικανού, καθότι ο Έλληνας παρακάθισε στη συνέχεια στην Πατριαρχική Τράπεζα, κάτι που αποτελεί μεταξύ άλλων ένδειξη τιμής» συμπληρώνει.

Αυξημένες οι συναντήσεις με Αμερικανούς.

Όμως, η πραγματικότητα δείχνει κάτι διαφορετικό, καθώς όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συναντήσεις του Πατριάρχη στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά τη χορήγηση του τόμου της αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει υποδεχθεί πάνω από δέκα Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ανάμεσά τους, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, η αναπληρώτρια Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Γ. Σέρμαν, ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο πρώην Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και άλλοι.
Για τους περισσότερους οι ανακοινώσεις αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «έγινε μακρά συζήτηση για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Πάντως, «είναι απογοητευτικό ότι έχει δει πολύ περισσότερες φορές τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία από τον Έλληνα πρέσβη στη γείτονα. Μήπως ξεχνά ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα εκεί;» διερωτάται διπλωμάτης καριέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις συναντήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η επίσκεψη του Πατριάρχη στις ΗΠΑ και οι συναντήσεις του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και η τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου-Μπάιντεν μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αν και έχει δεχθεί διπλωμάτες που υπηρετούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Κίνα, το Κουβέιτ, πρόκειται για μεμονωμένες συναντήσεις αφού πέρα από την ιδιαίτερη προτίμηση στους Αμερικανούς, ανάλογο ενδιαφέρον δείχνει και για τους Ουκρανούς πολιτικούς και διπλωμάτες.
Από το 2018 και έπειτα έχει υποδεχθεί στο Πατριαρχείο τους δύο Ουκρανούς Προέδρους, Ποροσένκο και Ζελένσκι, από δύο φορές τον κάθε ένα, καθώς και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους.
Μάλιστα ένας Ουκρανός πρέσβης είχε πραγματοποιήσει και αποχαιρετιστήρια συνάντηση μαζί του.
«Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από την πληθώρα των συναντήσεων με τους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι ο Πατριάρχης συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση της Ορθοδοξίας;» επισημαίνει από την πλευρά του ο θεολόγος Νικόλαος Σαββόπουλος.
«Είναι οξύμωρο να δέχεται περισσότερους Αμερικανούς και Ουκρανούς από ό,τι άλλα ορθόδοξα έθνη. Ο ιερός πόλεμος συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση "ριγμένη" είναι η Ορθοδοξία που διαιρέθηκε βαθύτατα» προσθέτει.
«Όμως όλα αυτά είναι συνέπειες του δόγματος του Οικουμενισμού. Όπως έχουμε ξαναπεί, η πολιτική δυναμιτίζει την ορθόδοξη πίστη και απομακρύνει την εκκλησία τόσο από τα βασικά όσο και από τα βαθύτερα νοήματά της, εμπλέκοντάς τη σε γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.Το σχίσμα παραμένει και πρέπει να επουλωθεί» καταλήγει.

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας.

Ήταν αρχές του 2019 όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στη νεοϊδρυθείσα αυτοαποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία.
Με τον τρόπο αυτό, προκλήθηκε μια τεταμένη κατάσταση στην ουκρανική επικράτεια που περιλαμβάνει διαμάχες πιστών και κληρικών, οι οποίοι εκπροσωπούν τις δύο αντίπαλες μεταξύ τους πλευρές. Όμως ακόμα και σήμερα, οι διαμάχες δεν έχουν διακοπεί και το σχίσμα εξακολουθεί να υφίσταται.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των ορθοδόξων εκκλησιών δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία.
Από την αρχή της ουκρανικής εκκλησιαστικής κρίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία έχει υποκινηθεί και από αμερικανικά συμφέροντα.
Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόσφατα έκανε λόγο για χειραγώγηση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης από τις ΗΠΑ, σε βάρος των ιδανικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου