Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Τι είπε ο Θεοφάν της Πολτάβας για τον Νέο Τσάρο και τον ερχομό του Αντίχριστου.

 

Οι άγιοι Ορθόδοξοι πρεσβύτεροι ήταν συχνά προικισμένοι με το χάρισμα της διόρασης. Έκαναν πολλές προβλέψεις για τη Ρωσία, τόσο για τις δύσκολες στιγμές της όσο και για την αναβίωσή της. Οι περισσότερες από τις προβλέψεις δεν εκτιμήθηκαν από τους σύγχρονους των μαντάτων, και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη - δίνονται από ψηλά για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν χρόνο να σκεφτούν και να αλλάξουν την ιστορία. Ωστόσο, όπως δείχνει η εμπειρία, κανείς δεν θέλει να αλλάξει, οπότε παίρνουμε αυτό που είχε προβλεφθεί, αυτό που μας αξίζει.

Ας θυμηθούμε σήμερα τις προβλέψεις του Θεοφάν της Πολτάβας και ας προσπαθήσουμε να τις ερμηνεύσουμε υπό το πρίσμα της τρέχουσας πραγματικότητας.

Ποιος είναι ο Άγιος Θεοφάνης

Δείτε το βίντεό μας για αυτό το θέμα:

 Ο Βασίλι Μπίστροφ, που ήταν το όνομα του μελλοντικού αγίου, γεννήθηκε το 1873 κοντά στο Νόβγκοροντ σε μια κληρονομική οικογένεια ιερέων. Οι γονείς δεν είχαν πολλά εισοδήματα, επομένως δεν έγινε λόγος για κοσμική υπηρεσία - το αγόρι άρχισε να εκπαιδεύεται ως ιερέας από την παιδική του ηλικία. Ο Βασίλης σπούδασε στο θεολογικό σεμινάριο, αποφοίτησε από την ακαδημία με άριστα και διατηρήθηκε στη διδακτική του δουλειά.

Αφιέρωσε είκοσι χρόνια στην ακαδημία, πέρασε από έναν ακανθώδη δρόμο από απλός δάσκαλος-ιερομόναχος μέχρι πρύτανης και έλαβε την εύνοια της βασιλικής οικογένειας.

Παρεμπιπτόντως, ήταν ο Feofan, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του Grigory Rasputin - συνέβαλε στη μετακόμισή του στην Αγία Πετρούπολη και έκανε τα πάντα για να τον κάνει δημοφιλή. Αργότερα, αναγνωρίζοντας την αληθινή φύση του Ρασπούτιν, ο Φεοφάν άλλαξε τη γνώμη του γι 'αυτόν και έγινε ο αντίπαλός του.

Το 1911, πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο να καταδικάσει τη συμπεριφορά της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας, επειδή πίστευε ότι είχε φέρει τον Γκριγκόρι Ρασπούτιν πολύ κοντά της και άρχισε να ασκεί επιζήμια επιρροή στη βασιλική οικογένεια.

Grigory Rasputin (αριστερά) και Feofan Poltavsky (κέντρο)

Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος της μετάθεσής του στην επαρχία. Ο Φεοφάν υπηρέτησε ως επίσκοπος στο Αστραχάν, στη συνέχεια στην Πολτάβα και στο Περεγιασλάβλ. Έλαβε τον βαθμό του επισκόπου. Πέρασε τα ταραγμένα χρόνια της επανάστασης και του εμφυλίου πολέμου στην Πολτάβα. Μπήκε σε αντιπαράθεση με τον Petlyura - αρνήθηκε να παραδώσει μνημόσυνο για τον Hetman Mazepa, για τον οποίο ρίχτηκε στη φυλακή.

Δεν αποδέχτηκε τις ιδέες των Μπολσεβίκων και το 1920 μετανάστευσε μέσω της Κριμαίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από σύντομες περιπλανήσεις, έγινε ηγούμενος σερβικού μοναστηριού, έζησε για κάποιο διάστημα στο Μαυροβούνιο και στη συνέχεια λειτούργησε στην εκκλησία Alexander Nevsky στη Σόφια.

Το 1931, εγκαταστάθηκε σε μια μικρή γαλλική πόλη με έναν φίλο ενός γαιοκτήμονα της Πολτάβα. Στο έδαφος του κτήματος της υπήρχε μια σειρά από σπηλιές, όπου η Feofan έχτισε μια μικροσκοπική εκκλησία και ένα κελί. Εκεί έζησε για οκτώ χρόνια ως ερημίτης μέχρι το θάνατό του.

Προφητεία για τον Βασιλιά

Οι πιστοί άρχισαν να μιλούν για το δώρο της διόρασης του Feofan πίσω στην Πολτάβα. Ο ίδιος είπε ότι ήταν μόνο οδηγός για τον Κύριο και τους αγίους που προειδοποιούσαν για το μέλλον. Αργότερα, οι ενορίτες παρατήρησαν ότι ο πατέρας Feofan μπορούσε να θεραπεύσει με τη δύναμη της προσευχής.

Οι προφητείες του Θεοφάνη διατηρήθηκαν στα αρχεία πολλών συγχρόνων του. Ορισμένες προβλέψεις μπορούν να βρεθούν στην αλληλογραφία του με τη συγγραφέα Έλενα Κόντσεβιτς. Αναφέρονται και στα κείμενα του Αμερικανού ιεροκήρυκα Σεραφείμ Ρόουζ.

Στις ανοιχτές πηγές μπορείτε να βρείτε την ακόλουθη πρόβλεψη από τον Feofan:

«Η μοναρχία και η αυταρχική εξουσία θα αποκατασταθούν στη Ρωσία. Ο Κύριος επέλεξε τον μελλοντικό βασιλιά. Αυτός θα είναι ένας άνθρωπος με φλογερή πίστη, ένα λαμπρό μυαλό και μια σιδερένια θέληση. Πρώτα απ' όλα θα αποκαταστήσει την τάξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, απομακρύνοντας όλους τους αναληθείς, αιρετικούς και χλιαρούς επισκόπους. Και πολλοί, πάρα πολλοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σχεδόν όλοι θα εξαλειφθούν, και νέοι, αληθινοί, ακλόνητοι επίσκοποι θα πάρουν τη θέση τους...
Κάτι που κανείς δεν περιμένει ότι θα συμβεί. Η Ρωσία θα αναστηθεί από τους νεκρούς. Και όλος ο κόσμος θα εκπλαγεί. Η Ορθοδοξία θα αναγεννηθεί και θα θριαμβεύσει μέσα της. Όμως η Ορθοδοξία που υπήρχε πριν δεν θα υπάρχει πια. Ο ίδιος ο Θεός θα τοποθετήσει έναν ισχυρό βασιλιά στο θρόνο».
Οι άγιοι Ορθόδοξοι πρεσβύτεροι ήταν συχνά προικισμένοι με το χάρισμα της διόρασης.  Έκαναν πολλές προβλέψεις για τη Ρωσία, τόσο για τις δύσκολες στιγμές της όσο και για την αναβίωσή της.-3

Είναι δύσκολο να πούμε πόσο αληθινή είναι αυτή η προφητεία. Αυτά ήταν τα πραγματικά λόγια του πατέρα Θεοφάν, ή συμπληρώθηκε η πρόβλεψη; Ένα πράγμα είναι σίγουρο - εκείνες τις μέρες υπήρχαν πολλές προφητείες και προβλέψεις για την αναβίωση της μοναρχίας.

Ο Feofan δημοσίευσε τα άρθρα του σε περιοδικά της ρωσικής μετανάστευσης. Εδώ είναι οι γραμμές από ένα από αυτά:

«Σήμερα η Ορθόδοξη Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, αυτό το γεγονός δεν απαιτεί πλέον καμία απόδειξη. Ερειπωμένη, τεμαχισμένη, μεθυσμένη από την ψεύτικη προπαγάνδα των «μαχητών κοσμοπολιτών», με απίστευτη προσπάθεια όλης της δύναμης, κρατιέται ακόμα πάνω από την Άβυσσο, ακόμα αναπνέει, ζει, περιμένει ακόμα βοήθεια από την Εκκλησία. Θα περιμένει; Ή, μετά την καταστροφή του κράτους, η ρωσική πνευματικότητα θα καταπατηθεί το ίδιο άγρια ​​και ανελέητα, ώστε να μας στερήσει για πάντα την ευκαιρία να σηκωθούμε από τα γόνατά μας, να αναγεννηθούμε, να αναστήσουμε».

Το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται για προφητεία, αλλά για μια κραυγή από την ψυχή ενός μετανάστη που λαχταράει για την προηγούμενη ζωή του.

Προφητεία για τον Αντίχριστο

Μετά το θάνατο του πατέρα Feofan, η συγγραφέας Elena Kontsevich έγραψε ένα βιβλίο με απομνημονεύματα γι 'αυτόν, με βάση την αλληλογραφία τους. Παραθέτει τα πραγματικά λόγια του αρχιεπισκόπου για τους έσχατους καιρούς:

«Με ρωτάς για το εγγύς μέλλον και για τους τελευταίους χρόνους; Δεν μιλώ για λογαριασμό μου, αλλά αναφέρω την αποκάλυψη των γερόντων που είχαν συνομιλίες μαζί μου σε διαφορετικές στιγμές. Και μου μετέφεραν το εξής: η έλευση του Αντίχριστου πλησιάζει, και είναι πολύ κοντά. Το 1918 είναι απλώς μια πρόβα. Υπήρχαν τρεις επιλογές για να καταλάβουν οι άθεοι την εξουσία: ένας Γερμανός, ένας Ούγγρος, ένας Ρώσος. Η ρωσική επιλογή αποδείχθηκε επιτυχημένη. Οι θεομάχοι κατάλαβαν ότι τώρα όχι μόνο μπορούν να πάρουν την εξουσία, αλλά και να τη διατηρήσουν.
Κατά συνέπεια, ο χρόνος της έλευσης του Αντίχριστου πρέπει να θεωρηθεί αρκετές δεκαετίες. Αλλά πριν από τον ερχομό του πρίγκιπα του σκότους, η Ρωσία πρέπει να ανακάμψει, φυσικά, για λίγο. Και στη Ρωσία πρέπει να εκλεγεί ξανά Τσάρος. Θα είναι άνθρωπος με φλογερή Ορθόδοξη πίστη, μεγάλο μυαλό και σιδερένια θέληση, όπως προείπε οι γέροντες.
Θα περιμένουμε την ανοιχτή εκτέλεση. Κρίνοντας από πολλά σημάδια: την εξαθλίωση της πίστης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, τη δημιουργία ενός θεομάχου κράτους σε όλη την Ευρώπη - πλησιάζει, εκτός εάν, λόγω των αμαρτιών μας, ο Κύριος ο Θεός ακυρώσει και αλλάξει ό,τι είχε υποσχεθεί».
Οι άγιοι Ορθόδοξοι πρεσβύτεροι ήταν συχνά προικισμένοι με το χάρισμα της διόρασης.  Έκαναν πολλές προβλέψεις για τη Ρωσία, τόσο για τις δύσκολες στιγμές της όσο και για την αναβίωσή της.-4

Τι γνώμη έχετε για τις προφητείες του Αγίου Θεοφάνη; Και μπορούν να θεωρηθούν προφητείες; Ίσως αυτό είναι πραγματικά απλώς λύπη για το παρελθόν και ελπίδα ότι στο μέλλον όλα θα πάνε καλά με την άφιξη ενός νέου Τσάρου;

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου