Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Ο θαυματουργός Σεραφείμ Μπογκουτσάρσκι είδε το μέλλον, μπορούσε να μετρήσει μέχρι τις μέρες και περιέγραψε με ακρίβεια δωμάτια στα οποία δεν είχε βρεθεί ποτέ.

«Ο κυβερνήτης σας ήταν άγιος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιους επισκόπους». Ο Γέροντας Κασσιανός για τον Άγιο Σεραφείμ.

Λίγο πριν από το θάνατό του, ο αρχιεπίσκοπος συμβούλεψε να του γράφουν επιστολές σαν να ήταν ζωντανός.

«Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν για σένα», είπε ο π. Σεραφείμ, «μου γράφεις ένα γράμμα και το αφήνεις στον τάφο μου. Αν λάβω έλεος από τον Κύριο, θα σε παρηγορήσω και θα σε βοηθήσω».

 Συμμετέχοντες στην πανηγυρική πομπή προς τιμήν της δοξολογίας του μεγάλου Θαυματουργού Σεραφείμ της Σοφίας και του Μπογκουτσάρσκι στο Βαλαάμ.

Πατήρ Σεραφείμ - για την εγγύτητα του Θεού, την παρουσία του

«Όταν πεθάνουμε, τότε θα καταλάβουμε πόσο κοντά μας ήταν ο Σωτήρας, η Μητέρα του Θεού και όλοι οι άγιοι, πώς έφτασαν στις αδυναμίες μας και πώς εκπλήρωσαν τις προσευχές μας», ήθελε να επαναλαμβάνει ο αρχιπάστορας.

Και να άλλη μια αγαπημένη φράση του ιεράρχη:

«Ο Κύριος είναι κοντά: αν Τον καλέσετε, θα ανταποκριθεί αμέσως».

«Διαβάζοντας τις Ζωές, ήταν σαν να ήμουν στον παράδεισο»

Όλη του τη ζωή ο άγιος διατήρησε επαφές στο Άγιο Όρος και εξομολογήθηκε σε έναν ευσεβή γέροντα που ονομαζόταν Λωτ. Παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά του, ο Επίσκοπος Σεραφείμ έβρισκε πάντα χρόνο για να διαβάσει λογοτεχνία που βοηθούσε την ψυχή. Μου άρεσε πολύ να διαβάζω τους Βίους των Αγίων. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, διάβασε πλήρως τον 12τόμο «Βίοι των Αγίων» του Αγίου Δημητρίου του Ροστόφ 11 φορές.

«Διαβάζοντας τις Ζωές, ήταν σαν να ήμουν στον παράδεισο», είπε ο αρχιπάστορας.

Τα πράγματα όμως τον βάρυναν. Τους ονόμασε «βάρος για την ψυχή». Ως εκ τούτου, έζησε όσο πιο σεμνά γινόταν.


 

«Όταν πεθάνουμε, τότε θα καταλάβουμε πόσο κοντά μας ήταν ο Σωτήρας, η Μητέρα του Θεού και όλοι οι άγιοι», είπε ο πατέρας Σεραφείμ κατά τη διάρκεια της ζωής του.  Πηγή: https://ok.ru/mudrostpra/topic/68013005990867

«Η διδασκαλία της ταπεινοφροσύνης κατά τη φιλοκαλία»

Ο πατέρας Σεραφείμ αγαπούσε την πατρίδα του, το Ριαζάν. Παρεμπιπτόντως, γεννήθηκε στη μεγάλη οικογένεια του Boris και της Maria Sobolev την 1η Δεκεμβρίου 1881. Ήταν 12 παιδιά συνολικά, ήταν το 10ο παιδί.

Η οικογένεια ήταν σε μεγάλη φτώχεια. Ο πατέρας του αρρώστησε πολύ όταν ο Σεραφείμ ήταν μόλις 6 ετών. Έμεινε λοιπόν κλινήρης μέχρι το θάνατό του, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια μέσα στα μαρτύρια.

Από την πρώιμη παιδική ηλικία, η σφραγίδα της εκλεκτότητας του Θεού έπεσε πάνω του. Και, φυσικά, αργότερα, καθώς μεγάλωνε, η κοσμοθεωρία του αγοριού δεν μπορούσε παρά να επηρεαστεί από το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια πιστών και θεοσεβούμενων ανθρώπων.

Η μητέρα του αγίου, η Μαρία, ήθελε πολύ ο γιος της να γίνει ιερέας. Και έτσι ο Σεραφείμ, μη θέλοντας να τη στενοχωρήσει, αποφοίτησε πρώτα από τη Θεολογική Σχολή του Ριαζάν και μετά έσπευσε στην Αγία Πετρούπολη - στη Θεολογική Ακαδημία.

Αγαπούσε πολύ τον Ιωάννη της Κρονστάνδης και τον επισκεπτόταν συχνά. Όντας αυστηρός με τον εαυτό του, ο Σεραφείμ εκείνη την εποχή επέτρεπε στον εαυτό του να παίζει μόνο πιάνο και να τραγουδά προσευχές, μεταξύ των οποίων ήταν και οι δικές του συνθέσεις.

Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που το θέμα της διατριβής του ήταν κατάλληλο - «Η διδασκαλία της ταπεινοφροσύνης κατά τη Φιλοκαλία». Αργότερα ο π. Σεραφείμ έλαβε για το έργο του τον ακαδημαϊκό τίτλο του υποψηφίου θεολογίας με δικαίωμα λήψης μεταπτυχιακού διπλώματος.

"Είσαι διορισμένος στο σεμινάριο των επαναστατών"

Ο τόπος παρηγοριάς για τον ιερέα ήταν πάντα το Ιερό Ερμιτάζ Vvedenskaya Optina. Και τότε η ζωή πήρε τον πατέρα Σεραφείμ πάνω από τα χτυπήματα! Ό,τι κι αν ήταν. Επιθεωρητής της Θεολογικής Σχολής Kostroma, Πρύτανης της Θεολογικής Σχολής Voronezh...

Παρεμπιπτόντως, η πειθαρχία στον τελευταίο ήταν τόσο χωλός που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Anthony Khrapovitsky του έγραψε με ανησυχία:

«Έχετε διοριστεί στο πιο απελπιστικό και επαναστατικό σεμινάριο».

Ωστόσο, ο Σεραφείμ δεν φοβόταν τίποτα. Ήταν γεμάτος πίστη, αποφασιστικότητα, δύναμη. Και ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα μόνο και μόνο για να ξεκαθαρίσει αυτό από το οποίο όλοι είχαν εγκαταλείψει τότε.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι ιδιότητες τον έκαναν άγιο. Για παράδειγμα, ο Σεραφείμ Μπογκουτσάρσκι είχε τη συνήθεια να διεισδύει βαθιά στην ψυχή του συνομιλητή του. Όντας καλόκαρδος άνθρωπος, δεν τιμώρησε ποτέ κανέναν από τους μαθητές του, παρά την αφόρητη συμπεριφορά τους. Και τι πιστεύεις; Με πραότητα και υπομονή πέτυχα επιτέλους υπακοή από τους ιεροδιδασκάλους.

Και επίσης ο πατέρας Σεραφείμ - δεν θα το πιστέψετε! - καταπολέμησε τη φτώχεια με μεγάλη επιτυχία. Πώς, ρωτάς; Χάρη στο άνοιγμα 2 κυλικείων, όπου σιτίζονταν δωρεάν άνθρωποι που είχαν ανάγκη.

Και δεν είναι αυτό. Ο πατέρας Σεραφείμ δημιούργησε επίσης μια αδελφότητα που βοηθά στην πληρωμή για θεραπεία, εκπαίδευση και ταξίδια στις πατρίδες τους.


 

«Ο Κύριος είναι κοντά: αν Τον καλέσετε, θα ανταποκριθεί αμέσως», αγαπούσε να επαναλαμβάνει ο Άγιος Σεραφείμ.  Πηγή: http://dev.valaam.ru/photos/198071/57434/

Δύο λόγια για ένα θαύμα

Κανείς δεν μπορούσε να αρνηθεί αυτό το γεγονός. Ο ίδιος ο μελλοντικός μητροπολίτης, ο Πατριάρχης Πέτρος (τοπικός και ιερομάρτυρας), αποκάλεσε τη σχολή με επικεφαλής τον π. Σεραφείμ ένα από τα καλύτερα στη Ρωσία.

Να φύγω ή να μείνω;

Και τότε ξέσπασε επανάσταση και πόλεμος. Ο πατέρας Σεραφείμ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επιλογή: τι να κάνει - να φύγει ή να μείνει;

Τότε ο παράλυτος γέροντας Ααρών του προέβλεψε τα εξής:

«Μην ανησυχείς, θα καταλήξεις σε καλό μέρος», είπε ο γέροντας για τη μελλοντική μοίρα του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ.

«Πώς μπορώ να καταλάβω τα λόγια σου;» ρώτησε ο αρχιμανδρίτης.
«Αν φτάσεις εκεί, θα ξέρεις», ήταν η απάντηση του γέροντα.

Ο Σεραφείμ και ο αδελφός του Σέργιος έφυγαν από το Voronezh με μια ατμομηχανή φορτωμένη με κάρβουνο. Στα νότια της Ρωσίας, στην Κριμαία, όντας ήδη αρχιμανδρίτης, ο Σεραφείμ περιήλθε στην υποταγή της προσωρινά ανεξάρτητης Διοίκησης της Ανώτατης Εκκλησίας (HCU), που δημιουργήθηκε για να επιλύει ανεξάρτητα επείγοντα και σημαντικά ζητήματα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1920, η VCU αποφάσισε να χειροτονήσει τον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Επίσκοπο Lubensky, εφημέριο της επισκοπής Πολτάβα.

Την άνοιξη του 1921, ο Αρχιεπίσκοπος Ευλόγιος (Γκεοργκιέφσκι), διαχειριστής των ρωσικών ενοριών στη Δυτική Ευρώπη, διόρισε τον Επίσκοπο Σεραφείμ πρύτανη της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Σόφια. Στη συνέχεια έγινε λειτουργία στη Βουλγαρία (και μέχρι το τέλος των ημερών του) στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Μύρων στη λεωφόρο Tsar Liberator Boulevard.

Αλλά ακόμη και πριν από το θάνατό του, ο πατέρας Σεραφείμ ανακάλυψε δύο χαρίσματα - την προφητεία και την ανάγνωση του μυαλού. Οι άνθρωποι μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από τις προβλέψεις του για το μέλλον, τη δουλειά και τον τρόπο ζωής με έκπληξη.

Στην ερώτηση: «Θα γίνω κύριος;» - ο επίσκοπος απάντησε: «Μην λυπάσαι, τέσσερα χρόνια ακόμα, και θα γίνεις».

Ο Σεραφείμ Μπογκουτσάρσκι μπορούσε να παρακαλέσει τον συλληφθεί και να τον ενημερώσει πότε θα επέστρεφε.

Ήδη κλινήρης λόγω της φυματίωσης που ανέπτυξε ξαφνικά, ο π. Σεραφείμ συνέχισε να επιβλέπει τις εργασίες για τη διευθέτηση του μοναστηριού. Μιλώντας για το μοναστήρι, περιέγραψε με ακρίβεια δωμάτια στα οποία δεν είχε πάει ποτέ. Και όταν οι μοναχές ρώτησαν πώς το ήξερε αυτό, ο αρχιπάστορας χαμογέλασε και απάντησε: «Αλήθεια;»

Την 1η Μαρτίου 1950 ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ κηδεύτηκε στην κρύπτη του ναού του Αγίου Νικολάου. Ήταν 69 ετών. Χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν τότε να τον αποχαιρετήσουν. Και μετά, αυτόπτες μάρτυρες λένε πώς άρχισαν να πέφτουν θαύματα βοήθειας! Και μέχρι σήμερα, η άφθονη πηγή της ευγενικής βοήθειας που δόθηκε από τον Θεό μέσω των προσευχών του αγίου Του στο πρόσωπο του πατέρα Σεραφείμ δεν έχει στερέψει.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2016, στην πέμπτη ολομέλεια του καθιερωμένου Συμβουλίου των Επισκόπων στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, ελήφθη απόφαση να δοξαστεί ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ (Sobolev) του Bogucharsky ως άγιος.

Προσευχή στον Άγιο Σεραφείμ - τον Θαυματουργό της Σοφίας και του Μπογκουτσάρσκι για φύλαξη από τα λάθη και τους πειρασμούς του κόσμου
Ω, θαυμαστός θαυματουργός, Άγιος Πάτερ Σεραφείμ! Εσείς, όσο ζούσατε, είπατε στους πιστούς: αν αποκτήσω τόλμη από τον Κύριο, δεν θα σας αφήσω ορφανούς. Γι' αυτόν τον λόγο, ενθυμούμενοι τα λόγια και τις πράξεις του ελέους σας στην πρόσκαιρη ζωή σας, ερωτευόμαστε και ζητάμε ειλικρινά: να προσεύχεστε αδιάκοπα στον θρόνο του Βασιλιά της Δόξας για όλους εμάς, κοντινούς και μακρινούς, ντόπιους και παράξενους, αδύναμους και αμαρτωλούς , που σε τιμούν με αγάπη. Από τη βρεφική ηλικία φώτισες με τη χάρη του Θεού, αλλά στα νιάτα σου απέκτησες τέλειο φρόνημα, σοφούς έκανες παλληκάρια και κορίτσια. Έχοντας φτάσει στην ανδρική ηλικία, εμφανίστηκε ένας ζηλωτής πράττης των Θείων αρετών. Γι' αυτό, ενίσχυσέ μας στο να ευαρεστούμε τον Θεό και, όπως ο καλός ποιμένας έχει ποιμάνει τα πρόβατα του Χριστού, καθοδήγησέ μας στο δρόμο της μετανοίας. Σαν λυχνάρι του Αληθινού Φωτός, φώτισέ μας και σώσε μας από τα λάθη και τους πειρασμούς αυτού του κόσμου, και σαν θαυματουργός θαυματουργός, μη σταματάς να δείχνεις το έλεός σου σε όλους όσους ρέουν προς το μέρος σου με αγάπη. Καλέ ποιμένα, μην εγκαταλείπεις το κοπάδι στα βουλγαρικά και ρωσικά και αλλού. Γίνε ένας γρήγορος βοηθός σε όσους σε καλούν από όλα τα πέρατα της γης, ώστε το άφατο έλεος του Αρχιβοσκού και Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πάντα δοξασμένο και λατρεμένο μαζί με τον Αρχάριο Πατέρα Του και τον Πανάγιο και Καλό, και Το ζωογόνο Πνεύμα Του, θα δοξάζεται, τώρα και πάντα, και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

dzen.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου