Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Ο σημερινός κόσμος έχει φτάσει σε μια φάση που, σε προηγούμενους αιώνες, θα είχε περιγραφεί με την κραυγή: “Αυτή είναι η Αποκάλυψη!”… στο χείλος του πυρηνικού και μη πυρηνικού θανάτου, μπορούμε να προτείνουμε μόνο μια στερεά αναζήτηση για το στοργικό χέρι του Θεού, το οποίο απαρνηθήκαμε… Αλέξανδρος Σολζενίτσιν, ένας προφήτης των ημερών μας.

 

Ιωάννης ο Θεολόγος-_Saint John the Theologian_Святой Иоа́нн Богосло́в__________20130209_2077948770 

Ὁ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.
Συναξάριον
Τῇ Γʹ (3ῃ) τοῦ μηνὸς Αὐγούστου, μνήμη τῆς Ἁγίας Σαλώμης τῆς Μυροφόρου, μητρὸς τῶν υἱῶν Ζεβεδαίου, Ἰακώβου καὶ Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου, ἐν εἰρήνη τελειωθείσης. (1ο αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν Ὁσίων Πατέρων ἡμῶν· Δαλμάτου, Φαύστου (5ο αἰ.), καὶ Ἰσαακίου (383) τῆς Μονῆς τῶν Δαλμάτων Κωνσταντινουπόλεως

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τοῦ ἁγίου Μάρτυρος Στεφάνου, πάπα Ῥώμης, καὶ τῶν σὺν αὐτῷ (257).
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ Ἅγιος Μάρτυς Ῥαζδένης, ὁ ἐκ Περσίας καὶ ἐν Γεωργίᾳ μαρτυρήσας, ὑπὸ τοῦ βασιλέως τῶν Περσῶν Περόζ (457)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ὅσιος Κοσμᾶς ὁ εὐνοῦχος, ἐρημίτης τῆς λαύρας τῆς Φαρᾶν ἐν Παλαιστίνῃ (6ος αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Ὀλυμπίου τοῦ ἐπάρχου, ὑπὸ τοῦ βασιλέως τῶν Περσῶν Χοσρόη Β’ (610-641).
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ἡ Ὁσία Θεοκλητὼ ἡ θαυματουργὸς, ἐκ τοῦ θέματος τῶν Ὀπτιμάτων (Ὀψικίου) ἐν εἰρήνη τελειοῦται (842)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ τῆς Ὁσίας Θεοδώρας τῆς ἐξ Αἰγίνης, καὶ Θεοπίστης τῆς θυγατρὸς αὐτῆς, τῶν ἐν Θεσσαλονίκῃ (892)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τοῦ Ὁσίου πατρὸς ἡμῶν καὶ Ὁμολογητοῦ Ἰωάννου, Ἡγουμένου Μονῆς τῆς Παταλαραίας (9ο αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν Ἁγίων· ωάννου καὶ Ἰωάννου τοῦ νέου, ἀρχιεπισκόπων Ἐφέσσου.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου τοῦ Ῥωμαίου, τῆς Νοβογορδίας (1147)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ Οἱ Ἐννέα Ἀδελφοὶ Χερχεουλίδζε, ἡ Μήτηρ καὶ ἡ Αδελφὴ αὐτῶν, καὶ οἱ Ἐννέα Χιλιάδες, μάρτυρες ἐν τῷ πεδίῳ Μαραβδῇ (Γεωργία) (1625)
Κοίμησις τῆς μακαρίας Εὐφημίας τῆς Μονῆς Ῥαβάνιτσα τῆς Σερβίας (1958), πνευματικοῦ τέκνου τοῦ Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, κοίμησις τοῦ ὁσίου Πατρὸς ἡμῶν Σάββα Ἀχιλλέως, ἐξ Ἄλωνας – Κύπρου (2016)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, κοίμησις τοῦ Ἀλεξάνδρου Ἰσίγιεβιτς Σολζενίτσιν τοῦ δικαίου καὶ Ὁμολογητοῦ (2008).

Στίχοι:
Τῆς σαρκὸς οἷον ἐκκυλισθείσης λίθου,
Ὁρᾷ Σαλώμη Χριστόν, οὐ Χριστοῦ τάφον.

π. Σάββας Αχιλλέως: «Σε αυτά που έρχονται εμείς θα προχωρούμε με τον Χριστό μας άφοβα»

Αλέξανδρος Σολζενίτσιν, ένας προφήτης των ημερών μας

«Μείνετε σταθεροί στον αγώνα κατά του κακού. Ποτέ μην δεχτείτε να κάνετε συμβιβασμό. Προτιμήστε να χάσετε τα πάντα, τη ζωή, το μισθό, τις συνθήκες, αντί να θυσιάσετε τη συνείδησή σας».

Εξουσιάζετε τους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που θα τους πάρετε τα πάντα.
Όταν όμως τους αφήσετε χωρίς τίποτα, τους χάσατε!
Είναι ελεύθεροι…

Οι αδυναμίες της ανθρώπινης συνείδησης, που έχει στερηθεί της θείας της διάστασης, ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας σε όλα τα μεγάλα εγκλήματα αυτού του αιώνα…. Το ίδιο ελάττωμα, το ελάττωμα μιας συνείδησης που δεν έχει τη θεϊκή διάσταση, εκδηλώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Δύση ενέδωσε στον σατανικό πειρασμό της «πυρηνικής ομπρέλας». Ο σημερινός κόσμος έχει φτάσει σε μια φάση που, σε προηγούμενους αιώνες, θα είχε περιγραφεί με την κραυγή: “Αυτή είναι η Αποκάλυψη!”
Ο Ντοστογιέφσκι προειδοποίησε ότι «μεγάλα γεγονότα θα μπορούσαν να έρθουν επάνω μας και να μας βρουν πνευματικά απροετοίμαστους». Αυτό ακριβώς συνέβη. Και προέβλεψε ότι “ο κόσμος θα σωθεί μόνο αφού έχει καταληφθεί από τον δαίμονα του κακού”…

Τώρα, βέβαια, οι αθεϊστές δάσκαλοι στη Δύση φέρνουν στη νεότερη γενιά ένα πνεύμα μίσους. Και εδώ πάλι βλέπουμε το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας διαδικασίας να δίνει τα ίδια αποτελέσματα, και για άλλη μια φορά για τον ίδιο λόγο: Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τον Θεό.
Στις αδικαιολόγητες ελπίδες των δύο τελευταίων αιώνων, οι οποίες μας έφεραν στο χείλος του πυρηνικού και μη πυρηνικού θανάτου, μπορούμε να προτείνουμε μόνο μια στερεά αναζήτηση για το στοργικό χέρι του Θεού, το οποίο απαρνηθήκαμε…

***Γιὰ ἐμένα ἡ πίστη εἶναι τὸ θεμέλιο καὶ τὸ στήριγμα τῆς ζωῆς.
Ἀλεξάντερ Σολζενίτσιν

– Τί σημαίνει ἡ πίστη γιὰ ἐσᾶς;
Γιὰ ἐμένα ἡ πίστη εἶναι τὸ θεμέλιο καὶ τὸ στήριγμα τῆς ζωῆς.
-Φοβᾶστε τὸν θάνατο;
Ὄχι, δὲν φοβᾶμαι τὸν θάνατο πλέον. …Τὸ θεωρῶ ὡς ἕνα φυσικό, ἀλλὰ ὄχι τὸ τελευταῖο, ὁρόσημο τῆς ὑπάρξεως κάποιου.
-Ὅπως καὶ νὰ ἔχει, σᾶς εὐχόμαστε πολλὰ ἔτη δημιουργικῆς ζωῆς.
-Ὄχι, ὄχι. Μὴν τὸ κάνετε, ἀρκετά.
Συνέντευξη τοῦ Ἀλεξάντερ Σολζενίτσιν στὸ Spiegel

***

Πατήρ Σάββας Αχιλλέως

Όλα αυτά τα οποία αγωνίζονται τώρα αυτοί οι μεγάλοι, ο αντίχριστος τους βάζει. Από αυτά τα οποία αγωνίζονται να ανακατατάξουν τον κόσμον, τα σύνορα των εθνών των λαών. Εκείνα τα οποία υπήρχαν μέχρις αυτής της στιγμής προσπαθούν αυτοί να τα φέρουν ανάποδα. Προσπαθούν να ενώσουν τον κόσμο διότι ο αντίχριστος δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει εάν δεν είναι ενωμένος ο κόσμος.
Εάν αυτήν την στιγμήν δεν εγένετο αυτή η ένωσις της Ευρώπης δεν θα μπορούσε ο αντίχριστος να κάνει τίποτα. Ορμά τώρα πάνω εις το χρήμα. Να ενώσει το χρήμα, ορμά δια να ενώσει τις σημαίες να γίνει μια σημαία, και δεν θα έχουμε την σημαία μας αύριο.
Ο Σταυρός που είναι πάνω εις την Σημαία μας δεν θα υπάρχει αύριο. Θα κάνουν λέγει ένα στρατό, θα έχουν μια σημαία. Θα κάνουν ένα χρήμα θα υπάρχει ένα χρήμα. Δεν θα υπάρχει η δραχμή μας αύριο. Αυτά όλα είναι σχέδια του αντιχρίστου διότι εάν δεν τα κάνει αυτά δεν θα μπορέσει να κηρύξει κυβέρνηση.
Δια αυτό τον λόγο «Στώμεν καλώς Στώμεν μετά φόβου»!
Όσοι πιστοί, αυτοί θα φανούν την στιγμήν εκείνην που θα κοσκινίσει ο αντίχριστος τα παιδιά του Χριστού μας!
Απόσπασμα ομιλίας μακαριστού πατρός Σάββα Αχιλλέως

***

Μας είχε προετοιμάσει από χρόνια για τον Αντίχριστο. Έλεγε ακούγονται τα βήματα του Αντιχρίστου, έλεγε και τα εμβόλια θα είναι του Αντιχρίστου. Θα πιάσει την καθέδρα της υγείας.
Μία φορά που πλέον παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση είπε κλείστε την τηλεόραση αυτή είναι λειτουργία του Αντιχρίστου.
Και έλεγε μακριά από την πλάνη. Στο τέλος όλο αυτό έλεγε:« Προσέχετε μην πλανηθείτε, προσέχετε μην πλανηθείτε, προσέχετε μην πλανηθείτε…»
Μαρτυρία πνευματικής του κόρης κ. Κλεοπάτρας Ρισσάκη

***

Σαββας Αχιλλέως_225547904_3038780249702034_5391084334733997072_n - CopyΣυχνά ἔλεγε: «Προσέχετε μήν πλανηθεῖτε!», καθώς καί «Ὅποιος ἔπιασεν-ἔπιασεν», ἡ χαρακτηριστική φράσῃ τοῦ Γέροντα, ὅταν ἤθελε νά τονίσει ὅτι οἱ ἐπιλογές τοῦ καθενός εἶναι δική του εὐθύνῃ.
Ὁ π. Σάββας Ἀχιλλέως ἀγωνίστηκε σέ ὅλη του τή ζωή γιά νά εἰδοποιήσει ὅλους μας νά μήν πλανηθοῦμε ἀπό τόν Ἀντίχριστο. Τά ἔβλεπε νά ἔρχονται καί ἀγωνιοῦσε γιά τίς ψυχές πού θά χάσουν τήν ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ – ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

Μέχρι τήν τελευταία του ἀναπνοή, ἡ προσευχή του ἦταν: Νά στερεώσει ὁ Χριστός μας ὅλους τους ἀνθρώπους νά μήν πάρει κανείς τό χάραγμα.

* Τώρα εἶναι ἡ ἀρχή ὠδίνων.
* Θά ἔρθουν χειρότερα. Τό δυσκολότερο θά εἶναι ὅταν αὔριο θά θέλουν νά μᾶς δώσουν τήν ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, τήν κάρτα τοῦ Ἀντιχρίστου. ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ τό σημεῖο τοῦτο:
– Κάρτα δέν θέλουμε. Κάρτα ἔχουμε. Ταυτότητα ἔχουμε. Δέν θέλουμε ἄλλη!…
Θά φωνάζει ὁ Ἀντίχριστος:
– Εἶναι εὐκολία, εἶναι εὐκολία, εἶναι εὐκολία…
«Πᾶρτε την, δέν εἶναι τίποτε», θά λένε όμως οἱ …( ; ) «Ὅταν ἔχεις τόν Χριστό μέσα σου, ἔξω ὅ,τι καί νά κάνεις, δέν εἶναι τίποτε».
Δηλαδή, ὅταν πάρω τήν ταυτότητα τοῦ Ἀντιχρίστου, δέν εἶναι τίποτα;

* Προσέχετε μήν πλανηθεῖτε! Μή σᾶς πλανήσει ὁ διάβολος καί δέν τό πάρετε μυρωδιά καί σᾶς σφραγίσει.

* Πρόσεχε νά μήν πλανηθεῖς! Εσύ πηγαίνεις ὅπως πάει τό ἀρνί, σκύβει τό κεφαλάκι του καί προχωρεῖ. Τοὐλάχιστον σ’ αὐτή τήν περίπτωση νά γίνουμε «ΑΓΡΙΟΚΑΤΣΙΚΑ» βρέ παιδάκι μου! Το αγριοκάτσικο πού δέν στέκει, πού δέν μπορεῖς νά τό πιάσεις. Ἔτσι νά γίνουμε, γιά νά μήν μᾶς πιάσει ὁ Ἀντίχριστος…

* Τήν ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ αὐτή (πού θά θελήσουν νά σᾶς δώσουν), σᾶς λέγω ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΤΕ.
Θά ποῦμε ὅλοι μαζί μέ ἕνα στόμα:
– Ταυτότητα ἔχουμε.
* ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ! ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ! ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ!
* Ὅποιος ἔπιασεν, ἔπιασεν…

* Προσέξετε ἀδελφοί μου, θά ἔλθουν χειρότερα.
Νά εἴμαστε προσεκτικοί καί νά παρακαλᾶμε τόν Θεόν νά σώσει τήν Ἑλλάδα Του, τήν πιστήν εἰς τόν Θεόν. Καί «Μή φοβηθεῖτε τῶν ἀποκτεινόντων τό σῶμα, τήν δέ ψυχήν μή δυναμένων ἀποκτεῖναι». Μή φοβηθεῖτε ἀπό αὐτούς πού θά μᾶς δώσουν θάνατο. Ὁ θάνατος δέν εἶναι τίποτε. Εἶναι ἡ μεταφορά ἀπό τήν παροῦσα ζωή, στήν Αἰώνιο Ζωή.
«Μείνετε πιστοί ἄχρι θανάτου».
( π. Σάββας Ἀχιλλέως Τά τελευταῖα του λόγια ἐπί ἄμβωνος)

***

Για τον αββά Κοσμά τον ευνούχο.

Μας διηγήθηκε ο αββάς Βασίλειος, ο πρεσβύτερος της μονής των Βυζαντίων, τα εξής: «Όταν ήμουν στη Θεούπολη, στον αββά Γρηγόριο τον πατριάρχη, ήρθε από τα Ιεροσόλυμα ο αββάς Κοσμάς ο ευνούχος, ο της λαύρας Φαράν, άνδρας καθ’ όλη την αλήθεια μοναχός και ορθόδοξος και με ζήλο πολύ. Είχε επίσης και γνώση των θείων Γραφών όχι ασήμαντη. Όταν έκανε λίγες μέρες εκεί, πέθανε ο γέροντας. Και παράγγειλε ο πατριάρχης, για να τιμήσει το λείψανο, να ταφεί αυτός στο μνήμα όπου ήταν θαμμένος κάποιος επίσκοπος. Μετά δύο ημέρες λοιπόν, πήγα», λέει, «να ασπαστώ τον τάφο του γέροντα. Ξάπλωνε τότε πάνω στον τάφο κάποιος φτωχός παράλυτος, ο οποίος ζητούσε ελεημοσύνη από όσους έμπαιναν στο ναό. Καθώς λοιπόν με είδε ο φτωχός να κάνω τρεις μετάνοιες και να διαβάζω ευχή πρεσβυτέρου, μου λέει: «Κύριε αββά, ήταν πράγματι μεγάλος ο γέροντας που θάψατε εδώ πριν δύο μέρες». Και του αποκρίθηκα: «Από πού το ξέρεις;» Αυτός μου λέει: «Εγώ ήμουν δώδεκα χρόνια παράλυτος και δι’ αυτού με θεράπευσε ο Κύριος· κι όταν στενοχωριέμαι, έρχεται παρηγορώντας με και μου δίνει ανάπαυση. «Αλλά κι άλλο παράδοξο», λέει, «πρόκειται ν’ ακούσεις γι’ αυτόν. Από τότε που τον θάψατε, τον ακούω κάθε νύχτα να φωνάζει και να λέει στον επίσκοπο: Μη μ’ ακουμπάς· παρέκει· μη μ’ αγγίζεις, αιρετικέ κι εχθρέ της αλήθειας και της αγίας του Θεού καθολικής Εκκλησίας». Αυτά άκουσα εγώ από το θεραπευμένο παράλυτο και πήγα και τα είπα όλα στον πατριάρχη· και παρακαλούσα αυτόν τον αγιότατο άνθρωπο να πάρουμε το σώμα του γέροντα και να το αποθέσουμε σ’ άλλο μνημείο. Τότε μας λέει ο πατριάρχης; «Σας βεβαιώνω, παιδιά μου, ότι δεν βλάπτεται σε τίποτε ο αββάς Κοσμάς από τον αιρετικό· αλλά όλο τούτο έγινε, για να γίνει γνωστή σε μας η αρετή του γέροντα και ο ζήλος, πόσον έχει και μετά την απαλλαγή του από την εδώ ζωή. Αλλά και για να μας φανερωθεί η πίστη του επισκόπου, για να μην τον έχουμε για ορθόδοξο»».

Αυτόν τον αββά Κοσμά συνάντησα στη λαύρα Φαράν. Γιατί έμεινα σ’ αυτή δέκα χρόνια. Και καθώς μου μιλούσε για τη σωτηρία της ψυχής, έτυχε να χρησιμοποιήσει λόγο του αγίου Αθανασίου, του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. Και μου λέει ο γέροντας: «Όταν βρεις λόγο του αγίου Αθανασίου, κι αν δεν έχεις χαρτί, στα ρούχα σου να τον γράψεις». Τέτοιον πόθο είχε ο γέροντας για τους αγίους Πατέρες μας και διδασκάλους.
(Ιωαννου Μόσχου «Λειμωνάριον», εκδ. Ι.Μ. Σταυρονικήτα, Αγιον Όρος)

Τα βήματα του Αντιχρίστου ακούγονται. Μή φοβηθείτε… Προσέχετε μην πλανηθείτε. Σε αυτά που έρχονται εμείς θα προχωρούμε με τον Χριστό μας άφοβα. π. Σάββας Αχιλλέως
https://iconandlight.wordpress.com/2023/08/02/91956/

Τί κι αν κυριαρχεί παντού το ψέμμα; Εμείς θα στηριχτούμε σε τούτο το ελάχιστο: ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ! Μείνετε σταθεροί στον αγώνα κατά του κακού. Ποτέ μην δεχτείτε να κάνετε συμβιβασμό. Προτιμήστε να χάσετε τα πάντα, τη ζωή, το μισθό, τις συνθήκες, αντί να θυσιάσετε τη συνείδησή σας. Αλέξανδρος Σολζενίτσιν
https://iconandlight.wordpress.com/2022/08/02/82439/

Μείνετε σταθεροί στον αγώνα κατά του κακού. Ποτέ μην δεχτείτε να κάνετε συμβιβασμό. Προτιμήστε να χάσετε τα πάντα, τη ζωή, το μισθό, τις συνθήκες, αντί να θυσιάσετε τη συνείδησή σας. Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ένας προφήτης των ημερών μας
https://iconandlight.wordpress.com/2021/08/03/65815/

Ενός εστι χρεία. Αν ζητάμε πρώτα την Βασιλεία του Θεού και αυτή είναι η μόνη μέριμνά μας, όλα τα άλλα θα μας δοθούν. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς – Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
https://iconandlight.wordpress.com/2020/08/02/%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9-%cf%87%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%b5/

Μυροφόρες_ Myrrhbearers_ Жёны-мироносицы_5512468091_dae339cdf4Ἀπολυτίκιον τῆς Ἁγίας Σαλώμης τῆς Μυροφόρου .
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Μητέρα θεόληπτον τῶν Ζεβεδαίου Υἱῶν, πιστήν τε μαθήτριαν τοῦ Διδασκάλου Χριστοῦ, καὶ τούτου διάκονον, πάντες τὴν Μυροφόρον, τοῦ Κυρίου Σαλώμη, ᾄσμασι θεηγόροις, ἐπαινέσωμεν πόθῳ· πρεσβεύει γὰρ ἀπαύστως Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον τῶν Ὁσίων Πατέρων ἡμῶν· Δαλμάτου, Φαύστου, καὶ Ἰσαακίου
Ἦχος δ´

 Θεὸς τῶν Πατέρων ἡμῶν ὁ ποιὼν ἀεὶ μεθ᾽ ἡμῶν κατὰ τὴν σὴν ἐπιείκειαν, μὴ ἀποστήσῃς τὸ ἔλεός σου ἀφ᾽ ἡμῶν· ἀλλὰ ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, ἐν εἰρήνῃ κυβέρνησον τὴν ζωὴν ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον τῶν Ὁσίων Πατέρων ἡμῶν· Δαλμάτου, Φαύστου, καὶ Ἰσαακίου
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης

Τὴν τρίστιχον χορείαν τῶν Ὁσίων τιμήσωμεν, Φαῦστον Ἰσαάκιον ἅμα, καὶ Δαλμάτον τὸν ἔνδοξον· ὡς τρίφωτος λαμπὰς γὰρ ἀρετῶν, σκεδάζουσι τὴν νύκτα τῶν παθῶν, καὶ ταῖς θείαις καταυγάζουσι δωρεαῖς, τοὺς πόθῳ ἀνακράζοντας· δόξα τῷ θαυμαστώσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ μεγαλύναντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι δι’ ὑμῶν, πᾶσιν ἰάματα.

Ἀπολυτίκιον τῆς Ὁσίας Θεοκλητούς, τῆς θαυματουργοῦ
Ἦχος γ΄. Θείας Πίστεως.

Πέλεις πρότυπον, φιλανθρωπίας, καὶ διδάσκαλος, αὐτοθυσίας, ἀρετῆς Θεοκλητὼ ἀκροθίνιον· διακονεῖς γὰρ ἐν ζήλῳ τοῖς πένησι, καὶ ἀσθενοῦσιν ὡς Μήτηρ φιλόστοργος· ὅθεν ἅπαντες, Χριστὸν τὸν Θεὸν δοξάζομεν, τὸν σὲ ἐν οὐρανοῖς ἐν δόξῃ στέψαντα.

Ἀπολυτίκιον τῆς Ὁσίας Θεοδώρας ἐξ Αἰγίνης.
Ἦχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.

Τελείως τὸν δρόμον σου ἐν ἀκλινεῖ λογισμῷ, ἐτέλεσας πάνσεμνε ὑποταγεῖσα καλῶς, Χριστῷ τῷ Νυμφίῳ σου· ὅθεν εἴληφας χάριν, Θεοδώρα Ὁσία, δαίμονας φυγαδεύειν, καὶ νοσοῦντας ἰᾶσθαι· διὸ καὶ τοῖς τιμῶσί σε βρύει ἰάματα.

Ἀπολυτίκιον τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Σάββα Ἀχιλλέως, ἐξ Ἄλωνας
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης. [Ποίημα Αθανασίου Κυπραίου (ἐξ Ἀθηνῶν)]

Τῇ πατρίδι, τῇ πίστει καὶ τοῖς τέκνοις σου ἅπασι,* Σάββα, ὡς καλὸς στρατιώτης τὰς ὀδύνας ὑπέμεινας∙* νηστείᾳ, ἀγρυπνίᾳ, προσευχῇ* ἐπάταξας δαιμόνων τὴν ὁρμήν·* τῶν πατέρων, ἀποστόλων καὶ προφητῶν* τὰ ῥήματα ἐκήρυξας.* Χαίροις, τῆς Κύπρου βλάστημα σεπτόν·* χαίροις, πιστῶν ἡ ἀντίληψις·* χαίροις, ὁ ταῖς εὐχαῖς σου πρὸς Θεὸν* βρύων ἰάματα.

Προσόμοια τῆς Ἁγίας Σαλώμης. Ἦχος β΄. Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου.

Χαίροις, ὦ Σαλώμη ἀληθῶς· χαίροις τῆς Μητρὸς τοῦ Κυρίου, πιστὴ διάκονος· σὺ γὰρ εἰς τὰ ἴδια, παραλαβοῦσα αὐτήν, ἐν σπουδῇ ὡς κειμήλιον, πολύτιμον ὄντως, δέει θεραπεύουσα, σὺ διεφύλαξας· ὅθεν, οὐρανίων χαρίτων, σὲ κατακοσμεῖ ὁ Δεσπότης, ὁ δοξάζων τοὺς Αὐτὸν δοξάζοντας.

Ὁ Οἶκος.
Τὰς ἀρετάς, καὶ τὴν πρὸς τὸν Δεσπότην ἀγάπην, καὶ πολλὴν ἀφοσίωσιν τῆς Μυροφόρου, τίς διηγήσεται; Τὴν προσφορὰν ἀμφοτέρων τῶν υἱῶν αὐτῆς, τῇ διακονίᾳ τοῦ Εὐαγγελίου, τίς εἰπεῖν ἱκανός; Μεγάλα ὄντως τὰ προτερήματα, καὶ μέγιστα τὰ χαρίσματα, τῆς Ἁγίας μητρὸς τῶν υἱῶν Ζεβεδαίου, καὶ θυγατρὸς Ἰωσήφ, Σαλώμης τῆς Θεαδέλφου, καὶ ἀδελφῆς τοῦ Ἀδελφοθέου· διὸ ἀξιοῦται ἰδεῖν τὸν Κύριον ἀναστάντα, καὶ τοῖς Αὐτοῦ μύσταις ἀπαγγεῖλαι χαρᾶς εὐαγγέλια. Ἡμεῖς δε, τιμῶντες αὐτήν, ἐν εὐφροσύνῃ κραυγάζουσιν· Χαῖρε Σαλώμη, μητέρων ἀγλάϊσμα.

Αἶνοι. Ἦχος α’. Τῶν οὐρανίων ταγμάτων.

ν ταῖς αὐλαῖς τοῦ Κυρίου χοροβατοῦσα σεμνή, ἅμα Ὁσία Μῆτερ, τοῖς υἱοῖς σου Σαλώμη, τῷ θείῳ Ἰακώβῳ καὶ τῷ κλεινῷ, Ἰωάννῃ πανένδοξε, σὺν Μαριὰμ τῇ Μητρί τε τοῦ Ἰησοῦ, τῷ Χριστῷ ἀεὶ παρίστασαι.

Δόξα. Ἦχος β΄.

Τὴν ἐκλεκτὴν θυγατέρα τοῦ Μνήστορος, καὶ Ζεβεδαίου τὴν ὁμόζυγον, τῶν υἱῶν τῆς βροντῆς, θεοκηρύκων Ἀποστόλων, Ἰακώβου καὶ Ἰωάννου, πανέντιμον μητέρα, συνελθόντες εὐφημήσωμεν· τὴν πιστὴν διάκονον τοῦ Κυρίου, καὶ καλὴν κουροτρόφον τῆς Ἁγίας Παρθένου, ἐγκωμίοις καταστέψωμεν· τὴν ἔνδοξον τοῦ Κυρίου Μυροφόρον Σαλώμην, τὴν θεασαμένην Ἀναστάντα τὸν Κύριον, ἐπαξίως ἀνυμνήσωμεν, βοῶντες πρὸς αὐτήν· Ἁγία Μῆτερ, τῷ Δεσπότῃ Χριστῷ, μετὰ τῶν συγγόνων σου, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχάς ἡμῶν.

Κοντάκιον τῆς Μεταμορφώσεως.
Ἦχος βαρύς. Αὐτόμελον.

πὶ τοῦ ὄρους μετεμορφώθης, καί, ὡς ἐχώρουν, οἱ μαθηταί σου τὴν δόξαν σου, Χριστὲ ὁ Θεός, ἐθεάσαντο· ἵνα, ὅταν σε ἴδωσι σταυρούμενον, τὸ μὲν πάθος νοήσωσιν ἑκούσιον, τῷ δὲ κόσμῳ κηρύξωσιν, ὅτι σὺ ὑπάρχεις ἀληθῶς τοῦ Πατρὸς τὸ ἀπαύγασμα.

Κατὰ τὴν περίοδον τοῦ Δεκαπενταγούστου εἴθισται νὰ ψάλλωνται, τὰ ἑξὴς Ἐξαποστειλάρια:
Ἦχος γ΄. Ὁ οὐρανὸν τοῖς ἄστροις.

πόστολοι ἐκ περάτων συναθροισθέντες ἐνθάδε, Γεθσημανῆ τῷ χωρίῳ, κηδεύσατέ μου τὸ σῶμα· καὶ σύ, Υἱὲ καὶ Θεέ μου, παράλαβέ μου τὸ πνεῦμα.

 γλυκασμὸς τῶν Ἀγγέλων, τῶν θλιβομένων ἡ χαρά, χριστιανῶν ἡ προστάτις, Παρθένε Μήτηρ Κυρίου, ἀντιλαβοῦ μου καὶ ῥῦσαι τῶν αἰωνίων βασάνων.

Καὶ σὲ μεσίτριαν ἔχω πρὸς τὸν φιλάνθρωπον Θεόν, μή μου ἐλέγξῃ τὰς πράξεις ἐνώπιον τῶν Ἀγγέλων· παρακαλῶ σε, Παρθένε, βοήθησόν μοι ἐν τάχει.

Χρυσοπλοκώτατε πύργε καὶ δωδεκάτειχε πόλις, ἡλιοστάλακτε θρόνε, καθέδρα τοῦ Βασιλέως, ἀκατανόητον θαῦμα, πῶς γαλουχεῖς τὸν Δεσπότην;

πιθυμῶ, Παναγία, τὰ κάλλη τοῦ Παραδείσου, τὸν μυρισμὸν καὶ τὰ ἄνθη, καὶ τὴν τερπνὴν εὐωδίαν, καὶ τὰς ᾠδὰς τῶν ἀγγέλων, ὅταν ὑμνοῦν τὸν Υἱὸν σου.


 iconandlight.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου