Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μητροπολίτης Κορυτσάς: Οι Ορθόδοξοι δεν είναι Έλληνες.

Φεβρουάριος 2, 2013.

Ο μητροπολίτης Κορυτσάς, σεβασμιότατος Ιωάννης, σε συνέντευξή του με το δημοσιογράφο Ilva Tare, δήλωσε ότι δημιουργείται λανθασμένη αντίληψη ότι τα άτομα με την ορθόδοξη πίστη είναι Έλληνες.

Ο σεβασμιότατος  Ιωάννης, λέει ότι η πίστη δεν αναγνωρίζει τον εθνικισμό και η Εκκλησία από τη φύση της είναι για την αγάπη όλων των ανθρώπων, όλων των λαών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών στην Αλβανία, τονίζει ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θρησκευτικές συγκρούσεις, δείχνει ότι υπάρχει ανοχή.

 Μερικά σημαντικά σημεία της συνέντευξης:

«Δεν αναφερθήκατε στα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας, γιατί;»

Μητροπολίτης Κορυτσάς:

Η εξαίρεση ορισμένων ιστορικών στοιχείων σημαίνει αποφυγή της ιστορίας, κάθε αφαίρεση εννοείται ότι παραμορφώνει την ιστορία. Όποιος έχει συμβάλει στην ιστορία της χώρας θα πρέπει να λάβει την εκτίμηση που του οφείλεται. Δεν μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα ήταν εκ προθέσεων ή ξεχάστηκε.

«Γιατί δεν σας δίνουν αλβανικό διαβατήριο»

Απάντηση:

Είναι προς τιμήν του αλβανικού κράτους να παραχωρήσει ένα διαβατήριο. Πρέπει να μάθουμε να τιμούμε τους ανθρώπους που μας βοηθούν.

«Απετράπη το Aυτοκέφαλο από το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι Έλληνας πολίτης;»

Απάντηση:

Αυτοκέφαλη Εκκλησία, σημαίνει πρώτα ότι θα υπάρχει οικονομική ανεξαρτησία και στο θέμα αυτό κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε εργαστεί σκληρά. Έτσι, όχι μόνο δεν την εμποδίζουμε, αλλά την βοηθούμε πολύ. Η Εκκλησία μπορεί να πάθει ζημία με την εθνικότητα.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σταθερά μία επιθετική διάθεση από τον προσδιορισμό ότι ο Ορθόδοξος ταυτίζεται με τον Έλληνα;»

Απάντηση:

Ναι γίνονται συνεχώς επιθέσεις, συχνά άδικες. Κάθε μέρα κλέβουν τις εκκλησίες μας και εμείς σιωπούμε. Οι κατηγορίες έχουν βασισθεί σε φημολογίες. Στην Εκκλησία δεν διδάσκονται ελληνικά, όπως ισχυρίζονται. Αυτό μπορεί να γίνεται στις μειονοτικές περιοχές και είναι δικαίωμά τους να μαθαίνουν τη δική τους γλώσσα.

«Ποια είναι η σχέση της εκκλησίας με τον εθνικισμό;»

Απάντηση:

Ο εθνικισμός βασίζεται  στο μίσος και είναι απαράδεκτος. Όταν ένα κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να προστατεύσει την εκκλησία ένας μητροπολίτης απάντησε : «Εσείς θα προστατεύσετε την Ορθοδοξία ή η Eκκλησία;»
Η εκκλησία από τη φύση της αγαπά όλους τους λαούς, όλους τους ανθρώπους. Το μίσος είναι εναντίον της πίστης, εναντίον της εκκλησίας. Προτρέπω όλους να αγαπούν τη χώρα τους, είναι αδύνατο να αγαπάμε το Θεό και να μην αγαπάμε τη χώρα μας και αυτή είναι η καλύτερη αγάπη για τη χώρα. Τα Βαλκάνια χρειάζονται μία συνεργασία. Έχω αντιταχθεί σε κάθε τι που βασίζεται στο μίσος. Μέσα στην Εκκλησία έχω υψώσει τη φωνή μου για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

«Πως οι Ορθόδοξοι έχουν απογραφεί 6,7 τοις εκατό;»

Απάντηση:

Μόνο στην περιοχή Fier υπάρχουν 10 τοις εκατό Ορθόδοξοι, δεν μπορεί όλοι να έχουν μεταναστεύσει. Μετά την κήρυξη της Εκκλησίας ότι δεν αναγνωρίζει την απογραφή, δεν υπήρξε καμία απάντηση. Η Ορθόδοξη κοινότητα θεωρεί την απογραφή απαράδεκτη και ψευδή. Υπάρχει, ίσως, μία σκοπιμότητα, αλλά είναι άδικη και η κοινότητα αισθάνεται άσχημα.

«Μπορείτε να κάνετε τη δική σας προσωπική απογραφή;»

Απάντηση:

Η εκκλησία έχει το δικαίωμα να κάνει απογραφή και σύμφωνα με τα στοιχεία της είμαστε πάνω από 24 % Ορθόδοξοι. Έχει γίνει ένα είδος έρευνας ζητώντας τους πιστούς να έρθουν στην Εκκλησία. Πάνω από 20 χιλιάδες άτομα,άλλωστε, δεν έχουν δηλωθεί πουθενά.

«Τι έχετε να πείτε για τους μετανάστες που γυρίζουν από τα σύνορα, λόγω των τοπωνυμίων στα διαβατήριά τους»

Απάντηση:

Πρέπει να διατηρηθεί η ταυτότητα του κάθε ατόμου.
http://www.echedoros-a.gr/2013/02/blog-post_3078.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου