Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΓΑΠΗ.

Tην τέλεια αγάπητη γεννά η απάθεια,την απάθεια την γεννά η ελπίδα στο Θεό,την ελπίδα,η υπομονή και η μακροθυμία..Αυτές τις γεννά η εγκράτεια,την εγκράτειια γεννά ο Θείος φόβος,αυτόν τον γεννά η πίστη στο θεό.
Όποιος αγαπά το Θεό,αγαπά δίχως άλλο και τον πλησίον του.Ένας τέτοιος άνθρωπος αποστρέφεται την πλεονεξία,διαχειρίζεται τα χρήματα του κατά το θέλημα του Θεού και τα μοιράζει σ'εκείνους που έχουν ανάγκη.
Όποιος κάνει ελεημοσύνη μιμούμενος το Θεό,δεν κάνει διάκριση καλού και κακού,δικαίου και αδίκου,στα απαραίτητα της ζωής.Μοιράζει ίδια σε όλους κατά τις ανάγκες τους,αν και προτιμά τον ενάρετο από τον κακό,για την αγαθή του προαίρεση.
Η διάθεση της αγάπης δε διαπιστώνεται μόνο με την παροχή χρημάτων,αλλά πολύ περισσότερο με τη μετάδοση λόγου σωτηρίας και με τη σωματική διακονία.
Ψυχή καθαρή είναι εκείνη,που ελευθερώθηκε από τα πάθη και ευφραίνεται ακατάπαυστα με τη Θεία αγάπη.

Αν θέλεις να μην ξεπέσεις από την αγάπη του Θεού,μήτε τον αδελφό να αφήσεις να κοιμηθεί στενοχωρημένος από σένα,μήτε εσύ να κοιμηθείς στενοχωρημένος εναντίον του.
Δεν έχει τέλεια αγάπη εκείνος που αλλάζει διάθεση προς τους ανθρώπους ανάλογα με τον χαρακτήρα τους,τον ένα π.χ. τον αγαπά και τον άλλο τον μισεί,ή τον ίδιο άνθρωπο άλλοτε τον αγαπά και άλλοτε τον μισεί για τις ίδιες αιτίες.
Αφού η αγάπη δείχνει υπομονή και καλοσύνη,όποιος είναι ολιγόψυχος για όσα λυπηρά του συμβαίνουν και γι αυτό γίνεται κακός και διακόπτει την αγάπη προς εκείνους που τον λύπησαν,πως δεν ξεπέφτει από το σκοπό της θείας πρόνοιας;
Μην καταφρονίσεις την εντολή της αγάπης,γιατί με αυτή θα γίνεις υιός του Θεού.Παραβαίνοντάς την,θα βρεθείς παιδί της γέενας.
Μην είσαι εύκολος στο να απορρίπτεις την πνευματική αγάπη,γιατί δεν έχει μείναι στους ανθρώπους άλλη οδός σωτηρίας.
Οταν ακούς ωφέλιμο λόγο,μην κρίνεις εκείνον που διδάσκει,για να μην σε απωθήσει η Χάρη και στερηθείς την ωφέλιμη νουθεσία.
Αγωνίσου να αγαπήσεις κάθε άνθρωπο εξίσου και διώχνεις όλα μαζί τα πάθη σου.
Υπάρχουν πολλοί φίλοι στον καιρό της ευημερίας και της ανέσεως.Στον καιρό του πειρασμού,ζήτημα αν βρεις έναν.
Ο πιστός φίλος δεν ανταλλάσεται με τίποτα επειδή τις συμφορές του φίλου τις θεωρεί δικές του και υποφέρει μαζί του,υπομένοντας μέχρι θανάτου.
Η ελεημοσύνη θεραπεύει το θυμικό της ψυχής,η νηστεία μαραίνει την επιθυμία,η προσευχή καθαρίζει το νου και τον κάνει κατάλληλο για την θεωρία.Γιατί ανάλογα με τις δυνάμεις της ψυχής,ο Κύριος μας χάρισε και τις εντολές του.
Όπως η μνήμη της φωτιάς δεν ζεσταίνει το σώμα,έτσι πίστη χωρίς αγάπη δεν φέρνει στην ψυχή το φωτισμό της πνευματικής γνώσεως.    
ΦΙΛΟΚΑΛΙΚΟ ΑΠΑΝΘΗΜΑ.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου