Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Η Παναγιά Αγιογαλούσαινα και το σπήλαιο στο Άγιο Γάλας (βίντεο).

Η Παναγιά Αγιογαλούσαινα και το σπήλαιο στο Άγιο Γάλας (βίντεο)
Δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία της Χίου, την Παναγιά Αγιογαλούσαινα και το ομώνυμο σπήλαιο της περιοχής, στο Άγιος Γάλας, στην βορειοδυτική Χίο, αναδεικνύει με το βίντεό του (λήψεις από αέρος και επίγειες) ο κ. Παναγιώτης Τζανετής.

Οι λήψεις είναι μοναδικές και εκτός από τα μνημεία αναδεικνύουν την φυσική ομορφιά και το συναρπαστικό τοπίο της περιοχής. Για τα γυρίσματα των πλάνων του βίντεο χρειάστηκαν πέντε ολόκληρες ώρες, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους και των δυσκολιών της περιοχής.
Η Παναγιά Αγιογαλούσαινα κτισμένη, κυριολεκτικά κρεμασμένη σε απότομα βράχια, ενώ ένα τμήμα της είναι «φωλιασμένο» μέσα σε ένα από τα μικρότερα σπήλαια, που υπάρχον στην περιοχή.
agio galas 01
Ο οικισμός του Αγίου Γάλακτος
Το Άγιο Γάλα (ή Άγιον Γάλα και Άγιο Γάλας κατά το τοπικό ιδίωμα) είναι ένα μικρό χωριό της βορειοδυτικής Χίου, σε οδική απόσταση 62,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.
Σήμερα υπάγεται στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Χίου (δημοτική ενότητα Αμανής, τοπική κοινότητα Αγίου Γάλακτος).
Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 240 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το Άγιο Γάλας είναι το δεύτερο δυτικότερο χωριό του νησιού, μετά τον Μελανειός, κτισμένο στις δυτικές πλαγιές του βουνού Αμανή. Κοντινότεροι κατοικούμενοι οικισμοί είναι τα χωριά Μελανειός (προς τα νοτιοδυτικά) και Νενητούρια (στα ανατολικά – βορειοαντατολικά), σε αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων.
Ωστόσο, 1,4 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του Αγίου Γάλακτος βρίσκεται το μικρό χωριό του Αγίου Ιωάννη (Άη Γιάννη), εγκαταλελειμμένο ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά κατά την παράδοση οικισμός ακμαίος παλαιότερα.
Οι κάτοικοι του Αγίου Γάλακτος ονομάζονται Αγιογαλούσοι / Αγιογαλούσαινες στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα.
Το χωριό είναι κυρίως γνωστό από το ομώνυμο σπήλαιο και τον εντός αυτού βυζαντινό ναό της Παναγίας Αγιογαλούσαινας. Εξάλλου, η ονομασία όλων αυτών προέρχεται από το σπηλαιόγαλα που σταλάζει από τους σταλακτίτες του σπηλαίου και σύμφωνα με την παράδοση έχει θεραπευτικές – θαυματουργές ιδιότητες (αγίασμα).
Πηγές
Γεωργίου Ι. Ζολώτα: Ιστορία της Χίου, τόμος Α΄ («Ιστορική Τοπογραφία και Γενεαλογία»). Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου, Αθήναι 1921, σσ. 631-634.
Κωνσταντίνου Ε. Φραγκομίχαλου: Το Άγιο Γάλας της Χίου, μνημείο φύσης, ιστορίας και τέχνης, εκδ. άλφα πι, Χίος 2008.
http://astraparis.gr/i-panagia-agiogalousaina-kai-to-spilaio-sto-agio-galas/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου