Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Η λεηλασία εκκλησιών συνεχίζεται… Δέκα χρόνια ιερόσυλοι αλωνίζουν στην Ήπειρο!



EKKLHSIA KOYKOYLI
Δεκαπέντε εικόνες τελικά, ρωσικής τεχνοτροπίας, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μερόπη Πωγωνίου , έκαναν φτερά. Οι ιερόσυλοι, έκοψαν τα σιδερένια κάγκελα στο παράθυρο της εκκλησίας, εισήλθαν στο εσωτερικό και αφαίρεσαν τις εικόνες από το ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Είναι το τελευταίο χτύπημα που αποκαλύφθηκε.. Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, οι ιερόσυλοι έδρασαν με την ίδια ευκολία, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν.

Το μπαράζ των διαρρήξεων σε εκκλησίες, στις ακριτικές περιοχές των Ιωαννίνων, επαναφέρει το τεράστιο θέμα της λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα οργανωμένα κυκλώματα που προωθούν τα κλοπιμαία προς πώληση σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε γκαλερί του εξωτερικού.
Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, άγνωστοι ιερόσυλοι λεηλάτησαν δέκα ιερούς ναούς στα χωριά της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στην Εκκλησία και την τοπική κοινωνία....
Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη μεγάλη λεηλασία που είχε υποστεί ο θρησκευτικός και πολιτιστικός πλούτος του Νομού Ιωαννίνων, επί μία πενταετία, μέχρι το 2010, όταν οι άγνωστοι δράστες άνοιγαν το ένα μετά το άλλο τα μοναστήρια και αφαιρούσαν πολύτιμα αντικείμενα.
Ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα ήταν στο Κουκούλι, όπου είχαν αφαιρέσει πλήθος εικόνων κι άλλων κειμηλίων από την εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
Τα τελευταία χτυπήματα που σημειώνονται, όπως αυτό στη Μερόπη, δείχνουν να έχουν πολλά κοινά στοιχεία, με όσα είχαν καταγραφεί στο παρελθόν.
Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν σε οργανωμένο, διεθνές, κύκλωμα, το οποίο παρά την έρευνα που διεξάγεται επί σειρά ετών, δεν έχει εξαρθρωθεί μέχρι σήμερα.
Οι έρευνες που είχαν γίνει προ έτους, οδήγησαν στη σύλληψη τριών ατόμων, ενός 41χρονου κτηνοτρόφου και της μητέρας του 64 ετών, στην Καλαμπάκα και ενός 54χρονου ιδιοκτήτη εργαστηρίου βιβλιοδεσιών στο κέντρο της Αθήνας.
Στο σπίτι και στις αποθήκες του κτηνοτρόφου δεν βρέθηκαν αρχαία κειμήλια, αντίθετα με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του 54χρονου βιβλιοδέτη. Στο διαμέρισμα και το κατάστημά του στο κέντρο της Αθήνας, αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας βρήκαν οκτώ βιβλία και ευαγγέλια που χρονολογούνται από το 1747 έως το 1921. Ενδεικτικά, κατάσχεσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Αρχιερατικόν» τυπωμένο το 1779 στη Βενετία, ένα βιβλίο με τίτλο «Χρυσοστόμου περί Ιεροσύνης» χρονολογούμενο το 1810, καθώς και βιβλίο που χρονολογείται στο 1747 με τίτλο «Λόγοι πανηγυρικοί και εγκωμιαστικοί μεγάλης Τεσσαρακοστής».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο βιβλιοδέτης υπέδειξε έναν 44χρονο που διατηρεί γκαλερί στο Μέτσοβο, ως το άτομο που του προμήθευσε τα εκκλησιαστικά βιβλία, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να τα συντηρήσει και να τα επισκευάσει.
Τον 44χρονο είχε κατονομάσει και ο ιδιοκτήτης της Temple Gallery του Λονδίνου ως το άτομο που του είχε προμηθεύσει, το 2011, κλεμμένες (από εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής του Ζαγορίου) εικόνες που είχαν βρεθεί στην γκαλερί του στο Holland Park στο βορειοδυτικό Λονδίνο.
Στην πολυσέλιδη κατάθεσή του, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί είχε αποκαλύψει ότι ο Ελληνας γκαλερίστας τού είχε εμφανίσει τις κλεμμένες εικόνες ως οικογενειακά του κειμήλια.
Από τότε, αντικείμενα που φέρεται να έχει διακινήσει το εν λόγω κύκλωμα αρχαιοκαπήλων έχουν βρεθεί στο Μοναστηράκι, το Αμστερνταμ και στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Η έρευνα πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί και η λεηλασία στις εκκλησίες των Ιωαννίνων συνεχίζεται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου