Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΠΟΣΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ; Το ποσό που έκανε τον Ιούδα να προδώσει τον Ιησού!

«Τη Μεγάλη Πέμπτη, πριν από 1980 χρόνια περίπου, καταβλήθηκε το πιο διάσημο ποσό στην ιστορία της ανθρωπότητας: η αμοιβή του Ιούδα έναντι της προδοσίας στον Ιησού Χριστό.ΠΟΣΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ; Το ποσό που έκανε τον Ιούδα να προδώσει τον Ιησού!

Τα «τριάκοντα αργύρια» στα οποία αναφέρεται η Καινή Διαθήκη ακούγονται σαν μικρό ποσό. Και σίγουρα, αν υπολογίζει κανείς ότι με αυτά πουλήθηκε μια ζωή. Ήταν όμως όντως λίγα τα λεφτά; Πόσα άξιζαν, πόσα αξίζουν αυτά τα «αργύρια»; Και: Υπήρχε καθόλου αυτό το νόμισμα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου – Το δράμα της μητέρας όλων (ΒΙΝΤΕΟ)
Στην παλιά εκδοχή της Βίβλου, που ήταν γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, η λέξη «αργύρια» είναι συνώνυμη με τα ασημένια κέρματα. Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι επρόκειτο για τα λεγόμενα Σέκελ της Τύρου (αργυρά τετράδραχμα), που είχαν βάρος 15 γραμμάρια το καθένα. Αναλόγως της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, ένα τέτοιο κέρμα αξίζει σήμερα από 200 έως 500 ευρώ.

Οι νομισματικοί ιστορικοί δυσκολεύονται να αναλύσουν την αγοραστική δύναμη του αργυρίου σε σχέση με «καλάθι» καταναλωτικών ειδών των Αρχαίων Ρωμαίων, καθώς οι κοινοί θνητοί έκαναν εμπόριο με φυσικούς πόρους: δέκα ουγκιές λαδιού για παράδειγμα έναντι ενός ζεύγους σανδαλιών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, αν μπορεί να συγκριθεί το αργύριο εκείνης της εποχής με τα σημερινά νομίσματα, τότε μιλάμε για τριακόσια έως τετρακόσια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με την τιμή ενός Σέκελ της Τύρου, όπως αναφέρει το ekklisiaonline. Επομένως, ο Ιούδας εισέπραξε ένα ποσό που μεταφράζεται σε 10.000 ευρώ περίπου. Με αυτά μπορεί να αγοράσει κάποιος ένα μικρό αυτοκίνητο σήμερα»!
http://www.pasmina.gr/%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%B1-%CE%B7%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου