Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μετά από μια δραματική ακροαματική διαδικασία δυο ετών έπεσε τελικά η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου με τους κατηγορούμενους να κηρύσσονται αθώοι και να προκαλείται το εύλογο ερώτημα γιατί τελικά να ανατραπεί ουσιαστικά η κυβέρνηση Κ.Καραμανλή.
Όπως αναφέρει η απόφαση υπάρχει « έλλειψη στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων»! 

Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Ότι δεν υπήρχε καμία υπόθεση Βατοπεδίου. Και όμως η λαοφιλέστερη ίσως κυβέρνηση των τελευταίων 20 ετών έπεσε (ανατράπηκε επί της ουσίας) εξαιτίας της υπόθεσης αυτής.
Μάλλον άλλοι λόγοι συνέτρεξαν στην εμφάνιση τέτοιου είδους «σκανδάλων» καθώς η τότε κυβέρνηση ως γνωστόν είχε πραγματοποιήσει γεωπολιτική στροφή προς την Ρωσία και ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής ο νεώτερος είχε ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Μια απόφαση που εκνεύρισε τους Αμερικανούς οι οποίοι ποσώς νοιάζονται για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά και δικαίωσε τον πρώην πρωθπουργό εκτός της πατριωτικής διάστασης και της πραγματιστικής αφού τα Σκόπια κινδυνεύουν από διάλυση εκ του εσωτερικού τους καθώς το 1/3 του πληθυσμού τους που είναι αλβανόφωνοι δεν θέλουν να ονομάζονται «Μακεδόνες»
Μέσα σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε την απόφαση του κρίνοντας αθώους τους κατηγορούμενους για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων με το ελληνικό δημόσιο.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε εισηγηθεί την αθώωση και των 14 κατηγορουμένων και αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες έκτασης αυτής ανήκουν στο δημόσιο.
Οι δικαστές έκριναν πως από την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσιου.
Συγκεκριμένα, οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης τους τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν «λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων».
Σε δήλωση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου, Σάκης Κεχαγιόγλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δικαστική απόφαση.
«Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια. Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία» τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου.
Εφραίμ: «Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι»
«Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως,  δεν είμαι» είχε πει στην απολογία του ο ηγούμενος Εφραίμ ο οποίος μαζί με το μοναχό Αρσένιο και άλλους 12 κατηγορουμένους κλήθηκαν να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε πράξεις απιστίας, ψευδείς βεβαιώσεις, ψευδορκία αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μεταξύ των κατηγορουμένων η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ, Γιώργου Βουλγαράκη, ο αδελφός της, Δημήτρης και ο πατέρας της, Διονύσης Πελέκης, δικηγόροι και οι δύο.
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γ.γ. του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη. Κατηγορούμενοι ήταν και  στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.
pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου