ΡΟΛΟ'Ι'

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Την ερεθίζουν άσχημα την Τουρκία και αυτή σκέφτεται να «απαγάγει» Ελληνικό έδαφος αίφνης ;

Σουλτάνος είναι ότι θέλει κάνει. Όπως φαίνεται δεν θα μείνει μόνο στην άδικο  απαγωγή των δυο παλληκαριών μας αλλά θα προχωρήσει και σε άλλα το αμέσως επόμενο διάστημα γιατί τον έχουν « στριμώξει» άσχημα όχι μόνο οι δυτικοί αλλά και οι Ρώσοι. Το παρασκήνιο ξεδιπλώνεται ενώπιον μας. 
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας.
Είναι πολλά αλλά θα προσπαθήσουμε εν σύντμηση να τα περιγράψουμε. 
29 Σεπτεμβρίου του 2016 λίγο καιρό μετά το καλοκαιρινό  πραξικόπημα του Ιουλίου στην
τουρκία ο Ερντογάν προσθέτει στις απαιτήσεις του, την ακύρωση ή την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης με ευθεία στοχοποίηση τα Ελληνικά νησιά στο  Αρχιπέλαγος Αιγαίο. 
 

ΠαρένθεσηΛίγες ώρες  πριν από αυτές τις δηλώσεις του σουλτάνου  και δίχως να γνωρίζουμε τίποτε από τις θρασύτατες αυτές προθέσεις, Εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ στο παρεκκλήσιο του στην περιοχή του Μαίστρου Αλεξανδρούπολης δακρύζει ακατάπαυστα από τις 28 Σεπτεμβρίου 2016 
Κοινοποιούμε αυτό το γεγονός άμεσα  και σκάζουν σε λίγο οι εκβιασμοί του Ερντογάν στις 29 Σεπτεμβρίου 2016  
https://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/733734/anatrixila-dakryse-i-eikona-toy-agioy-paisioy  
Από τότε τα γεγονότα τρέχουν σαν νεράκι και δεν μπορούμε να εμπεδώσουμε την επικινδυνότητα τους. 
Ο Ρώσος είπε στον Ερντογάν « κανόνισε είναι πολλά τα λεφτά, με την διέλευση του Turkish Stream μέσω των ΣΤΕΝΩΝ και της ΠΟΛΗΣ προς την βιομηχανική ενεργοβόρα ΕΕ. Θα έχεις πλούσια τέλη διέλευσης  και το βασικό, φτηνή  ενεργειακή αυτάρκεια για την χώρα σου »  
Οι Αμερικάνοι καραδοκούν και χαλνούν αυτό το σχέδιο. 
Η Ελληνική κυβέρνηση όπως διαφαίνεται δεν αποδέχεται να περάσει ο αγωγός αυτός από την Θράκη και τα Σκόπια ως χώρα κόμβος για να ανέβει κλάδος του αγωγού αυτού προς την Κεντρική Ευρώπη αποδέχονται ένταξη  τους στο ΝΑΤΟ με όλα τα γελοία παρελκόμενα περί της ονομασίας τους. 
Για να μην ξεφύγουμε από το θέμα γιατί πολύ μας πονάει το θέατρο των Πρεσπών συνεχίζουμε ξεδιπλώνοντας σκοτεινά παρασκήνια. 
Ο Ερντογάν μπορεί να βγήκε νικητής στις εκλογές αλλά κάθε μέρα  οι οίκοι αξιολόγησης του ρίχνουν και μια σφαλιάρα υποβάθμισης. 
Ο τούρκος πέρσι ήταν ο πιο πλούσιος τουρίστας μας και γέμισε ασφυκτικά τα Ελληνικά θέρετρα, 
Φέτος με το Εθνικό του νόμισμα να κτυπάει υψηλά ρεκόρ υποτίμησης ο τούρκος τουρίστας είναι δυσεύρετος . Οι τουριστικές ροές στους Κήπους και στις  Καστανιές του Έβρου είναι παρελθόν. 
Και ξαφνικά ο Πούτιν κάνει νερά στον Ερτνογάν . 
Μετά το « τάπωμα»  να περάσει ο  Turkish Stream μέσων Στενών – Κωνσταντινούπολης – Θράκης – Μακεδονίας – Σκοπίων στην Κεντρική Ευρώπη , ο καλός διαπραγματευτής Πούτιν βρίσκει « ευήκοον ούς»  στον Βούλγαρο και αφήνει τον σουλτάνο να « μασάει κάγκελα». 
 Διπλό παιχνίδι από τη Βουλγαρία στους αγωγούς.
« Διπλό παιγνίδι από τη Βουλγαρία στο θέμα των αγωγών, καθώς ενώ ο κ. Μπορίσοφ από κοινού με Αλ. Τσίπρα και Γιούνκερ χαιρέτιζαν την συμφωνία για τον κάθετο διασυνδετήριο αγωγό που θα περιορίζει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, λίγες εβδομάδες πριν ο κ. Μπορίσοφ ζητούσε από τον πρόεδρο Πούτιν την αναθέρμανση του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου με επέκταση προς την Βουλγαρία της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream που ήδη κατασκευάζεται και καταλήγει στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας και αρχικά επρόκειτο να επεκταθεί στην Ελλάδα. Ήδη την περασμένη Παρασκευή μάλιστα ο CEO της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ ανακοίνωσε ότι η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream μπορεί να κατευθυνθεί στη Βουλγαρία -Σερβία – Ουγγαρία. 
Στις 30 Μαΐου στη Μόσχα ο Μπορίσοφ συναντήθηκε με τον Πούτιν, με κεντρικό θέμα την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι συζητούν με την Τουρκία την κατεύθυνση που θα έχει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream που θα φτάσει μέχρι την Ευρώπη και επεσήμανε ότι η Βουλγαρία είναι μια από τις εναλλακτικές λύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου. 
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ εξέφρασε την ετοιμότητα να φιλοξενήσει η χώρα του τον δεύτερο αγωγό του Turkish Stream. 
Ο Μπ. Μπορίσοφ έσπευσε να ανακοινώσει ότι η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα κατευθυνθεί στην Βουλγαρία. 
Η γραμμή αυτή σε συνδυασμό με την δεύτερη γραμμή του Nord Stream II που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Ρωσία στη Γερμανία (που έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον και από τις Βαλτικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες), είναι μέρος του σχεδιασμού της Ρωσίας να συνεχίσει να ελέγχει την τροφοδότηση με σχετικά φθηνότερη ενέργεια την ευρωπαϊκή αγορά ,παρακάμπτοντας την Ουκρανία. 
Η Gazprom καλύπτει το 34% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και με τους αγωγούς αυτούς επιδιώκει να διατηρήσει την ισχυρή, σχεδόν μονοπωλιακή θέση που κατέχει στην αγορά ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι η Ρωσία και η Βουλγαρία έδειξαν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Turkish Stream προς την Βουλγαρία αλλά δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία στη διάρκεια της συνάντησης Πούτιν -Μπορίσοφ. 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξήγησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, εάν δεν έχουν εξασφαλισθεί προηγουμένως εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν και όπως είπε η Σόφια και Μόσχα θα συνεχίζουν να εργάζονται για το σχέδιο αυτό.  
Το μεγάλο αφεντικό της Gazprom ο CEO Αλεξέι Μίλλερ δήλωσε ότι η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω των διασυνδετήριων συνδέσμων μεταξύ της Βουλγαρίας της Σερβίας και της Ουγγαρίας μέχρι το 2020. Η επέκταση του αγωγού Turkish Stream μπορεί να περάσει από το έδαφος της Βουλγαρίας της Σερβίας και της Ουγγαρίας είπε ο κ. Μίλλερ προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη των δικτύων διασύνδεσης μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών είναι σε απόλυτη συμφωνία με την τρέχουσα ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία», αν και επανέλαβε ότι ένα τέτοιο έργο έχει ως προϋπόθεση να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις και διασφαλίσεις από την Κομισιόν. Η Βουλγαρία ήδη ξεκίνησε διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να πείσει την Ρωσία να στρέψει προς το Βουλγαρικό έδαφος την δεύτερη γραμμή του Turkish Stream και όχι προς την χώρα μας, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.»  Του Νίκου Μελέτη Δευτέρα 02 Ιουλίου 2018, 00:04 https://www.liberal.gr/ 
Ουσιαστικά ο τούρκος πιέζεται από τον Ρώσο με σφήνα τον Βούλγαρο. 
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, το πρώτο φορτίο ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την νότια διαδρομή πρέπει να παραδοθεί μέσα στο 2019– 2020. 
Εν τω μεταξύ το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού Turkish Stream έχει φτάσει στην μέση της διαδρομής στην Μαύρη Θάλασσα και ο Πούτιν σκέφτεται που θα συνεχίσει την κεντρική διαδρομή του προς ΕΕ ή μέσω  Βουλγαρία ή μέσω  τουρκίας; 
Ο Ερντογάν πιθανώς για αυτή την αποτυχία να θεωρήσει υπεύθυνη την Ελλάδα και την γεωπολιτική προσκόλληση της στο άρμα των ΗΠΑ, άσχετα αν οι τελευταίες κάνουν τα γλυκά μάτια σε αυτόν με παράδοση των F– 35 για να τον αποσπάσουν έστω και την τελευταία στιγμή από τον Πούτιν. 
Το παιχνίδι των διαδρομών των αγωγών είναι σκληρό και μαζί με αυτό των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου μπορεί να γίνει το καψούλι για παγκόσμια αναμέτρηση. 
Ο τουρκικός λαός θα θέλει να ζεσταθεί τον χειμώνα που έρχεται , τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι στο ναδίρ, ο σουλτάνος δεν έχει χρονικά περιθώρια . 
Η δικαιολογία της άμεσης αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης θα τον οδηγήσει σε άμεση εμπλοκή με την Ελλάδα. 
Θα θελήσει να « απαγάγει Ελληνικό έδαφος» και μετά να διαπραγματευθεί πάνω σε όλα τα ανοικτά θέματα των τελευταίων δεκαετιών. 
Αυτό άλλωστε φάνηκε και με την απαγωγή των δυο στρατιωτικών μας. 
Για αυτό τα απήγαγε για να εκβιάσει. 
Τώρα όμως  θα διαπραγματευθεί την Φιλανδοποίηση των Ελληνικών νησιών του ΑΙΓΑΙΟΥ και της Δυτικής Θράκης , φυσικά και την απρόσκοπτη διέλευση του  αγωγού Turkish Stream μέσω Ελλάδος . 
Η Γερμανία πως και πως περιμένει τα πρώτα φορτία του φυσικού αερίου το 2019– 2020 , μάλιστα τώρα που ο πρόεδρος Τράμπ πνέει μένεα. 
 
Τελικά ο κόσμος μας έγινε πολύ άγριος και πολύπλοκος . 
Στοχοποιούν πάλι την Ελλάδα αλλά και αυτοί όλοι δεν θα έχουν καλή τύχη γιατί τους στοχοποίησε ο ΟΥΡΑΝΟΣ. 
ΣΤΏΜΕΝ καλώς. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.