Επισφραγίζεται το προσεχές Σαββατοκύριακο η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Επισφραγίζεται παράλληλα όμως, και το σχίσμα που έχει ανοίξει στην Ορθόδοξη Εκκλησία με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Προκαθήμενος της νέας Εκκλησίας Επιφάνιος μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο φτάνουν αύριο το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας που θα σημάνει και τυπικά τη νέα εποχή στην εκκλησιαστική ζωή στη χώρα. Ο Επιφάνιος θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Κυριακή κατά την εορτή των Θεοφανείων. Μια κίνηση με υψηλό συμβιβασμό.
Κι ενώ το κλίμα στο Φανάρι θα είναι πανηγυρικό, στη Μόσχα η κατάσταση είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Η Ρωσική Εκκλησία δεν αποδέχεται την ενέργεια του Φαναρίου και έχει καταστήσει σαφές πως η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική.
Εδώ και καιρό έχει διακοπεί η κοινωνία Μόσχας-Φαναρίου, ο Πατριάρχης Κύριλλος δε μνημόνευσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η Ρωσική Εκκλησία βαδίζει συντεταγμένα βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.
Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας διασπά την Ορθοδοξία. Το σχίσμα παίρνει σάρκα και οστά. Αυτοκέφαλες Εκκλησίες αμφισβητούν την απόφαση Βαρθολομαίου. Σφοδρή είναι η αντίδραση του Μητροπολίτη Πολωνίας Σάββα που λέει «Οχι» στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Παναγιώτατε! Η απόφασή σας σχετικά με την Εκκλησία στην Ουκρανία χρήζει Πανορθοδόξου συζητήσεως. Για μία ακόμη φορά απευθύνω έκκληση να εξετάσετε την απόφαση σε μια συνάντηση Προκαθημένων, ώστε να δούμε ότι υπάρχει Ορθόδοξη Ενότητα. Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες οι σχισματικές ομάδες μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μόνο μέσω της μετάνοιας, ενώ το επιτίμιο μπορεί να το άρει μόνο εκείνος που το επέβαλε».
Κι άλλες Εκκλησίες και Προκαθήμενοι έχουν ζητήσει από το Φανάρι να ξανασκεφτεί την απόφασή του και τουλάχιστον να γίνει μια Πανορθόδοξη για το ζήτημα. Αυτά τα αιτήματα πέφτουν στο κενό, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει την απόφασή του.
Η Ορθοδοξία καλείται να πορευτεί σε ένα δύσκολο δρόμο, αφού με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να είναι συνεχείς ειδικά στο χώρο των Βαλκανίων, κι άλλα μικρότερα κράτη (βλ. Σκόπια) μπορούν να εγείρουν ανάλογα αιτήματα.
vimaorthodoxias.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου