Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Η κυβέρνηση θολώνει το τοπίο για την ανατροπή στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων παίζει η κυβέρνηση στο ζήτημα των σχέσεων με την Εκκλησία και της συνταγματικής αναθεώρησης.


Ακόμη αναμένει εγγράφως το νομοσχέδιο όπως είχε δεσμευτεί ο Κώστας Γαβρόγλου στην προ δύο εβδομάδων συνάντηση. Ο υπουργός προφανώς κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις για τη συμφωνία των Πρεσπών και κερδίζει κι άλλο χρόνο για την κυβέρνηση.
Εφόσον στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ψηφίσει πολύ γρήγορα τη συνταγματική αναθεώρηση τότε θα ζητήσει γρήγορα απάντηση και από την Εκκλησία που όμως ακόμη δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα.
Ο Ιεράρχες αναμένουν με αγωνία τις αλλαγές αυτές που αναμένεται να συζητηθούν σε έκτακτη Ιεραρχία μέσα στον Φεβρουάριο και πιθανότατα το δεύτερο 15νθήμερο.
Παράλληλα δυσαρέσκεια για τις κινήσεις Γαβρόγλου εκφράζεται και από την Ενωση Κληρικών της Κρήτης με αφορμή την ξαφνική ματαίωση της συνάντησης που είχαν προγραμματίσει με τον υπουργό Παιδεία τον περασμένο Δεκέμβριο απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «η Εκκλησία της Κρήτης τέθηκε για άλλη μια φορά στο περιθώριο».
Και προσθέτει ότι «η Εκκλησία της Κρήτης είναι μια συντεταγμένη Εκκλησία, με δικό της καταστατικό χάρτη και έχει την κανονική της εξάρτιση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Το επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Ο υπουργός Παιδείας με ανακοίνωσή του, απαντά με αυστηρούς τόνους στην επιστολή αυτή: «Η κυβέρνηση δεν διαλέγεται για να διαλέγεται αλλά για να κάνει ουσιαστικές ενημερώσεις και να καταλήγει σε αποτελέσματα» σημειώνει το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει ότι «Οι διαμαρτυρίες της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης περί δήθεν αποκλεισμού τους δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και τις διαδικασίες στις οποίες υπόκειται ένας οργανωμένος διάλογος». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «όπως έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναντήσεις, θα υπάρξει σχέδιο νόμου το οποίο θα τεθεί υπόψη όλων ώστε να ακολουθήσει νέος γύρος διαλόγου πριν την οριστικοποίησή του. Και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με στόχο την υλοποίηση της Συμφωνίας της 6/11/2018 στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση να ληφθεί κάθε πρόνοια που επιτρέπει ο νόμος, ώστε να διασφαλιστούν απόλυτα, πλην της μισθοδοσίας, και τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών».
Το Φανάρι έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του για την αλλαγή του συντάγματος σε ότι αφορά το μισθολογικό των Κληρικών, το ουδετερόθρησκο της χώρας, αλλά τον ρόλο της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία.
Ωστόσο, το γεγονός πως η κυβέρνηση εκφράζει σιγουριά πως το θέμα θα κλείσει με θετικό τρόπο μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί για τις προθέσεις τους.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου