Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Επανέρχεται στα σχολεία ο Εκκλησιασμός για τους 3 Ιεράρχες.

Επανέρχεται στα σχολεία ο Εκκλησιασμός για τους 3 Ιεράρχες
Εγκύκλιο με την οποία θα επανέλθει η Εκκλησιασμός στα σχολεία κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, προετοιμάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται η ιστοσελίδα esos.gr,  η σχετική εγκύκλιο αναμένεται να είναι έτοιμη αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Αξίζει  πάντως, να σημειωθεί ότι για την επαναφορά του εκκλησιασμού κατά την ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τους Μεγάλους Αγίους των Γραμμάτων, απαιτείται  νομοθετική ρύθμιση ,  καθώς ο  πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου κατήργησε με νόμο την διάταξη που όριζε ότι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.
Ετσι η  εορτή των Τριών Ιεραρχών με το νόμο “Γαβρόγλου” αποτελούσε ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι όχι ημέρα μνήμης και εκκλησιασμού.
Η περσινή εγκύκλιος όριζε τα εξής:
Α. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης των Τριών Ιεραρχών κατά την παραμονή της εορτής.
Β. Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων διατίθεται ένα διδακτικό δίωρο. Το περιεχόμενο του εορτασμού και των εκδηλώσεων καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Στα Γυμνάσια και Λύκεια
Για τα Γυμνάσια και Λύκεια,αν και η εορτή των Τριών Ιεραρχών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία  θεωρούνταν αργία  , παλαιότερη υπουργική απόφαση όριζε:
“Κατά την παραμονή της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών, αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με Σάββατο ή αργία, οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγουμένη του Σαββάτου ή της αργίας αυτής”.
orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου