Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

ΚΥΠΡΟΣ : Οι τρεις μητροπολίτες απαντούν στον Αρχιεπίσκοπο τους – «ΣΧΙΣΜΑ» στην Ορθοδοξία προκαλεί το ουκρανικό.

Του Γιάννη Παπανικοάλου- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Σοβαρή κρίση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις πλήττει την καθώς η διάσταση απόψεων και διαφορετικής στάσης απέναντι στο ουκρανικό Αυτοκέφαλο έχει δημιουργήσει «σχίσμα» στην Εκκλησία της μεγαλονήσου.

Ο , ο πρώτος που ανέβασε τους τόνους και μάλιστα ενώ έως χθες υπερασπίζονταν την ουδετερότητα στο εν λόγω ζήτημα, με συνέντευξη του στον τοπικό τύπο επέπληξε τρεις Αρχιερείς του με σκληρή γλώσσα και λεξιλόγιο που δεν αρμόζει σε Προκαθήμενο.
Η απάντηση σήμερα ήρθε από τους τρεις Ιεράρχες δίνοντας όλες τις διευκρινήσεις και ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις από τον κ. Χρυσόστομο αναφορικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το ουκρανικό ζήτημα καθώς η ουδετερότητα, όπως λένε οι Ιεράρχες, δεν σημαίνει αρνητική στάση !


Η κοινή επιστολή των τριών Μητροπολιτών, Λεμεσού Αθανασίου, Κύκκου Νικηφόρου και Ταμασού Ησαΐα :

΄΄Αναφορικά με συνέντευξη της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’ στην Εφημερίδα «Πολίτης», της Δευτέρας, 16/12/2019, έχομε να παρατηρήσομε τα ακόλουθα:
– Δεν νομίζομε, ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, περί «ουδετερότητας» στο Ουκρανικό πρόβλημα, είχε την έννοια της διακοπής της Ευχαριστηριακής Κοινωνίας ή οποιασδήποτε άλλης εκκλησιαστικής σχέσης, τόσο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και με την ομόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.
– Η «ουδετερότητα», την οποία επικαλείται ο Μακαριώτατος, αναφέρεται στην τοποθέτησή μας, ως Εκκλησίας Κύπρου, στο πρόβλημα, το οποίο προέκυψε με την παραχώρηση, παρά τους ιερούς κανόνες και την υπάρχουσα εκκλησιαστική ευταξία, Αυτοκεφάλου, στην Εκκλησία της Ουκρανίας, και μάλιστα στην ανάδειξη ενός μη κανονικώς χειροτονημένου κληρικού, ως Προκαθημένου της εν λόγω Εκκλησίας, η οποία κανονικώς υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.
– Αντιστρέφοντας τον λόγο, σε ο,τι αφορά τις «επιπλήξεις» του Μακαριωτάτου, προς το πρόσωπό μας, επειδή συνδιοργανώσαμε με το Συνοδικό Γραφείο Μοναχισμού του Πατριαρχείου Μόσχας Συνέδριο για τον Μοναχισμό, διερωτόμαστε, γιατί ο Μακαριώτατος δεν τήρησε την ίδια στάση και συμπεριφορά για τη μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη και τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου, ως εκπροσώπου, μάλιστα, της Εκκλησίας Κύπρου, στη Θρονική Εορτή (30/11/2019) του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος συλλειτούργησε και με τον Μητροπολίτη Τσερνίγιβ και Νίζνας Ευστράτιο, εκπρόσωπο, της δήθεν Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτό, Μακαριώτατε, αποτελεί ναί ή όχι παραβίαση της περί «ουδετερότητας» απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου στο υπό αναφορά ζήτημα;
Η εν λόγω συμμετοχή και εκπροσώπηση, όπως δημοσιεύθηκε, του Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου, πως ερμηνεύεται από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο Β’;
Το Μοναστικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από τις τρεις Μητροπόλεις Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού και με τη συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Μοναχισμού του Πατριαρχείου Μόσχας, στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2019, και το οποίο ήταν προγραμματισμένο, ως συνέχεια παρομοίου Συνεδρίου, (του 2018), διερωτόμαστε, πως διασυνδέεται με τη σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί ουδετερότητάς μας στην ουκρανική κρίση;
Παρακάμπτομε, γιατί θέλομε να σεβόμαστε τους εαυτούς μας, τους άστοχους, αν όχι ανοίκειους, χαρακτηρισμούς του Μακαριωτάτου προς τα πρόσωπά μας, οι οποίοι και απάδουν, δυστυχώς, προς το όλο εκκλησιαστικό πνεύμα, το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει την αναστροφή μας΄΄.
16 Δεκεμβρίου 2019 Οι Μητροπολίτες
Λεμεσού Αθανάσιος
Κύκκου Νικηφόρος
Ταμασού Ησαΐας.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου