Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νόμο που στρέφεται κατά της Εκκλησίας – Ηχηρές παρεμβάσεις από τον Ορθόδοξο κόσμο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νόμο που στρέφεται κατά της Εκκλησίας – Ηχηρές παρεμβάσεις από τον  Ορθόδοξο κόσμο
Έκρυθμη δείχνει να παραμένει η κατάσταση στο Μαυροβούνιο μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να περάσει τον νόμο περί θρησκευτικών κοινοτήτων, διατάξεις του οποίου περιλαμβάνουν και τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας που ανήκει στο Πατριαρχείο της Σερβίας.

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε χρήση δακρυγόνων αργά χθες το βράδυ για να διαλύσει δεκάδες υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διαμαρτύρονταν για έναν νέο νόμο. Διαδηλωτές στη Ζέτα, έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, τραυματίζοντας τέσσερις εξ αυτών, και χρησιμοποίησαν τον κορμό ενός δένδρου για να κλείσουν για λίγο τον δρόμο που οδηγεί στο κύριο αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου.
Σε άλλες πόλεις, οι διαδηλώσεις που έγιναν εκεί έληξαν χωρίς επεισόδια. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν αφού το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της εκκλησίας στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι από τους 620.000 κατοίκους του Μαυροβουνίου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πιστούς να «συγκεντρωθούν σε ναούς για να προσευχηθούν και να δείξουν ότι δεν θα υποκύψουμε στο καθεστώς του Μαυροβουνίου».
Ηχηρή παρέμβαση από τους Επισκόπους του Μαυροβουνίου
«H θέσπιση ενός τέτοιου νόμου, με πολλές παραβιάσεις της διαδικασίας και ασυμφωνίας με τα διεθνή πρότυπα και χωρίς κατάλληλο διάλογο, στρέφεται αναμφισβήτητα κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Πατριαρχείου Σερβίας» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους τα μέλη του Επισκοπικού Συμβουλίου του Πατριαρχείου της Σερβίας στο Μαυροβούνιο.
Το Συμβούλιο αυτό δημιουργήθηκε το 2006 όταν το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβίας και αποτελείται από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιο και τους Επισκόπους Μιλεσέβου κ. Αθανάσιο, Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριο και τον πρώην Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιο.
«Οι επίσκοποι του Μαυροβουνίου απορρίπτουν όλες τις κατηγορίες ότι η Εκκλησία του Θεού στο Μαυροβούνιο είναι εκθέτης ή απομεινάρι οποιασδήποτε μεγάλης πολιτειακής ή πολιτικής ιδεολογίας. Η μόνη «ιδεολογία» της Εκκλησίας και η μόνη υπουργός της μέσω των αιώνων ήταν και θα παραμείνει το Ευαγγέλιο του Θεού και η υπηρεσία στον Χριστό του Θεού μας» αναφέρουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τους.
Την ίδια ώρα καλούν τις αρχές να σταματήσουν τη χρήση βίας τονίζοντας πως:»καλούμε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις και υπευθύνους τους, μέχρι τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, να μην χρησιμοποιήσουν βία έναντι όσον  συγκεντρώνονται ειρηνικά για να υπερασπιστούν και να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε ότι τους είπαμε επανειλημμένα δημοσίως ότι η περιφρόνηση για την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως παρουσιάστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και που εκδηλώθηκε ιδιαίτερα στη διαδικασία σύνταξης και διέλευσης αυτής της επαίσχυντης νομικής πράξης, μπορεί να οδηγήσει σε κακές συνέπειες για την κοινωνία του Μαυροβουνίου, στη διακοπή της ειρήνης και στην αδελφική αρμονία, τα οποία αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό οποιασδήποτε σύγχρονης κοινωνίας».
«Οι ναοί ανήκουν στο λαό και όχι στους ασεβείς» τόνισε χθες στο κήρυγμα του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος, στον Καθεδρικό Ναό της Ποντγκότιτσα. 
Σε άλλο σημείο του κηρύγματος του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως «η Εκκλησία συνεχίζει να κάνει ό,τι έχει κάνει για αιώνες τώρα»  και κάλεσε τους πιστούς να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσευχή τους έτσι ώστε να εορτάσουν ειρηνικά τα Χριστούγεννα.

Οικ. Πατριάρχης: «Άδικος ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο»
«Ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο δεν είναι δίκαιος», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προσθέτοντας ότι αυτό επισήμανε και στον Πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς, σε επιστολή που του είχε αποστείλει πριν λίγους μήνες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε σε συνέντευξη του στον σερβικό ιστότοπο «kurir.rs» ότι η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σύμφωνα με αυτόν, ο μοναδικός κανονικός Μητροπολίτης στο Μαυροβούνιο είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος και τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» δεν θα λάβει ποτέ αυτοκεφαλία.
Να στηρίξουν τον αγώνα των Μαυροβούνιων καλεί η Μόσχα
Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες να στηρίξουν την κανονική Σερβική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αναφέρει η συνοδική επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Καλούμε όλες τις κατά τόπους ορθόδοξες Εκκλησίες να στηρίξουν την κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο. Τον κίνδυνο που την απειλεί, δεν πρέπει κανένας μας να τον αντιλαμβάνεται ως μακρινό και ξένο. Όσο προσπαθούν σήμερα να επιβάλουν στους πιστούς στο Μαυροβούνιο, αύριο μπορεί να υποστεί οποιαδήποτε Εκκλησία» τονίζει μεταξύ άλλων.
Η Ιερά Σύνοδος επίσης έκανε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να μην επιτραπεί η καταπάτηση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο, υπενθυμίζοντας ότι σοβαρές παρατηρήσεις στον νέο νόμο περί ελευθερίας θρησκευμάτων νωρίτερα εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ δημοκρατίας μέσω του δικαίου.
«Είναι προφανές ότι αυτή η νομοθετική πράξη αγνοεί την βούληση του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της χώρας. Σημειωτέον ότι η αρχή της απόσπασης των θρησκευτικών κοινοτήτων από το κράτος που τυπικά διατυπώνεται στο άρθρο 14 του Συντάγματος (Καταστατικού) του Μαυροβουνίου, καταπατείται στην πράξη βίαια από την ηγεσία της χώρας, η οποία τάσσεται ανοικτά να δημιουργήσει μια «νέα εκκλησία», η οποία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της» αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.
«Καλούμε και τους ηγέτες του Μαυροβουνίου να συνέλθουν και αντί για μυθικούς «μεγαλοσέρβους σοβινιστές» να δουν τους ορθόδοξους ως παππούδες, γονείς, αδέλφια και παιδιά τους. Είναι αδύνατον και ακατανόητο να κηρύσσουν οδηγό ξένης και εχθρικής επιρροής την κανονική Εκκλησία η οποία ενώνει τους περισσότερους κατοίκους της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Παρέμβαση και από τον Πατριάρχη Σερβίας 
Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος κάλεσε τις αρχές του Μαυροβουνίου να σταματήσουν την τρομοκρατία εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η δήλωση του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου, που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Πατριαρχείου Σερβίας.
«Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος καλεί τις κρατικές αρχές του Μαυροβουνίου, ιδιαίτερα του Υπουργείου Εσωτερικών, να σταματήσουν αμέσως την «ωμή» τρομοκρατία εναντίον των ιερέων και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Πατριάρχης ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται από τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ο Πατριάρχης Σερβίας υποστηρίζει πλήρως τους επισκόπους, τους απλούς κληρικούς και τους πιστούς που υπερασπίζονται την εκκλησία», ανέφερε ακόμα το μήνυμα.
Θύμα ξυλοδαρμού ο Επίσκοπος Διοκλείας Μεθόδιος
Αναλυτικότερα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των ιεραρχών, των κληρικών, των μονών και των πιστών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της πλειοψηφικής θρησκείας στη χώρα, το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε το νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Στις έντονες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν από τους εκατοντάδες πιστούς που «πλημμύρισαν» τους δρόμους σε αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις, η αστυνομία του Μαυροβουνίου χτύπησε και τον Επίσκοπο Διοκλείας Μεθόδιο, βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλοχίου.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τόσο ο επίσκοπος όσο και κάποιοι πιστοί που βρίσκονταν κοντά του σπρώχτηκαν στο έδαφος και δέχθηκαν κλωτσιές.
Ανάμεσα στους τραυματίες και δυο πολίτες που προσπάθησαν να προστατεύσουν τον Επίσκοπο. Το περιστατικό συνέβη στη γέφυρα Đurđevića Tara. Όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης από χθες έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.
Δεκαοκτώ βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης συνελήφθησαν στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν την υιοθέτηση νόμου και κρατούνται στο αρχηγείο της αστυνομίας για ανάκριση.

orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου