Ο π. Στυλιανός Καρπαθίου, Θεολόγος Ψυχίατρος και Δρας Βιοηθικής ήταν καλεσμένος στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας και στην εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» με την Μαρία Γιαχνάκη και σχολίασε την επικαιρότητα με την πανδημία του κορωνοϊού.
Ακούστε το απόσπασμα:
Ο π. Στυλιανός ανέφερε για την πανδημία: «Μια πρόκληση- πρόσκληση είναι η κάθε μια ασθένεια, ένας πειρασμός. Πολλοί λένε ότι μια ασθένεια είναι μια επίσκεψη του Θεού. Η παρουσία μας στην Εκκλησία απαιτεί μια πρόοδο, μια κίνηση προς τον Θεό που θα είναι χωρίς τέλος. Δεν θα φτάσουμε ποτέ τον Θεό αλλά θα βρισκόμαστε σε μια βαθύτερη σχέση με τον Θεό που θα συνεχίσει να βελτιώνεται στη Βασιλεία του Θεού και την αιώνια ζωή».
«Αυτή είναι μια περίοδος πρόκλησης επειδή έχουν τσακιστεί οι κοινωνικές σχέσεις. Η λαχτάρα για συμπαράσταση στον ασθενή έχει συντριβεί» τόνισε ο π. Στυλιανός για την κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα στην καθημερινότητα ενώ ανέφερε «μπαίνουν στη σκέψη των ανθρώπων πρακτικές που τηρούσαν στην πανούκλα. Είναι τραγικό. Εμείς ένα πράγμα θέλουμε, την αλήθεια που δεν λέγεται. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως η Γερμανία, η Γαλλία και αλλού που έχουν ανοίξει τις Εκκλησίες».
Στη συνέχεια σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερα εγκληματικό να φυλακίζουν τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους» Ενώ χαρακτηριστικά είπε «Βρισκόμαστε σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια απογόμωση του κοινωνικού σώματος. Θα έχουμε παράπλευρες απώλειες που δεν έχουν φανεί ακόμα».
«Ο φόβος του θανάτου είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο. Να καλέσουμε και τις δύο πλευρές στο τραπέζι σαν πολιτεία να δούμε το καλό του έθνους. Υπάρχει ένας σαφής διχασμός της επιστημονικής κοινότητας και εμείς ακούμε μόνο τη μία πλευρά» ανέφερε ο Ιερέας.
«Οι αυτοκτονίες σε αυτήν την περίοδο τείνουν να πάρουν επιδημική μορφή. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα σε αυτοκτονίες πριν την κρίση του 2010 για πολλούς λόγους ενώ και η Ορθοδοξία έδινε ένα σημαντικό στήριγμα στους ανθρώπους. Πλέον υπάρχει ο φόβος και δεν υπάρχει η καταφυγή. Βλέπουμε ανθρώπους να στέκονται μέσα στο κρύο και να περιμένουν να κοινωνήσουν. Υπάρχει μια οργή αλλά η οργή γεννά ελπίδα» σχολίασε ο π. Στυλιανός για τις αυτοκτονίες.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «αν κάποιος κηρύξει τον πόλεμο στην χώρα μας τι θα προκρίνουμε; θα πάμε στο μέτωπο η θα κλειστούμε στα σπίτια μας; Η υγεία γίνεται ένας φόβος για να πάμε στην υγειονολατρεία, αυτό βλέπουμε» ενώ ακόμα είπε: «Η επίθεση στην Εκκλησία ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πλειοδότησαν προς αυτή την κατεύθυνση.» Και επεξήγησε αυτήν την επίθεση λέγοντας: «Αυτό όλο συνέβη γιατί είμαστε απέναντι στην πολιτική ορθότητα. Η πολιτική ορθότητα έρχεται σαν ανεμοστρόβιλος να σαρώσει τα πάντα, η ιστορία παραχαράσσεται... Το 2016 όταν ήρθε ο Ομπάμα και μίλησε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέφερε ότι «Η δημοκρατία γίνεται πιο απλή όταν όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, όλοι μοιάζουν μεταξύ τους, όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και όταν όλοι λατρεύουν τον ίδιο Θεό» Ο π. Στυλιανός σχολίασε αυτήν την πρόταση του Ομπάμα και τη σύγκρινε με έναν Θεό που είχαν δημιουργήσει οι πρώτες κοινότητες τον Σεραπίωνα που ήταν η πανθρησκεία της εποχής εκείνης και σημείωσε ότι αυτό επιδιώκουν «Μία πανθρησκεία».
«Ένα μεγάλο πρόβλημα για αυτούς ήταν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και για αυτό το πολέμησαν από την αρχή. Η Θεία Κοινωνία, το πραγματικό Σώμα και Αίμα του Κυρίου δεν είναι φορείς του θανάτου αλλά της Ζωής και Ζωής Αιωνίου» τόνισε για την Θεία Κοινωνία ο π. Στυλιανός και ανέπτυξε την άποψή του και σημείωσε «Υπάρχουμε για έναν και μοναδικό λόγο. Είναι αποτέλεσμα της βούλησης του Θεού που εκφράστηκε με την Ενσάρκωση του Κυρίου και την Ύψωση του στον Σταυρό. Από το σημείο εκείνο και μετά σταθεροποιεί την ύπαρξη. Είναι μια μαρτυρία που μας αποκαλύπτει ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος».
Ακόμα, ο π. Στυλιανός τόνισε ότι «προέχει το βιωματικό γεγονός. Η παρουσία μας στην Εκκλησία και η συμμετοχή μας στα Μυστήρια δημιουργεί τη βεβαιότητα της παρουσίας του Θεού μέσα μας» Έπειτα ανέφερε «ότι η Θεία Ευχαριστία είναι πέρα από αδιαπραγμάτευτη επειδή είναι η ζωή μας όλη. Στους δεκτικούς όμως μπορούμε να τους πούμε δύο λόγια ώστε να καταλάβουν κάποια πράγματα». Και ανέφερε ότι «μετά το Πάσχα κοινώνησαν εκατομμύρια άνθρωποι αλλά παρόλα αυτά υπήρχε μείωση του ιικού φορτίου στον πληθυσμό.»
Καταλήγοντας ο π. Στυλιανός μίλησε για την Ιερατική συνείδηση και σημείωσε ότι «οι Ιερείς εργάζονται «μυστικά» και με την προσευχή τους και δεν τους αφήνουν αμέτοχους στα Μυστήρια. Είναι πολύ σημαντικό για την πίστη των ανθρώπων να σταθούμε όρθιοι» είπε χαρακτηριστικά. «Κυριαρχεί η Ιερατική συνείδηση και έχουμε δει θαυμαστά γεγονότα στην περίοδο αυτή. Θαυμαστά γεγονότα προστασίας από την Υπεραγία Θεοτόκο» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου