Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Πως πρόκειται να λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

“Φωτιά” έχουν πάρει στο κυβερνητικό επιτελείο και με την βοήθεια λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, εξετάζουν πέρα από τον εσωτερικό τουρισμό και τις μετακινήσεις, το πως θα λειτουργήσουν και οι Εκκλησίες το φετινό Πάσχα.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θέλει να δείξει μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με πέρυσι όπου δεν επετράπη ο εκκλησιασμός και όπως θυμόμαστε όλοι αρκεστήκαμε στις βεράντες και τις αυλές μας. Το Πάσχα για το 2021 πέφτει στις 2 Μαΐου με τον καιρό -μέχρι στιγμής- να προβλέπεται καλός, οπότε σε ανοιχτό χώρο θα είναι εφικτός ο εκκλησιασμός.

Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο να μην ξεχνάμε και τις δηλώσεις των λοιμωξιολόγων που κατά καιρούς έχουν τονίσει ότι η μάσκα θα είναι ένα βασικό αξεσουάρ της καθημερινότητας μας, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου, οπότε ας θεωρήσουμε δεδομένο την εφαρμογή της μάσκας ανεξαρτήτου του ποσοστού που θα εμβολιαστούν.

Αυτό που εξετάζουν οι ειδικοί είναι  η επιδημιολογική κατάσταση και ο τρόπος άρσης των περιορισμών καθώς και οι ίδιοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το lockdown δεν αποδίδει. Ωστόσο, η μεγάλη τους προσδοκία όχι μόνο αναφορικά με την Εκκλησία αλλά γενικότερα, είναι η καμπύλη να γίνει επίπεδη, ώστε να μπορούν τουλάχιστον να μπουν περισσότερα από 50 άτομα στους ιερούς ναούς.

Τώρα για το αν θα επιτραπεί η Περιφορά του Επιταφίου, είναι κάτι που θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί πως μετά το “πατατράκ” των Θεοφανείων όλο και περισσότεροι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν, πως η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή έκανε το κουμάντο της, ενώ δεν παραλείπουν πλέον να επισημαίνουν και την προσπάθεια για την τήρηση των μέτρων.

Ό Έλληνας δεν θα αντέξει να ψάλει για ακόμη μια φορά το «Ω γλυκύ μου Έαρ» από την τηλεόραση και το γνωρίζουν πολύ καλά. Βέβαια, μένει να δούμε και στην πράξη όλα τα παραπάνω…

Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση.

Αυτή την στιγμή στις κόκκινες περιοχές της Ελλάδος, οι λειτουργίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών (συμπεριλαβανομένου Αθήνας – Θεσσαλονίκης), ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι λειτουργίες πραγματοποιούνται  με μέγιστο αριθμό τα εννέα άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα πως και από πότε θα γίνει, με την Τετάρτη και την Πέμπτη να αποτελούν κρίσιμες ημέρες αφού αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες εισηγήσεις προς τον Ελληνικό λαό.

Πάντως τα περιοριστικά μέτρα στους ναούς θα βρίσκονται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή της Ορθοδοξίας, με το πιθανότερο σενάριο να είναι και η παράταση μέχρι και τους Γ’ Χαιρετισμούς

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου