Κανένα νέο από τους Μητροπολίτες Χαλεπίου Παύλο Γιαζίζι και Αβραάμ Γιοχάνα εδώ και 9 χρόνια!
Δεν
υπάρχουν νέα εδώ και εννέα χρόνια από τους θρησκευτικούς αξιωματούχους,
οι οποίοι απήχθησαν στη Συρία στις 22 Απριλίου 2013, του Ελληνορθόδοξου
Πατριαρχείου Αντιοχείας, τον Μητροπολίτη Αλεξανδρέττας (Iskenderun)-
Βεροίας (Χαλεπίου) Paul Yazici και τον Μητροπολίτη της Συρορθόδοξης
Εκκλησίας Χαλεπίου.
Ο Μητροπολίτης της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χαλεπίου υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Paul Yazici, ο οποίος επέστρεψε στη Συρία από την Τουρκία στις 22 Απριλίου 2013, στη συνοριακή πύλη Bab-El-Hawa στη συριακή πλευρά. Στο όχημά τους βρίσκονταν άλλα δύο άτομα, ο οδηγός, ο Fathallah Khabud και ο Fuad Eliya.
Απήχθησαν από ένοπλους
Είναι από τις τελευταίες πληροφορίες ότι ενώ οι μητροπολίτες πήγαιναν στο Χαλέπι, πέρασαν το σημείο ελέγχου υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)-ψευδοσυριακή αντιπολίτευση τούρκικων συμφερόντων-, 20 χλμ. μακριά από τα σύνορα, χωρίς προβλήματα, αλλά τους έκοψαν το δρόμο οχήματα, με ένοπλους λίγη ώρα αργότερα. Είναι γνωστό ότι αφού οκτώ ένοπλοι στα οχήματα έβγαλαν τον οδηγό και τον Φουάντ Ελίγια από το όχημα, δύο ένοπλοι μπήκαν στο όχημα και πήραν τον έλεγχο και απήγαγαν τους Μητροπολίτες.
Έχουν γίνει πολυάριθμες προσπάθειες τα τελευταία οκτώ χρόνια σχετικά με την τύχη των θρησκευτικών αξιωματούχων. Μαζί με τις χριστιανικές εκκλησίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το θέμα μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παρά την κυριαρχία της στην περιοχή, η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία ενέργεια, εκτός από μερικές δηλώσεις που έγιναν μετά το γεγονός.
Η τούρκικη κυβέρνηση σιωπά
Μετά την απαγωγή των μητροπολιτών, η τουρκική κυβέρνηση προέβη σε δηλώσεις που έδιναν την εντύπωση ότι είχε πληροφορίες για το περιστατικό. Πολλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Αχμέτ Νταβούτογλου, του τότε υπουργού Εξωτερικών, έκαναν υποσχόμενες δηλώσεις για τους απαχθέντες μητροπολίτες, λέγοντας: «Ξέρουμε ότι είναι ζωντανοί, είναι απλώς θέμα χρόνου να σωθούν». ( απλά κέρδιζαν χρόνο) Αν και έχουν περάσει 9 χρόνια, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη ως προς τους Μητροπολίτες. Η κυβέρνηση από την άλλη δεν προχώρησε σε περαιτέρω δηλώσεις για το θέμα, αφήνοντας τα ερωτήματα αναπάντητα.
Το θέμα έχει μπει πολλές φορές στην ημερήσια διάταξη της τούρκικης Βουλής. Επί χρόνια, η κυβέρνηση ρωτήθηκε αν είχε γνώση του θέματος. Αμέσως μετά την απαγωγή των μητροπολιτών, το CHP Hatay Mehmet Ali Ediboğlu έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Βουλής το 2013. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ρωτήθηκε αν έχουν κάποια πληροφορία, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου δήλωσε ότι δεν έχουν καμία πληροφορία.
Αναπάντητα ερωτήματα…
Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι βουλευτές του CHP και του HDP κατέθεσαν επίκαιρες επερωτήσεις εάν η κυβέρνηση είχε πληροφορίες για το θέμα. Ωστόσο, δεν δόθηκε απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Τέλος, πριν από δύο χρόνια, οι ερωτήσεις του βουλευτή του HDP Mardin Tuma Çelik στον αντιπρόεδρο Fuat Oktay έμειναν αναπάντητες.
Οι τζιχαντιστές δεν ρωτήθηκαν για τους Μητροπολίτες
Ένας από τους σημαντικότερους ισχυρισμούς σχετικά με την απαγωγή μητροπολιτών αφορούσε τον Abu al-Banat, αρχηγό μιας από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις. Ο δικηγόρος Ερκάν Μετίν έχει εκφράσει συχνά ισχυρισμούς για τη σύλληψη και τη δίκη του Αμπού αλ Μπανάτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την απαγωγή των Μητροπολιτών, έγινε έλεγχος ταυτότητας σε ομάδα από τη Συρία στο Ικόνιο. Υποψιαζόμενη την ομάδα χωρίς ταυτότητα, η αστυνομία συνέλαβε τους επιβαίνοντες του οχήματος και ένας από αυτούς που συνελήφθησαν ήταν ο Magomed Abdurahmanov, με την κωδική ονομασία Abu Banat.
Σε πολλά σημεία έχει υποστηριχθεί ότι ο Αμπού Μπανάτ μπορεί να ήταν ένα από τα άτομα που εμφανίστηκαν στα βίντεο της σφαγής στη Συρία που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά, μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών κατασχέθηκε κατά την επιδρομή στη διεύθυνση που έδωσε ο Ebu Banat στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε στη διεύθυνση του ατόμου με το οποίο διέμενε ο Abdurakhmanov στο Bağcılar, δύο χειροβομβίδες επιθετικού τύπου, οκτώ γεμιστήρες, 186 φυσίγγια βαρέων όπλων, ένα μαχαίρι και τρεις μαύρες ρόμπες -ράσα,(στο κείμενο cübbe=μακριά, φαρδιά, στολή που φορούν οι κληρικοί) που πιστεύεται ότι ανήκουν στα άτομα που σφαγιάσθηκαν στο βίντεο ( δηλ. στους μητροπολίτες) κατασχέθηκαν.
Παραδέχτηκε όλες τις κατηγορίες!
Στην κατάθεσή του στην αστυνομία, ο Αμπού Μπανάτ παραδέχτηκε όλες τις κατηγορίες, ότι ήταν αρχηγός οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ότι είχε σκοτώσει χριστιανούς θρησκευτικούς αξιωματούχους στη Συρία με αιχμηρό εργαλείο. Εξηγώντας ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που διέπραξε σφαγή με αιχμηρό εργαλείο και ότι τέτοιες ενέργειες γίνονταν σχεδόν κάθε Παρασκευή στη ζώνη των συγκρούσεων, ο Αμπού Μπανάτ είπε ότι ήταν «Εμίρης» στην οργάνωση.
Υποστήριξε ότι δεν έκανε τη σφαγή στο πρώτο δικαστήριο
Όταν τον έπιασαν στο Bağcılar, είχε πει στην αστυνομία ότι τα πολλά ραδιόφωνα που είχε πάνω του τα είχε δώσει κάποιος με το όνομα Ebu Cafer, τον οποίο νόμιζε ότι ήταν από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Αμπού Μπανάτ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2013. Ωστόσο, 10 μήνες αργότερα, αρνήθηκε την πρώτη του δήλωση και υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που έκανε τη σφαγή με αιχμηρό εργαλείο, παρά τις εικόνες στα βίντεό.
Για Μητροπολίτες δεν ρωτήθηκε ποτέ!
Ο Αμπού Μπανάτ είπε στην ακρόαση: «Πολεμήσαμε στη Συρία. Η Τουρκία μας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είμαι υπό κράτηση τώρα. Κανείς δεν ακούει τη φωνή μου.
Η Τουρκία μας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είμαι υπό κράτηση τώρα. Κανείς δεν ακούει τη φωνή μου», είπε. Από την άλλη, αποκαλύφθηκε επίσης στην πορεία ότι το βίντεο ήταν πραγματικό. Κατά τη διάρκεια της δίκης,για Μητροπολίτες που απήχθησαν ο Abu Banat δεν ρωτήθηκε ποτέ.
Εκτός από όλα αυτά, στη δικογραφία υπάρχει εμπιστευτική επιστολή με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2013 που εστάλη στο Αστυνομικό Τμήμα της Κωνσταντινούπολης από το Τμήμα Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στο άρθρο αναφέρθηκε ότι «λήφθηκαν πληροφορίες ότι οι μητροπολίτες απήχθησαν από την ομάδα του Magomed Abdurakhmanov, Katibetül Muhajirun, και οδηγήθηκαν πρώτα στο χωριό Aleppo Ancura και στη συνέχεια στο χωριό Sermade Deridize στο Idlib, και ότι οι μητροπολίτες σχεδιάστηκε να παραδοθούν στον Άσαντ και να ανταλλαχθούν».
Αποκαλύφθηκε επίσης ότι στις 26 Απριλίου 2013 το Τμήμα Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών έδωσε τις ίδιες πληροφορίες για το θέμα στο αστυνομικό τμήμα. Οι πληροφορίες γράφτηκαν μόλις τέσσερις ημέρες μετά την απαγωγή των Μητροπολιτών.Ένα άλλο ενημερωτικό δελτίο στη δικογραφία περιείχε αναλυτικότερες πληροφορίες για τους Μητροπολίτες.
Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφερόταν ότι ο Μητροπολίτης Παύλος Γιαζίτζι ανησυχούσε.., ότι σχεδίαζε να εγκατασταθεί στην Τουρκία και ότι μπαινοβγαίνει στην Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2013. Στο ίδιο σημείωμα αναφέρθηκε ότι στις 22 Απριλίου 2013, ο Μητροπολίτης Yazıcı απήχθη από την ομάδα Katibetül Muhajirun που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, μαζί με τον Σύρο Ορθόδοξο Μητροπολίτη Χαλεπίου, Yuhanun Abrohum, μετά την αναχώρησή του από το Cilvegötez.
Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Δεν είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Η Εισαγγελία ζήτησε άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έναρξη έρευνας στο πλαίσιο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας λόγω των εικόνων στα ΜΜΕ για σφαγές με αιχμηρά εργαλεία, δεν είχε δώσει άδεια για έρευνα…
Ο Abu Banat και η οργάνωσή του μπήκαν στη μαύρη λίστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 13 Νοεμβρίου 2015. Ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε βάλει στη μαύρη λίστα έναν Νταγκεστανό τζιχαντιστή που φυλακίστηκε στην Τουρκία για τη δολοφονία τριών ανθρώπων με αιχμηρό εργαλείο στις 13 Νοεμβρίου 2015 και ότι αυτό το άτομο καταδικάστηκε μόνο σε επτάμισι χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία. .
ΗΠΑ αναζητούν πληροφορίες
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο πριν από τρία χρόνια, ανακοίνωσε ότι θα ανταμείψει πέντε εκατομμύρια δολάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για τους απαχθέντες Μητροπολίτες.
gazetesabro 22/4/22
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου