Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Αν πιστεύεις πως ο Θεός προνοεί για σένα, τότε γιατί αγωνιάς και φροντίζεις για πρόσκαιρα πράγματα;


Του αββά Ησαΐα

Αδελφέ, να προσέχεις τον εαυτό σου με αυστηρότητα, μια και βρίσκεσαι πάντα ενώπιον του Θεού, και να μην ελπίζεις τίποτε από κανέναν άλλον, παρά μονάχα απ’ Αυτόν με πίστη.

Κι αν χρειάζεσαι κάτι, παρακάλεσε το Θεό να εκπληρωθεί η ανάγκη σου σύμφωνα με το θέλημά Του. Και γι’ αυτά που βρίσκεις, να ευχαριστείς ακατάπαυστα το Θεό, γιατί Εκείνος σου τα δίνει.

Αν πάλι σου λείψει τελείως κάτι, μην ελπίσεις σε άνθρωπο μήτε να λυπηθείς μήτε να βαρυγγωμήσεις εναντίον οποιουδήποτε, αλλά να κάνεις πρόθυμα και ατάραχα υπομονή, με την ακόλουθη σκέψη:
«Είμαι άξιος πολλών θλίψεων για τις αμαρτίες μου, πλην όμως, αν θέλει ο Θεός, μπορεί να μ’ ελεήσει».

Και όταν εσύ σκέφτεσαι έτσι, Αυτός θα εκπληρώσει κάθε σου ανάγκη.

Του αββά Ισαάκ

Αν πιστεύεις πως ο Θεός προνοεί για σένα, τότε γιατί αγωνιάς και φροντίζεις για πρόσκαιρα πράγματα και για τις ανάγκες του σώματος;

Αν πάλι δεν πιστεύεις πως προνοεί για σένα ο Θεός, και γι’ αυτό, χωρίς να Τον λογαριάζεις, φροντίζεις για τις ανάγκες σου, είσαι ο πιο δυστυχισμένος απ’ όλους τους ανθρώπους.

Τι να την κάνεις τέτοια ζωή;

«Επίρριψον επί Κύριον την μέριμναν σου; (Ψαλμ. 54:23), και δεν θα χάσεις το θάρρος σου ό,τι κι αν σε απειλήσει. Αφού αφιέρωσες τον εαυτό σου στο Θεό, να ζεις με το νου σου αναπαυμένο.

Από τον «Μικρό Ευεργετινό» της Ιεράς Μονής Παρακλήτου.

ΠΗΓΗ

simeiakairwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου