Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Ο Πάπας Φραγκίσκος αφόρισε Ιταλό Αρχιεπίσκοπο που τον χαρακτήρισε ως «Ψευδοπροφήτη» και «Υπηρέτη του Σατανά»

 

Φωτό: rtl.it

Βατικανό.

Ο Ιταλός Αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκανό, ένας σκληρός υπερσυντηρητικός επικριτής του Πάπα Φραγκίσκου, κρίθηκε ένοχος για σχίσμα και αφορίστηκε, ανακοίνωσε το δογματικό γραφείο του Βατικανού σε δελτίο τύπου την Παρασκευή,  σύμφωνα με τα ιταλικά media.

Ο 83χρονος Βιγκανό, ήταν πρεσβευτής της Αγίας Έδρας στην Ουάσιγκτον από το 2011 έως το 2016, εξαφανίστηκε από την κοινή θέα το 2018, αφού ισχυρίστηκε ότι ο Πάπας γνώριζε για χρόνια για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός Αμερικανού καρδινάλιου (σημ. του Theodore McCarrick) και δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό.

Είπε τότε ότι ο Πάπας έπρεπε να παραιτηθεί και αργότερα τον χαρακτήρισε «ψευδοπροφήτη» και «υπηρέτη του Σατανά».

Το Βατικανό αρνήθηκε τον ισχυρισμό για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης και τον περασμένο μήνα κάλεσε τον Βιγκανό να απαντήσει στις κατηγορίες για σχίσμα και άρνηση της νομιμότητας του Πάπα.

Στη σύντομη δήλωση της Παρασκευής, το γραφείο δογμάτων είπε ότι η άρνηση του αρχιεπισκόπου να αναγνωρίσει και να υποταχθεί στον Πάπα Φραγκίσκο ήταν ξεκάθαρη από τις δημόσιες δηλώσεις του.

«Στο τέλος της ποινικής δίκης, ο Σεβασμιώτατος Κάρλο Μαρία Βιγκανό κρίθηκε ένοχος για παραβίαση του νόμου για το σχίσμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βατικανό, προσθέτοντας ότι αφορίστηκε από την Εκκλησία.

Σε δήλωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, ο Βιγκανό είπε ότι αρνήθηκε να λάβει μέρος στις πειθαρχικές διαδικασίες επειδή δεν αποδέχεται τη νομιμότητα των θεσμών που βρίσκονται πίσω από αυτές.

«Δεν αναγνωρίζω την εξουσία του δικαστηρίου που ισχυρίζεται ότι με κρίνει, ούτε τον επικεφαλής του ούτε αυτόν που τον διόρισε», είπε, αναφερόμενος στον επικεφαλής του γραφείου δογμάτων, καρδινάλιο Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντεθ, και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο από το Dicastery for the Doctrine of the Faith, το ισχυρό τμήμα του Βατικανού που είναι υπεύθυνο για το δόγμα, ο Κάρλο Μαρία Βιγκανό /Carlo Maria Vigano είχε κληθεί τον Ιούνιο για να ενημερωθεί επισήμως για τους ισχυρισμούς σε μια εξώδικη ποινική δίκη, μια ταχεία διαδικασία που μειώνει τη διάρκεια των διοικητικών διατυπώσεων.

«Απορρίπτω, απορρίπτω και καταδικάζω τα σκάνδαλα, τα λάθη και τις αιρέσεις του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (το κατά κόσμο όνομα του Πάπα Φραγκίσκου), του οποίου η διαχείριση της εξουσίας είναι απολύτως τυραννική», επέκρινε ο Αρχιεπίσκοπος Βιγκανό, σε μια μακροσκελή δήλωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. «Θεωρώ τιμή τις κατηγορίες σε βάρος μου», πρόσθεσε, στο κοινωνικό δίκτυο Χ.

Η Β’ Σύνοδος του Βατικανού (1962-1965), που θεωρείται μια σημαντική προσαρμογή της Καθολικής Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, «αντιπροσωπεύει τον ιδεολογικό, θεολογικό, ηθικό και λειτουργικό καρκίνο για τον οποίο η «Συνοδική Εκκλησία» του Μπεργκόλια είναι η απαραίτητη μετάσταση», πρόσθεσε ο Κάρλο Μαρία Βιγκανό.

Το Βατικανό αφορίζει τον Μονσινιόρ Βιγκανό, που κρίθηκε ένοχος για σχίσμα, γράφει το ιταλικό δημοσίευμα

Ο Μονσινιόρ Βιγκανό, ο οποίος ήταν αποστολικός νούνσιος (πρεσβευτής της Αγίας Έδρας) στην Ουάσιγκτον από το 2011 έως το 2016, πριν συνταξιοδοτηθεί, ήταν σταθερός κατήγορος του Πάπα Φραγκίσκου και ξεχώριζε για θέσεις που ήταν ιδιαίτερα επικριτικές για την εξουσία του κυρίαρχου ποντίφικα.

Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του Κυβερνείου του Βατικανού, θέση κατά την οποία ανακάλυψε και κατήγγειλε τη διαφθορά που βασίλευε στη διοίκηση.

Όπως σημειώνει η agi. It:

Η Συνέλευση για το Δόγμα της Πίστεως , με επικεφαλής τον Αργεντινό καρδινάλιο Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντεθ, συνήλθε στις 4 Ιουλίου για να αποφασίσει σχετικά με την κανονική ποινική διαδικασία εναντίον του, παρά την απουσία του, και τελικά τον έκρινε «ένοχο» για το αδίκημα του «σχίσματος», διακηρύσσοντας τον αφορισμό του. Η ποινή έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Βιγκανό.

echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου