Η εικόνα της Θεοτόκου της Ελαιοβρύτισσας χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στο

δοχείο της Μονής. Συνδέεται με το θαυμαστό γεγονός της υπερχείλισης του ελαίου στο δοχείο της Μονής, σημείο της πρόνοιας και της φροντίδας της Θεοτόκου για την Μονή και τους Πατέρες. Έκτοτε η εικόνα έχει μία θαυμάσια ευωδία.

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Η εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας είναι μία τοιχογραφία του 14ου αιώνα, που παλαιότερα βρισκόταν στον εξωνάρθηκα και αργότερα μεταφέρθηκε σε προσκυνητάρι στο ομώνυμο παρεκκλήσιο στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Η εικόνα αυτή της Θεοτόκου χαρακτηρίζεται αχειροποίητος, διότι κατασκευάστηκε στη μορφή που είναι σήμερα, όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από τη Χάρη του Θεού, μετά τη θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας για τη διάσωση της Μονής.

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΕΙΣΑ

Η Παναγία Πυροβοληθείσα είναι τοιχογραφία, η οποία βρίσκεται στο υπέρθυρο της εξωτερικής πύλης της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Κατά το 1822 μία ομάδα τούρκων οπλιτών έφθασε στη Μονή, και ένας από αυτούς, βλέποντας την εικόνα, την πυροβόλησε με μια σφαίρα που τρύπησε το δεξί χέρι της Παναγίας. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης του ήταν να παραφρονήσει ο ίδιος και να κρεμαστεί σε μια ελιά μπροστά στη Μονή. Βλέποντας οι άλλοι Τούρκοι τη θεία τιμωρία φοβήθηκαν και εγκατέλειψαν αμέσως τη Μονή.