Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Γιατί ο Ιησούς Χριστός, η Μητέρα Του η Παναγία, καθώς και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκαν στον μοναχό Παρθένιο του Κιέβου;

Κύριε, Δημιουργέ μου, χάρισέ μου αυτή την καθαρότητα του πνεύματος, αυτή την απλότητα της καρδιάς, που μας κάνουν άξιους της αγάπης Σου. Άγιος Παρθένιος Κιέβου

Ο Άγιος Παρθένιος (στον κόσμο Πιοτρ Ιβάνοβιτς Κρασνόπεβτσεφ) γεννήθηκε το 1792 στο μικρό χωριό Σιμόνοβο, στην περιοχή Αλεξίνσκι, στην επαρχία Τούλα, σε μια φτωχή οικογένεια. Για να υπομείνει υπομονετικά τις δυσκολίες της ζωής, ο Πέτρος προσευχόταν πολύ από την παιδική του ηλικία. Δεν είναι περίεργο που το ευσεβές αγόρι μπήκε σε θεολογική σχολή στην εφηβεία του. Αφού συνέχισε την εκπαίδευσή του στο σεμινάριο, ο Πέτρος γνώριζε ήδη με βεβαιότητα ότι μόνο ο μοναχισμός τον προσέλκυε.

Το 1824, δηλαδή σε ηλικία 32 ετών, εκτονώθηκε με το όνομα Παφνούτιος. Και το 1830 χειροτονήθηκε ιερομόναχος και στη συνέχεια διορίστηκε ως ομολογητής της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ. Και το 1838 πήρε το σχήμα με το όνομα Παρθένιος.

Ο Γέροντας Παρθένιος διακρινόταν πάντα από δύο ιδιότητες - την αδιάκοπη προσευχή και την αγνή, ειλικρινή ψυχή. Πηγή: https://ok.ru/smiromprin/topic/151287963050203

«Σκέφτηκα μόνο πώς να προσευχηθώ»

Πολύ αργότερα, ήδη γέρος, έγραψε για τον εαυτό του:

«Δεν σκέφτηκα καθόλου μοναστηριακά κατορθώματα, να καθιερώσω για τον εαυτό μου αυτόν ή τον άλλο κανόνα, να επιλέξω αυτόν ή τον άλλο τρόπο ζωής. Σκεφτόμουν μόνο πώς να προσεύχομαι, να προσεύχομαι ασταμάτητα και να δουλέψω όσο πιο σκληρά μπορούσα. Να ακούω σε όλα τον Θεό ως το αφεντικό, να μην προσβάλλω και να μην καταδικάζω κανέναν.

Σύμφωνα με τους σύγχρονους, έτσι ακριβώς ήταν. Ο Γέροντας Παρθένιος διακρινόταν πάντα από δύο ιδιότητες - την αδιάκοπη προσευχή και την αγνή, ειλικρινή ψυχή.

Εκτός από μοναχούς, πολλοί άνθρωποι απευθύνθηκαν σε αυτόν για βοήθεια στη Λαύρα. Μπορεί κανείς μόνο να μαντέψει πόσο δύσκολο ήταν για αυτόν να εμβαθύνει στις αμαρτωλές υποθέσεις των λαϊκών. Ο γέροντας όμως δεν έδειξε με κανέναν τρόπο τη στάση του στους πιστούς ούτε με λόγια ούτε με βλέμμα. Αντίθετα, κατηγόρησε τον διάβολο για όλες τις αμαρτίες. Ο ίδιος τότε προσευχήθηκε για τον μετανοημένο με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο.

Προσευχήθηκε για όλο τον κόσμο

Ο Γέροντας Παρθένιος επαναλάμβανε συχνά μια φράση που αγαπούσε: «Σχηματικότητα είναι να αφιερώνεσαι στην προσευχή για όλο τον κόσμο». Αυτό είπε κάποτε η ίδια η Βασίλισσα των Ουρανών όταν προσευχήθηκε με αγάπη και πνευματική τρόμο μπροστά στην εικόνα της.

Η Παναγία εμφανίστηκε στον γέροντα περισσότερες από μία φορές, εμπνέοντάς τον να συνθέσει τις δικές του πολυάριθμες προσευχές σε Εκείνη και στον μεγάλο Υιό Της, Ιησού Χριστό.

Η συγκινητική, τρυφερή, ευλαβική στάση του ιερομόναχου προς τη Μητέρα του Θεού γίνεται αισθητή ακόμη και στον τρόπο που την αποκαλούσε με στοργή «Ηγουμένη της Σπηλιάς-Λαύρας», θεωρώντας την ως παράδειγμα μοναχικής ζωής.

«Διαβάζω το Ευαγγέλιο το βράδυ, πρωί και μεσημέρι, σύμφωνα με έναν Ευαγγελιστή»

Είναι γνωστό ότι ο γέροντας ακολουθούσε την κυβέρνησή του καθημερινά για 20 χρόνια, προκαλώντας έτσι έντονο εκνευρισμό και επιθέσεις από δαίμονες.

Παρά τη φυσική του σεμνότητα, ο Γέροντας Παρθένιος άφησε για εμάς, τους απογόνους του, μια καταπληκτική πνευματική παρακαταθήκη.

Ο Άγιος Ιεροσήμαχος Παρθένιος ακολουθούσε την κυβέρνησή του καθημερινά για 20 χρόνια, προκαλώντας έτσι σοβαρό εκνευρισμό και επιθέσεις από δαίμονες. Πηγή: https://ok.ru/smiromprin/topic/151287963050203

Αυτό είπε ο ίδιος ο άγιος για την κυριαρχία του:

«Διαβάζω το Ευαγγέλιο σε βιβλία το βράδυ, το πρωί και το μεσημέρι, σύμφωνα με έναν Ευαγγελιστή. Από το μεσημέρι αρχίζω να ψάλλω το Ψαλτήρι με τον Θεό προφορικά και το τελειώνω μέσα σε 24 ώρες. Πριν πάω για ύπνο, διάβασα τον Ακάθιστο στη Μητέρα του Θεού, με λατρεία των Παθών του Κυρίου (Αγ. Δημήτριος, διαβάζω την προσευχή του Ροστόφ. στον Σωτήρα με τις πρωινές προσευχές και αυτές για Κοινωνία -όλα αυτά προφορικά.

Χαίρε με προσευχή προς την Θεομήτορα (Παναγία, χαίρε) τιμώ τριπλάσια εκατονταπλάσια· τριακόσιες προσευχές: για το Όνομα του Θεού στην Τριαδική Ενότητα τρεις φορές, για τους ευαγγελιστές, στους οποίους ο Χριστός αναπαύθηκε, όπως σε ένα νοερό άρμα - τρεις φορές τέσσερις φορές. για τις πενταπλάσιες πληγές του Χριστού - τρεις φορές πέντε. για τη θλίψη της Μητέρας του Θεού, την οποία υπέμεινε επτά φορές επτά φορές. για την περιπλάνηση του Χριστού στη γη, που έζησε με τους ανθρώπους για τριάντα τρία χρόνια - τρεις φορές δέκα. για την Πεντηκοστή εν αναμονή του Θείου Πνεύματος – τρεις φορές πενήντα (δηλαδή τρεις φορές 50 προσευχές) 

Εμπιστεύομαι τη Μητέρα του Θεού όπως εμπιστεύομαι σε ένα βραχώδες βουνό: γιατί είμαι τόσο σίγουρος γι' αυτήν μέσω του Θεού ότι από τον Αδάμ μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα στερηθούν την αιώνια δόξα και απόλαυση εκείνοι οι άνθρωποι που, σύμφωνα με τον Θεό, εμπιστεύτηκαν και έλπιζαν σε αυτήν».

Ειλικρινά, αναφέρω αυτό το απόσπασμα περισσότερο για να μπορέσετε εσείς, αγαπητοί φίλοι, να σχηματίσετε μια ιδέα για αυτόν τον καταπληκτικό δίκαιο άνθρωπο, χωρίς να ελπίζω ότι κάποιος θα τολμήσει να επαναλάβει το πνευματικό του κατόρθωμα.

Επιπλέον, είναι σαφές από αυτό πόσο καλά γνώριζε ο Ιερομόναχος Παρθένιος τη Μητέρα του Θεού, έχοντας ασυνήθιστα θερμά υιικά αισθήματα γι' αυτήν.

Τελειώνοντας θα προσθέσω ότι ο γέροντας λειτουργούσε καθημερινά τη Θεία Λειτουργία τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του. Και το έκανε με τέτοια έμπνευση, όσο κανείς άλλος δεν το είχε καταφέρει ποτέ. Σε τέτοιες στιγμές έμοιαζε με Άγγελος Ειρήνης που υμνούσε τον ίδιο τον Θεό. Και φαίνεται πολύ φυσικό ότι, εκτός από τη Βασίλισσα των Ουρανών, τον γέροντα Παρθένιο επισκέφθηκαν οι Άγιοι Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Και ο ίδιος ο Χριστός τον ενίσχυσε στη φροντίδα του για τη Θεία Ευχαριστία (δηλαδή το Μυστήριο της Κοινωνίας του Σώματος του Χριστού).

Ο Άγιος Παρθένιος εκοιμήθη το 1855 την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε ηλικία 63 ετών. Αγιοποιήθηκε το 1994 ως άγιος.

Καθημερινή προσευχή Ιεροσχηματομονάχου Οσίου Παρθενίου του Κιέβου

Αγαπητοί φίλοι, εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι αυτή η προσευχή είναι ο θησαυρός της ορθόδοξης ευσέβειας.

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, μην αφήνεις τη ματαιοδοξία, την αγάπη για τον εαυτό, τον αισθησιασμό, την αμέλεια, το θυμό να με κυριαρχούν και να με κλέβουν μακριά από την αγάπη Σου.

Ω Κύριέ μου, Δημιουργέ μου, όλη μου η ελπίδα! Μη με αφήνεις χωρίς μερίδιο στην μακάρια αιωνιότητα. Κάνε με να ακολουθήσω το άγιο παράδειγμα Σου και να είμαι υποταγμένος στις εξουσίες που μου έχουν τοποθετηθεί. Δώσε μου αυτή την καθαρότητα του πνεύματος, αυτή την απλότητα της καρδιάς, που μας κάνουν άξιους της αγάπης Σου.

Σε Σένα, Θεέ μου, υψώνω την ψυχή μου και την καρδιά μου: μην αφήσεις το δημιούργημά Σου να χαθεί, αλλά λύτρωσε με από το μόνο και μεγαλύτερο κακό: την αμαρτία.
Χάρισε, Κύριε, να υπομείνω τις αγωνίες και τις λύπες της ψυχής μου με την ίδια υπομονή με την οποία δέχομαι τις χαρές της καρδιάς μου.

Αν θέλεις, Κύριε, μπορείς να με καθαρίσεις και να με αγιάσεις. Ιδού, παραδίδω τον εαυτό μου στην καλοσύνη Σου, ζητώντας να καταστρέψεις από μένα ό,τι είναι αντίθετο σε Σένα και να με ενώσεις με το πλήθος των εκλεκτών Σου.

Θεός! Πάρε από μένα την αδράνεια του πνεύματος που χάνει χρόνο. Ματαιοδοξία σκέψεων, παρεμβολή στην παρουσία Σου και αποσπώντας την προσοχή μου στην προσευχή. Εάν, όμως, ενώ προσεύχομαι, απομακρυνθώ από Σένα με τις σκέψεις μου, τότε βοήθησέ με να μην είναι εκούσια αυτή η απόσπαση της προσοχής και, αποστρέφοντας το μυαλό μου, ας μην απομακρύνω την καρδιά μου από Σένα.

Σου εξομολογούμαι, Κύριε Θεέ μου, όλες τις αμαρτίες της ανομίας μου, τώρα και στο παρελθόν που έγιναν ενώπιόν Σου: συγχώρεσέ με, για χάρη του αγίου σου ονόματος, και σώσε την ψυχή μου, που λύτρωσες με το πολύτιμο αίμα Σου.

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου στο έλεός Σου, παραδίδω τον εαυτό μου στο θέλημά Σου, πράξε μαζί μου σύμφωνα με την καλοσύνη Σου, και όχι σύμφωνα με την κακία και την ανομία μου. Δίδαξέ με, Κύριε, να τακτοποιώ τις υποθέσεις μου ώστε να συμβάλλουν στη δοξολογία του αγίου ονόματός Σου.

Ελέησον, Κύριε, όλους τους Χριστιανούς. Άκουσε την επιθυμία όλων όσοι σε φωνάζουν, λύσε τους από κάθε κακό, σώσε τους δούλους Σου (ονόματα), στείλε τους χαρά, παρηγοριά στις θλίψεις και το άγιο έλεός Σου.

Κύριε, προσεύχομαι σε Σένα ειδικά για εκείνους που με προσέβαλαν με κάποιο τρόπο, με στεναχώρησαν ή έκαναν κάποιο κακό: μην τους τιμωρείς για την αμαρτωλότητά μου, αλλά χύσε την καλοσύνη Σου πάνω τους.

Κύριε, προσεύχομαι σε Σένα για όλους εκείνους τους οποίους, ως αμαρτωλός, λύπησα, προσέβαλα ή πειράζω, με λόγο, πράξη, σκέψη, γνώση ή άγνοια.

Ω Θεέ μου! Συγχώρεσε μας τις αμαρτίες και τις αμοιβαίες προσβολές μας. Διώξε, Κύριε, από τις καρδιές μας κάθε αγανάκτηση, καχυποψία, θυμό, μνησικακία, φιλονικίες και ό,τι μπορεί να εμποδίσει την αγάπη και να μειώσει την αδελφική αγάπη.
Ελέησον, Κύριε, αυτούς που με εμπιστεύτηκαν, αμαρτωλό και ανάξιο, να προσεύχομαι γι' αυτούς! Ελέησον, Κύριε, σε όλους όσους ζητούν τη βοήθειά Σου.

Θεός! Κάνε αυτή την ημέρα ημέρα του ελέους Σου, χάρισε στον καθένα σύμφωνα με το αίτημά του: γίνε βοσκός των χαμένων, οδηγός και φως των αδαών, μέντορας των ασύνετων, πατέρας των ορφανών, βοηθός των καταπιεσμένων, γιατρός των αρρώστων, παρηγορητής των ετοιμοθάνατων και οδήγησέ μας όλους στο άδικο τέλος μας. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου