Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για «ατύχημα» στο Αιγαίο.

ΣΧΟΛΙΟ : Ενα θερμό επεισόδιο πριν τα Ελληνοτουρκικά είναι πολύ σίγουρο ότι θα συμβεί,μόνο που για το χρόνο του ατυχήματος θα αποφασίσει η Άγκυρα.Θα είναι πριν ή μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία; Όσο για το θερμό στην Κύπρο που διαφημίστηκε για τον Ιούνιο,πιστεύουμε  ότι δεν θα είναι θερμό επεισόδιο,αλλά όταν η Άγκυρα το αποφασίσει θα είναι ο Αττίλας -3 που θα συνεχίσει τους προηγούμενους που ακτυλίχθηκαν τον Ιούλιο του 1974.
Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή πρόκληση «ατυχημάτων» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε από το βήμα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για «ατύχημα» στο Αιγαίο
Ο διπλωμάτης  των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Κυπριακό, αλλά και στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης. Τόνισε ακόμη ότι ΗΠΑ και Ελλάδα, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα».

"Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην Ε.Ε αλλά και με το ΔΝΤ ώστε η Ελλάδα να βγεί από την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή συνεργασία με την Ευρώπη είναι η αρχή για οτιδήποτε άλλο θέλει να επιτύχουν οι ΗΠΑ στον κόσμο" . Με αυτά τα λόγια προσέγγισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Ρ. Πάιατ από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. Ο Αμερικανός διπλωμάτης χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς η νέα αμερικανική κυβέρνηση μετρά μόλις 45 ημέρες στην εξουσία, απέρριψε ουσιαστικά κάθε πιθανότατα για μια δραματική αλλαγή στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα "Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην Ε.Ε αλλά και με το ΔΝΤ ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ., ο οποίος αποκάλυψε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ ετοιμάζει ένα road show και μια εμπορική αποστολή από τις ΗΠΑ για να εξεταστούν πιθανές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αναφέρθηκε ακόμα στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην εποχή Τραμπ , υπογραμμίζοντας ότι οι διατλαντικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. παραμένουν σταθερές και βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης καθώς αντιμετωπίζει πλέον τρεις βασικές απειλές. Τη βόρειο Αφρική και τη Λιβύη, την Μέση Ανταολή και την επιθετικότητα της Ρωσίας. "Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις τρεις απειλές" τόνισε ο κ. Πάιατ
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η πρεσβεία στην Αθήνα και η πρεσβεία στην Άγκυρα παρακολουθούν αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση αλλά κάνει κάθε τι για να διατηρήσει το status quo. "Ανησυχώ όμως για πιθανά ατυχήματα", δήλωσε ο κ. Πάιατ με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τον εναέριο χώρο.
Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Πάιατ τόνισε ότι υπάρχει η αίσθηση για μια μεγάλη ευκαιρία ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Κύπρο και θα ήταν κρίμα να χαθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.
Αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε. ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αποτελούν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ότι παρά τις διαφορές μας οι δύο πλευρές μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες. Παράλληλα ενώ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε μετά από έναν πόλεμο όπου μαζί νικήσαμε τον φασισμό και έπειτα τον ψυχρό πόλεμο και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι εξαιρετικά σημαντική, κάλεσε τους εταίρους στη Συμμαχία να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
"Είμαστε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις στρατηγικές προκλήσεις της Ευρώπης, οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνει τους στόχους δαπανών για την άμυνα όπως προβλέπει το άρθρο 3 του ΝΑΤΟ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου