ΡΟΛΟ'Ι'

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Διχάζει την εκκλησία η Αρχιεπισκοπή Δωδεκανήσου.

Ρήγμα στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, απειλείται λόγω του ενδεχόμενου να ιδρυθεί Αρχιεπισκοπή Δωδεκανήσου!Διχάζει την εκκλησία  η Αρχιεπισκοπή Δωδεκανήσου

Επί του θέματος μάλιστα ήδη υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα, και γενικώς θεωρείται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα που υπήρξε τις προηγούμενες μέρες στην εφημερίδα “Καθημερινή” στην υπόθεση Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου εμπλέκεται και η κυβέρνηση.
Όπως συγκεκριμένα γράφτηκε, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, “χρησιμοποιεί” το θέμα Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου για να κάμψει τις αντιρρήσεις των Ιεραρχών της Ελληνικής Εκκλησίας, για μια σειρά θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Στο ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε προχθές σε δημοσίευμά του στο “Βήμα της Ορθοδοξίας” ο κ. Γ. Θεοχάρης.
Στο δημοσίευμα με τίτλο “Η Αρχιεπισκοπή Δωδεκανήσου νέο “φυτίλι” στο βαθύ “ρήγμα” Αθηνών-Φαναρίου, αναφερόταν συγκεκριμένα τα εξής:
“Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η επιδείνωση των σχέσεων Αθήνας και Φαναρίου. Στο ζήτημα του Κτήματος Προμπονά έρχεται να προστεθεί κι η φημολογούμενη ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου. Ήδη στη Ρόδο υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων ακόμα και για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Εκκλησία Ελλάδος και Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ μέχρι στιγμής.
Το τελευταίο διάστημα στους εκκλησιαστικούς κύκλους και στα αρμόδια γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο νέας Αρχιεπισκοπής επί ελληνικής επικράτειας.
Αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο οι σχέσεις των δύο εκκλησιών θα τιναχθούν στον αέρα. 
Η ίδρυση νέας Αρχιεπισκοπής στα Δωδεκάνησα έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών,  καθώς θα εκληφθεί ως εχθρική κίνηση από την πλευρά του Οικουμενικού Θρόνου που – εάν προχωρήσει -στόχο θα έχει να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ελλαδικής Εκκλησίας με το σκεπτικό ότι «οι Μητροπόλεις των νέων χωρών μας ανήκουν αποκλειστικά  και ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το αρμόδιο διοικητικό όργανο για να ελέγχουμε πλήρως την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή των Δωδεκανήσων».
rodiaki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.