Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Πρόκληση πριν το Πάσχα: γιατί οι Χριστιανοί αγωνίζονται για το Άγιο Φως.

Αντώνης Σκρυπούνοφ, Αλεξέι Μιχαήλ
Λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα, αρχίζουν συνήθως διαμάχες για το πώς θα εμφανιστεί το Άγιο Φως στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου: θα κατέβει θαυματουργικά από τον ουρανό ή θα ανάψει από έναν λαμπτήρα στα χέρια του Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ. Αυτή τη φορά, ένα μεγάλο σκάνδαλο προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του αρμένιου ιερέα, ο οποίος είπε στους ισραηλινούς δημοσιογράφους  σε συνέντευξή του ότι υπάρχει «ειδικός λαμπτήρας». Γιατί το Άγιο Φως πυρπολώνει σοβαρά πάθη μεταξύ των πιστών - στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.Αγία φωτιά στην Ιερουσαλήμ.  15 Απριλίου 2017

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ",

"Σταματήστε τη λήψη, λέει ψέματα!" - Στη συζήτηση του αρμένιου  ιερέα Σαμουήλ Αγωνιάνα με τους δημοσιογράφους, ο έλληνας φύλακας του ναού παρεμβαίνει, κλείνοντας την κάμερα με τα χέρια του. Αλλά ο Αρμένιος συνεχίζει να λέει πως είδε τρεις φορές ότι ο πατριάρχης φωτίζει μια δέσμη κεριών  από μια λάμπα πετρελαίου και δεν υπάρχει τίποτα μυστικό γι 'αυτό. «Ο Θεός κάνει θαύματα, αλλά όχι για διασκέδαση στους ανθρώπους», καταλήγει η ισραηλινή πηγή τηλεόρασης.
Η Τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στο ναό του Παναγίου Τάφου κάθε χρόνο την παραμονή του Πάσχα - το Μεγάλο Σάββατο. Σύμφωνα με την πιο κοινή εκδοχή, η φωτιά ανάβει θαυματουργικά, ως αποτέλεσμα των προσευχών του πατριάρχη Ιεροσολύμων και χιλιάδες πιστοί στο εσωτερικό του ναού, στο πιο ιερό για τους χριστιανούς, τοποθετείτε στο Κουβούκλιο,στο παρεκκλήσι, που χτίστηκε πάνω από τον Πανάγιο Τάφο (πέτρινο κρεβάτι, όπου αναπαύεται το σώμα του Χριστού μετά το θάνατο στο σταυρό και την ταφή) .
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές της προέλευσης του Αγίου Φωτός. Για παράδειγμα, ο πατριάρχης της Ιερουσαλήμ φέρεται να κρατά μυστικά μαζί του έναν αναπτήρα. Ή στο Kουβούκλιο μια λάμπα με έτοιμη φωτιά που κρύβεται μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Ή, σύμφωνα με ορισμένους θρύλους, αυτή η μυστική λάμπα φωτίστηκε με θαυματουργό τρόπο κάπου τον 5ο αιώνα και από τότε οι κληρικοί υποστήριξαν την καύση της. Με άλλα λόγια, το Άγιο Φως κατέβηκε πραγματικά με θαυματουργό τρόπο, αλλά μόνο μία φορά.

"ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ;"

Ο ιστορικός-ανατολίτης Μιχαήλ Γιακούσεφ από το 2003 παρουσιάζεται ετησίως στην τελετή. Και δεν αμφιβάλλει ότι το Άγιο Φως είναι θαύμα.
«Αν δεν ήταν ένα θαύμα, θα έλεγα, Θεία Πρόνοια, τότε δεν θα ήμουν είκοσι φορές εκεί, δεν θα συμμετείχα σε αυτό. Όποιος ήρθε σε αυτή την εκδήλωση, που βιώνει τη συγκίνηση, τη χαρά, την απόλαυση, και προσπαθεί διαρκώς να την πάρει πίσω, αν και εξαιρετικά αυτό είναι δύσκολο ", παραδέχεται.
Και δεν μπορεί να περιγράψει τις εμπειρίες κατά τη διάρκεια της τελετής εκτός από τη λέξη "αρπαγή". "Ειδικά όταν ολόκληρος ο ναός παγώνει, πρώτα για την πρόβλεψη φωτιάς και τελικά εμφανίζεται", προσθέτει ο Yakushev.
Διάσημοι στη Μόσχα όπως ο μοναχός Θεοδώρητος (Senchukov) δεν είναι μόνο παρόντες στην κεντρική εκκλησία του Χριστιανισμού το Αγιο Σάββατο και διαφωνούν με την έκδοση του πατέρα  Samuel Agonyana.
«Φυσικά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή η φωτιά προέρχεται από τον αναπτήρα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο. Αλλά στους τοίχους του ναού πριν από την κάθοδο της Φωτιάς, υπάρχουν λάμψεις, και στα πιο απίθανα μέρη, και τις χαρακτήρισε πολύ πριν την εφεύρεση του φλας. Με την ίδια μου τα μάτια  είδα ξαφνικά να αναφλέγει κεριά και αδυνατώ να πιστέψω τη δημοφιλή ιδέα ότι το πρόσωπο που αγοράζει  στο κατάστημα, πηγαίνει στο ναό και λίγο πριν από την κάθοδο της φωτιάς τα αλείφει ειδικά με λευκό φώσφορο. (εύφλεκτο - Ed ...) γόνιμο. τη φωτιά που είναι πραγματικά ένα θαύμα », λέει ο πατέρας Θεοδώρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ στο Kουβούκλιο έρχεται σε ένα πανί λινό. Είναι ορατό: δεν φέρει αναπτήρες ή κάτι άλλο, ικανό να ανάψει φωτιά. Στη συνέχεια, η πόρτα στο παρεκκλήσι είναι σφραγισμένη παρουσία της ισραηλινής αστυνομίας.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία, η ιστορία της προέλευσης του Αγίου Φωτός είναι γενικά διαφορετική. 
Οι Λατινικές και αραβικές πηγές αναφέρουν το θαύμα του λαμπτήρα αυτο-ανάφλεξης στον Άγιο Τάφο από τον 7ο αιώνα. Ωστόσο, η Αρμενική εκκλησία συνδέει την παράδοση του Αγίου Φωτός με τον ιδρυτή της, τον Άγιο Γρηγόριο τον Φωτιστή, ο οποίος ζούσε πολύ νωρίτερα.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Η δήλωση του εκπροσώπου της Αρμενικής Εκκλησίας προκάλεσε αρνητική αντίδραση στη Ρωσία, όπου η προσφορά της τελετής του Αγίου Φωτός το βράδυ του Πάσχα για πολλά χρόνια θεωρείται ένα από τα highlights του εορτασμού της Ανάστασης του Χριστού. Έτσι, ο γραμματέας Τύπου του Πατριάρχη Κυρίλλου, ιερέα Αλέξανδρος Βόλκοφ, άφησε άμεσα τις λέξεις "για τη συνείδηση ​​του κλήρου της Αρμενικής Εκκλησίας". Και ο αναπληρωτής επικεφαλής του συντολικού τμήματος για τη σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και της κοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης Βάκχτανγκ Κίσιντζεζε χαρακτήρισε την πράξη του Αγωνιάνου απαράδεκτη.
Για το σύνολο του ορθόδοξου κόσμου είναι ένα πνευματικό γεγονός στο οποίο εμπλέκονται  εκατομμύρια πιστών. Η πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο την μακραίωνη παράδοση είναι απαράδεκτη και πρέπει να είναι ένα έμμεσο αποτέλεσμα της παραβίασης της προσευχής  , στην οποία παραμένουν οι ορθόδοξοι πιστοί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις λαμπρές διακοπές της Ανάστασης του Χριστού ", τόνισε ο Kipshidze.
Ωστόσο, το τρέχον σκάνδαλο δεν είναι έκπληξη, λέει ο ανατολίτης Μιχαήλ Yakushev. Όλη η ύλη στο αδίκημα στους Αγίους Τόπους, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει όλους τους Χριστιανούς, έτσι ώστε να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο.
«Όταν δούλευα εκεί ως διπλωμάτης, ο Πατριάρχης Διόδωρος παραδέχθηκε την παρουσία των Αρμενίων ιερέων στο παρεκκλήσι Άγγελος (Μέρος Κουβουκλίου στο ναό του Παναγίου Τάφου - Εντ ...) Και αυτό  η αρμενική εκκλησία το θεώρησε ως μια καθιερωμένη παράδοση, αλλά μετά το θάνατο του Διόδωρου το 2000, όταν .. ο Πατριάρχης Ειρηναίος, και οι εκπρόσωποι της αρμενικής εκκλησίας το σταμάτησαν και πάλι,  προκάλεσε την σύγκρουση «, - λέει ο Yakushev.

Όπως είναι γνωστό, η Ανατολή είναι ένα λεπτό θέμα. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, οι χριστιανικές οργανώσεις της Ιερουσαλήμ έδωσαν ομόφωνα μια «απεργία» κατά των ισραηλινών αρχών, κλείνοντας την εκκλησία του Παναγίου Τάφου για τρεις ημέρες. Και τώρα οι Χριστιανοί διαμαρτύρονται μεταξύ τους λόγω του Αγίου Φωτός. Ωστόσο, η ιστορία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το Πάσχα οι πιστοί θα το αγκαλιάσουν.
https://ria.ru/religion/20180313/1516213071.html?referrer_block=index_daynews3_3
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ RIA NOVOSTI : corfiatiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου