Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Νέο… φυτίλι από τον Αναστάσιο για το ουκρανικό : «Τα σχίσματα λύνονται μόνο με Οικ. Σύνοδο».

Πυροδοτείται περεταίρω η κατάσταση με το ουκρανικό ζήτημα μετά την συμβολική συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας με Αρχιερέα της μητρόπολης Κιέβου υπό του Ονούφριου (Πατριαρχείο Μόσχας ). Την ίδια ώρα, έχουμε νέες επιθέσεις σε Ιερούς Ναούς με την κατάσταση να είναι έκρυθμη.


Ο Ιεράρχης της Κανονικής ουκρανικής εκκλησίας (UOC) Victor (Kotsaba) συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως διαβάζουμε στην Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, 29 Ιανουαρίου, στα Τίρανα σε πολύ καλό κλίμα και οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το ουκρανικό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας δέχτηκε την επίσκεψη του Προϊστάμενου της Αντιπροσωπείας της UOC στους Ευρωπαϊκούς Διεθνείς Οργανισμούς, Επισκόπου Baryshevka Βίκτορ (Kotsaba) . Αυτό ανακοινώθηκε από τον Επίσκοπο του UOC..
Ο Επίσκοπος Βίκτορ μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από τη συνομιλία του με τον προκαθήμενο της Αλβανικής Εκκλησίας. Υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή ο κ.Αναστάσιος είναι «ο μεγαλύτερος ηλικιακά μεταξύ των προκαθημένων των τοπικών εκκλησιών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μιάμιση ώρα επικοινωνία με τον σεβαστό ιεράρχη «πέταξαν σαν μια στιγμή». Σημείωσε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι αξιοσημείωτος για «το εξαιρετικό του βάθος σκέψης, την καθαρότητα της σκέψης και το πρόσωπό του που λάμπει με την αληθινή αγάπη του Χριστού».
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του UOC στις ευρωπαϊκές διεθνείς οργανώσεις έγραψε ότι είχε εγκαταλείψει την κατοικία του Αρχιεπισκόπου των Τιράνων «με τα φλογερά συναισθήματα πνευματικής εκπλήρωσης και ανύψωσης».
«Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απήθυνε χαιρετισμό στους Ουκρανούς προσκυνητές και δήλωσε μεταξύ άλλων για το ουκρανικό ζήτημα : “η δοκιμασία σας είναι και δική μας. Αισθάνομαι άρρωστος που παρακολουθώ αυτά τα πράγματα. Αισθάνομαι ότι είναι και στο δικό μου το πρόσωπο όλη αυτή η δοκιμασία. Και αισθάνομαι ήδη ότι τρεις θεμελιώδεις αρχές για την ύπαρξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι τραυματισμένες: η αποστολική διαδοχή, η Θεία Ευχαριστία και η συνοδικότητα. Και επιμένω ότι τελικά τα σχίσματα ξεπερνιούνται από Οικουμενική Σύνοδο, όχι με γράμματα ή με άλλες ασχολίες», υπογραμμίζει το Τμήμα Διεκκλησιαστικών σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας απαντώντας .
“Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Συνομοσπονδία των Τοπικών Εκκλησιών (…) Ως εκ τούτου, οι δοκιμές που κάθε τοπική εκκλησία, όπως και η δική σας τώρα περνάει, είναι επίσης και δικές μας εμπειρίε. Ακριβώς όπως η χαρά σας και η δική μας είναι κοινές”, τονίζεται με ιδιαίτερη έμφαση.
Τι είπε για σχισματικό «Πατριάρχη» Φιλάρετο και τον Ονούφριο

“Γνωρίζω τον Μητροπολίτη Φιλάρετο και τον γνωρίζω από τότε που εκπροσώπησε τη Ρωσική Εκκλησία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και γνωρίζω όλες αυτές τις λεπτομέρειες. (…) Γνωρίζω ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος είναι άνθρωπος προσευχής, αποφεύγει συγκρούσεις, και θέτει την ελπίδα στο Θεό. Το 2008, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Κίεβο. Εκείνη τη στιγμή ο Μητροπολίτης Βλαντιμίρ ήταν ακόμα ζωντανός. Ήμασταν επίσης γνωστοί με αυτόν από τις δραστηριότητές του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Και από τότε, έχω εξοικειωθεί άμεσα με όλες τις λεπτομέρειες [της εκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία]. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η αλήθεια έχει τη δυναμική της. (…)Αλλά θα υπάρξει λύση. Είμαι βέβαιος”, επισήμανε με ιδιαίτερο νόημα.
Νέες επιθέσεις σε Ναούς
Αυτή τη στιγμή οι υποστηρικτές της OCU επιχειρούν μια άλλη επίθεση στον Ι.Ν. Αγίας Σκέπης στο Buderazh. Οι πιστοί της UOC κάλεσαν αστυνομία και ζητούν προσευχές.
Στις 25 Ιανουαρίου 2020, περίπου στις 11 π.μ., στο χωριό Buderazh, της περιοχής Zdolbunovsky, στην περιφέρεια Ρίβνε, οι τοπικοί ακτιβιστές της OCU και οι ομοϊδεάτες τους από γειτονικούς οικισμούς προσπάθησαν να καταλάβουν την τοπική εκκλησία της Αγίας Σκέπης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η επίθεση άρχισε αφού στο ναό άρχισαν να προσέρχονται δήθεν για μνημόσυνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν παρευρεθεί ποτέ στις λειτουργίες, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΟΔ.
Οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αντέδρασαν γρήγορα και υπερασπίστηκαν το ναό τους μόνοι τους πριν φτάσει η αστυνομία. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, η αστυνομία έφτασε αμέσως, έδιωξε τους επιτιθέμενους μακριά από την εκκλησία και στάθηκε με ζωντανή αλυσίδα για να αποφευχθεί η κοπή των κλειδαριών.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου