Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Ο Χριστός ήρθε για να σώσει όχι τις χώρες, αλλά τους ανθρώπους. Μια χώρα παίρνει την αξία της από τους καλούς πολίτες που έχει. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

 

Μαρτυρες αγιοι_Martyres_the_christian_martyrs_last_prayer%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%b9%ce%bf 

Μάρτυρες στη Μαρτυρούπολι Περσίας (4ος αι.)
Μαρουθάς Επίσκοπος Μαρτυρουπόλεως Μεσοποταμίας Ιράκ-Περσίας, όσιος, ο οποίος ανέγηρε την Μαρτυρούπολι της Περσίας προς τιμήν των ρηθέντων μαρτύρων (420)
Παμφίλος ιερομάρτυς και οι συν αυτω Βαλέντιος Διάκονος, Παύλος, Σέλευκος, Πορφύριος, Ιουλιανός, Θεόδουλος, Ηλίας, Ησαΐας, Ιερεμίας, Σαμουήλ και Δανιήλ, μάρτυρες στην Καισάρεια Παλαιστίνης (307-309)
Φλαβιανός Α’ Αρχιεπίσκοπος Αντιόχειας (404)
Φλαβιανός Επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως (449)
Φλαβιανός όσιος ερημίτης (? αι.)
Μαρία αγία στη Βιζύη Ανατ. Θράκης (9ος αι.)
Ρωμανός ο Αθωνίτης, οσιομάρτυς στην Κωνσταντινούπολι, από Ασπρόπυργο Καρπενησίου (5/1 και 16/2, 1694)
Μακάριος Μόσχας, Ισαπόστολος των Αλτάι (1926)

Εορτάζουν στις 16 Φεβρουαρίου.

Άγιος Μαρουθάς
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ο Μαρουθάς ήταν επίσκοπος Ταγκρίθ στη Μεσοποταμία, ονομαστός για την πίστη και την καλοσύνη του. Ο Μαρούθας κατεύνασε την οργή του Πέρση βασιλιά Ιζδεγκερδου Α’ προς τους Χριστιανούς, και τον παρακάλεσε να του δώσει τα λείψανα των τετρακοσίων μαρτύρων στην Περσία. Κατόπιν ίδρυσε μια πόλη που ονομάστηκε Μαρτυρουπολις, όπου απόθεσε αυτά τα ιερά λείψανα. Τελείωσε τη γήινη πορεία του και έλαβε την κατοικία του εν Κυρίω το έτος 422 μ.Χ.
Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Φεβρουαρίου)

***

Ύμνος
στους Αγίους Μάρτυρες

Jesus the Vine with Saint Martyrs Brвncoveanu199481.bΜάρτυρες Χριστού , άνθη που θάλλετε,
και ουδέποτε μαραίνεστε.
Μάρτυρες Χριστού , άνθη αειθαλή, ολοζώντανα μες στον χειμώνα,
αιματοβαμμένα, αναρριχώμενα ως τον ουρανό.
Μάρτυρες Χριστού , αρώματα θυμιάματος,
λυχνίες θεοφώτιστες, εσείς,
οι καλώς αθλησαντες για το κάλλος του Χριστού
είστε διαπαντός με τον Χριστό στον Παράδεισο.
Ο κόσμος προσωρινά θα διαρκέσει και ύστερα θα πάψει να υπάρχει.
Σεις όμως θα είστε διαπαντός
με τον Κύριο στον Παράδεισο, αιωνίως αγαλλόμενοι.
Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Φεβρουαρίου), σελ.151, Εκδ. Αθως,

***

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Παναγια_χαιρετισμοι_τη υπερμαχω Στρατηγω_επι σοι χαιρε κεχαριτωμενη_The_Hymn_to_the_Virgin,_Eπί_Σοί_Xαίρει_In_Thee_Rejoiceth.._4)Σε ένα λιβάδι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι το χορτάρι. Σε ένα χωράφι, είναι το σιτάρι. Σε έναν κήπο, τα λαχανικά. Κανείς δεν υπερηφανεύεται για την περίφραξη του λιβαδιού περισσότερο από ό, τι καυχιέται για το χορτάρι. Ούτε κανείς καυχιέται για το υπόστεγο στον αγρό περισσότερο από ό, τι για το σιτάρι. Ούτε κανείς καυχιέται για τις τάφρους στο περιβόλι περισσότερο από ό, τι για τα λαχανικά.

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι υπερηφανεύονται για τις χώρες τους; για τους δρόμους· τα σύνορα, τις περιφράξεις και τις πόλεις που έχει η κάθε χώρα; Όλα αυτά δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από τις περιφράξεις των λιβαδιών, ούτε από το υπόστεγο στο χωράφι, ούτε από τις τάφρους στο περιβόλι – αν συγκριθούν με την κύρια καλλιέργεια, δηλαδή , τον άνθρωπο; 
Οι άνθρωποι δεν υπάρχουν για χάρη της χώρας, αλλά η χώρα υπάρχει για χάρη των ανθρώπων. Ο Χριστός ήρθε για να σώσει όχι τις χώρες, αλλά τους ανθρώπους. Μια χώρα παίρνει την αξία της από τους καλούς πολίτες που έχει. Σε τι χρησιμεύει μια μεγάλη χώρα που έχει κακούς ανθρώπους; Αυτοί είναι σαν αγκάθια σε ένα αχανές χωράφι.
Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Φεβρουαρίου)

Απολυτίκιον. Αγίων Μαρτυρων Ήχος δ´. Ταχύ προκατάλαβε

Οι Μάρτυρες σου Κύριε, εν τη αθλήσει αυτών, το στέφος εκομίσαντο της αφθαρσίας, εκ σου του Θεού ημών· σχόντες γαρ την ισχύν σου, τους τυράννους καθείλον· έθραυσαν και δαιμόνων τα ανίσχυρα θράση. Αυτών ταίς ικεσίαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιον Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου Ήχος δ’

Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Κοντάκιον Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου . Ήχος δ΄. Ο υψωθείς

Γεωργηθείς, υπό Θεού ανεδείχθης, της ευσεβείας γεωργός τιμιώτατος, των αρετών τα δράγματα συλλέξας σεαυτώ, σπείρας γαρ εν δάκρυσιν, ευφροσύνη θερίζεις, αθλήσας δε δι’ αίματος, τον Χριστό εκομίσω, και ταίς πρεσβείαις, Άγιε, ταις σαίς, πάσι παρέχεις πταισμάτων συγχώρησιν.

Απολυτίκιον Αγίας Πολυχρονίας, μητρός Αγ. Γεωργίου.
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ζωήν την αιώνιον επιποθούσα σεμνή, φθαρτών κατεφρόνησας και ηδονών κοσμικών, Χριστόν αγαπήσασα· όθεν Πολυχρονία, συν υιώ Γεωργίω, θείω Τροπαιοφόρω, μαρτυρίω μετέσχες, διό σε μακαρία, πίστει γεραίρομεν.

Απολυτίκιον Ήχος δ’

Ο Θεός των πατέρων ημών, ο ποιών αεί μεθ’ ημών κατά την σην επιείκειαν, μη αποστήσης το έλεός σου αφ’ ημών, αλλά ταις αυτών ικεσίαις εν ειρήνη κυβέρνησον την ζωήν ημών.

Του εν αγίοις πατρός ημών Φλαβιανού,
Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως
Απολυτίκιον ῏Ηχος δ΄. ‘Ο υψωθείς.

Βασιλευούσης ιερός ποιμενάρχης, και βασιλέως ουρανών θείος θύτης, εδείχθης εν τω βίω σου,
σοφέ Φλαβιανέ· πίστιν υπεστήριξας δύο φύσεων Λόγου, Νεστορίου αίρεσιν, καθελών Ευτυχούς τε. Διό βασάνους πλείστας υποστάς, νυν χαίρεις άνω, Χριστώ ευφραινόμενος.

Μαρτυρικόν
Ήχος πλ. δ’

Μάρτυρες Κυρίου, πάντα τόπον αγιάζετε, και πάσαν νόσον θεραπεύετε, και νυν πρεσβεύσατε, ρυσθήναι των παγίδων του εχθρού, τας ψυχάς ημών δεόμεθα.

Θεοτοκίον
Ήχος πλ. δ’

Τα ουράνια υμνεί σε, κεχαριτωμένη Μήτηρ ανύμφευτε, και ημείς δοξολογούμεν, την ανεξιχνίαστόν σου γέννησιν, Θεοτόκε πρέσβευε σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Τὸ μαρτύριο καὶ ἡ μαρτυρία τῶν πιστῶν συνεχίζεται (08.02.2021)Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου.


 iconandlight.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου