Αδριανός και Ναταλία οι σύζυγοι, μάρτυρες στη Νικομήδεια Βιθυνίας Μ. Ασίας (307-323)
και 23 συμμάρτυρες αυτών: Ανατόλιος, Άνθιμος, Αντίοχος, Γεντήλιος, Ελευθέριος, Ερμογένης, Ευήθιος, Ευρετός, Ευτύχιος, Θεαγένης, Θεόδωρος, Θύρσος, Ιωάννης, Καρτέριος, Κλαύδιος, Κυριακός, Μαρδόνιος, Μαρίνος, Μηνώδιος, Πλάτων, Συνετός, Τρωάδιος και Φαρέτριος (307-323)
Αδριανός ο πρίγκηπας, υιός Πρόβου αυτοκράτορος Ρώμης, μάρτυς στη Νικομήδεια Βιθυνίας Μ. Ασίας (320)
Όσιος αββάς Tιθόης της Θηβαΐδος Αιγύπτου, μαθητής του Αγίου Παχωμίου του Μεγάλου (4ος αιών).
Όσιος αββάς Ιβιστίων ασκητής και ομολογητής της Αιγύπτου (4ος αιών)
Όσιος Ιωάσαφ, ερημίτης στην έρημο Σεναάρ Ινδίας, Ισαπόστολος, γιος του βασιλιά της Ινδίας αγίου Αβενίρ (και 19/11, 4ος αι.)
Αβενήρ ο Ινδός, ερημίτης στην έρημο Σεναάρ Ινδίας, βασιλιάς και Ισαπόστολος Ινδίας, πατήρ Αγίου Ιωάσαφ Ινδίας (και 19/11, 4ος αι.)
Βαρλαάμ ο Ινδός, ερημίτης στην έρημο Σεναάρ Ινδίας, Γέροντας Οσίων Ιωάσαφ και Αβενήρ των Ινδών (και 19/11, 4ος αι.)
Νίνιαν Επίσκοπος Whithorn Σκωτίας, Ισαπόστολος Σκωτίας, (και 16/9, 432)
Αλέξανδρος μάρτυς στην Μπέργκαμο Ιταλίας (303)
Αδριανός του Ουγκλίτς Ρωσίας, μαθητής Αγίου Παϊσίου του Ουγκλίτς (1504)
Αδριανός της Μονής στο Ποσεκόνιγιε της Vologda Ρωσίας (1550)
Σεραφείμ (Zvezdinsky) Ιερομάρτυς (εκτελέστηκε το 1937)
Οσία Μαρία του Ντιβέεβο (Fedina), η δια Χριστόν σαλή (1931)
Παναγία η Τρυφερή των σπηλαίων του Pskov (1524)
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Βλαδιμήρ, θαυμαστή απελευθέρωση της Ρωσικής Γης από την εισβολή του Ταμερλάνου το 1395.
Θαυμαστή ανανέωση της εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου του Βλαδιμήρ στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας, στα χέρια της Δίκαιης Ηγουμένης Ρουφίνας (1925)
Εορτάζουν στις 26 Αυγούστου
Αν κάποιος ήθελε να σε ζωγραφίσει, Παρθένε,
Θα χρειαζόταν το φως των άστρων και όχι των Χρωμάτων,
ώστε σαν Πύλη Φωτός, να σε ζωγράφιζε με φώς∙
όμως τα ουράνια σώματα δεν υπακούουν στα λόγια των θνητών∙
με όσα μας εκχώρησαν οι νόμοι της ζωγραφικής κι η φύση,
μ’ αυτά ο άνθρωπος θα σε ιστορίσει και θα σε ζωγραφίσει.
(Κωνσταντίνος ο Ρόδιος, τέλη 9ου αι.)
***
“Να πεις τους Έλληνες να μη φοβούνται και να έχουν θάρρος και ελπίδα! Γιατί στο τιμόνι της Ελλάδος κάθεται η Παναγία”! Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Η Παναγία του Βλαδιμήρου (Vladimir)
Μέχρι το μέσον του 5ου αιώνα η εικόνα παρέμεινε στην Ιερουσαλήμ. Από το Θεοδόσιο τον Μικρό μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, από όπου, γύρω στο 1131, η εικόνα, που θρυλείται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, μεταφέρθηκε στο Κίεβο, ως γαμήλιο δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωάννη Θ’ του Ιερομνήμονος προς τον μεγάλο πρίγκιπα του Κιέβου, Γιούρι Βλαντιμίροβιτς.
Το 1155, μεταφέρθηκε στην πόλη Βλαδίμηρο (Vladimir) και απ’ εκεί το 1395 στη Μόσχα. Τοποθετήθηκε στο Κρεμλίνο και μπροστά της ανακηρύσσονταν οι πατριάρχες και στέφονταν οι Τσάροι.
Τον 15ο αιώνα, οι κάτοικοι του Βλαδιμήρου απαίτησαν την επιστροφή της εικόνας της Θεοτόκου στην πόλη τους. Αντί του πρωτοτύπου, τους δόθηκε ένα αντίγραφο της εικόνας, το οποίο φιλοτέχνησε ο σπουδαίος ρώσος αγιογράφος Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Το έτος 1395 ο Μογγόλος πολέμαρχος Ταμερλάνος, αφού είχε κατακτήσει και καταστρέψει πολλές χώρες, είχε εισβάλει και στην Ρωσία και κατευθύνοταν στην Μόσχα. Τότε ο Μεγάλος Ηγεμόνας Βασίλειος Δημήτριεβιτς και ο Μητροπολίτης Κυπριανός Τσαμπλάκ μετέφεραν την εικόνα με μεγάλη λιτανεία για να σώσουν την πόλη. Η λιτανεία κράτησε δέκα ημέρες, καθ’ οδόν από όπου περνούσε και στις δύο πλευρές του δρόμου, αμέτρητοι άνθρωποι προσεύχονταν γονατισμένοι με δάκρυα και ικετευαν: “Μητέρα του Θεού, σώσε τη γη της Ρωσίας!” Η εικόνα έφθασε στη Μόσχα την 26η Αυγούστου 1395, όπου την υποδέχθηκαν χιλιάδες λαού και την κατέθεσαν στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρεμλίνου. Την ίδια ημέρα που οι πιστοι της Μόσχας συναντούσαν την εικόνα του Βλαντιμίρ στην τοποθεσια Kuchkov, ο Ταμερλάνος που κοιμόταν στη σκηνή του είδε ένα τρομερό όνειρο. Κατέβαιναν από ένα βουνό πολλοί Αρχιερείς με χρυσές ράβδους και πάνω τους στέκοταν μία γυναίκα λουσμένη στο φως, περιτριγυρισμένη από Αγγέλους με πύρινα σπαθιά, οπου του έδινε εντολή να εγκαταλείψει την Ρωσία! Όταν ξύπνησε τρομαγμένος και ρώτησε τους συμβούλους του σχετικά, εκείνοι του είπαν πως ήταν η προστάτρια των Ρώσων, η Παναγία των χριστιανών και Μητέρα του Χριστού. Έτσι ο φοβερός Ταμερλάνος έλυσε την πολιορκία. Αυτό το όνειρο είναι καταγεγραμμένο όχι μόνο στα παλαιά ρωσικά χρονικά αλλά και στα ταταρικά χρονικά. Το Χρονικό που αναφέρει το γεγονός κλείνει λέγοντας: «Και έφυγε ο Ταμερλάνος διώχνοντάς τον η δύναμη της Παναγίας». Σε ανάμνηση του γεγονότος, στο σημείο που ο λαός της Μόσχας υποδέχθηκε την εικόνα, κτίσθηκε η Μονή Σρετένσκι (Προϋπάντηση). Επίσης, σ’ αυτήν την εικόνα αποδίδονται οι νίκες των Ρώσων κατά των Τατάρων το 1408, 1451, 1459. Διάσημη είναι και η μάχη στον ποταμό Ούγκρα, όταν στις 23 Ιουνίου 1480 ο Αχμέτ Χαν υποχώρησε μπροστά στον κνέζη Ιωάννη τον Γ, χωρίς μάχη. Όλος ο στρατός του κατελήφθη από έναν ανεξήγητο φόβο.
Μετά την Επανάσταση του 1917, οι κομμουνιστές έκλεισαν το μοναστήρι το 1925. Κατέστρεψαν τους ναούς του αγιου Νικολάου και της αγιας Μαρίας της Αιγυπτίας, το καμπαναριό και το ηγουμενείο και εγκατέστησαν εκεί μία από τις πιο σημαντικές έδρες της Μυστικής Αστυνομίας. Λέγεται ότι ακόμα κι αυτός ο Στάλιν πάνω στην απόγνωσή του επικαλέστηκε τη θαυματουργική χάρη της εικόνας της Παναγίας του Βλαδιμήρ και την «λιτάνευσε» με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο πάνω από την πολιορκημένη από τους Γερμανούς Μόσχα τον Δεκέμβριο του 1941. Μετά από λίγο οι Γερμανοί άρχισαν να υποχωρούν!
Σήμερα, η «Θεοτόκος του Βλαδιμήρου» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της περίφημης πινακοθήκης «Τρετιακόφ» της Μόσχας.
Η εικόνα της Θεοτόκου του Βλαδιμήρου τιμάται κάθε χρόνο στη Ρωσία στις 3 Ιουνίου . Επίσης, στις 23 Ιουνίου, για την απελευθέρωση της Μόσχας από την επιδρομή του χάνου Ακμάτ (1480) και στις 26 Αυγούστου, για τη σωτηρία του Ρωσικού λαού από την εισβολή του Ταμερλάνου (1395).
Η οσία Μαρία Ιβάνοβνα (Fedina), η δια Χριστόν Σαλή του Ντιβέγιεβο είδε τον μαρτυρικό θανάτο της Τσαρικής οικογένειας, και προφήτευσε τα θλιβερά γεγονότα της διαλύσεως των Μονών Σάρωφ και Ντιβέγιεβο και τον διωγμό κατά της Εκκλησίας.
https://iconandlight.wordpress.com/2020/08/25/%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bd%ce%b1-fedina-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bd-%cf%83%ce%b1-2/
Η Προστάτις, Ένα Θαύμα της Παναγίας του Βλαντιμίρ
https://iconandlight.wordpress.com/2018/08/26/25012/
Κοντάκιον
Ήχος πλ. δ’.
Τη Υπερμάχώ Στρατηγώ τα νικητήρια, ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια, αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε• αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον, ίνα κράζω σοι• Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.
Απολυτίκιον
Ήχος α’.
Εικόνα σου αγίαν, Ελευθερώτριαν Άχραντε, νυν πανευλαβώς προσκυνούντες, γεραίρομεν, Παρθένε· επέστη γαρ σκέπη προς ημάς, βραβεύουσα θαυμάτων προχοήν. Εκ παντοίων κινδύνων, και νόσων ημάς απαλλάττουσα ευχαρίστως βοώμεν. Δόξα τω σε δοξάσαντι Θεώ, δόξα τω σε μεγαλύναντι, δόξα τω ελευθερώσαντι ημάς διά του τόκου σου.
Απολυτίκιον τηςς Οσίας
Ήχος πλ. δ’
Εν σοι Μήτερ ακριβώς διεσώθη το κατ’ εικόνα, λαβούσα γάρ τον Σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττουσα εδίδασκες υπεροράν μέν σαρκός παρέρχεται γαρ, επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτου, διό και μετά Αγγέλων συναγάλλεται Οσία Μαρία το πνεύμά σου.
Ήχος Βαρύς.
Παναγία Δέσποινα, υπό την σκέπην σου πάντες,
οι δούλοι σου τρέχομεν, και παρακαλούμεν σε οι ανάξιοι.
Πρόφθασον και λύτρωσαι ημάς, από πάσης περιστάσεως
και από θάνατον, τον εξαφνικόν και πανώλεθρον.
Οίδαμεν ότι δύνασαι,πάντα όσα αν θέλεις και βούλεσαι
Δέσποινα του κόσμου, Ελπίς και Προστασία των πιστών,
Χαριτωμένη επάκουσον των παρακαλούντων σε.
Ουδείς προστρέχων επί σοι, κατησχυμένος από σου εκπορεύεται, αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλ’ αιτείται την χάριν, και λαμβάνει το δώρημα, προς το συμφέρον της αιτήσεως.
Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξον με υπό την σκέπην σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου