Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

" την βλέπεις την κοψιά που έκανε η Παναγία στον Βράχο, με τέτοια μαχαιριά θα τελειώσει τον κατήφορο μας "

 

Σίφνος 2003 Παναγία της Χρυσοπηγής ..

Γράφει ο Δρ.Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Το πανέμορφο αυτό νησί το προτιμούσαν για τις θερινές διακοπές τους τα πρωτοκλασάτα παλληκάρια της μεταπολίτευσης και των σκανδάλων τότε του Χρηματιστηρίου.
Όλοι αυτοί ήθελαν να μας ευθυγραμμίσουν με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για να γίνουμε πραγματικοί Ευρωπαίοι και χαρούμενοι , μάλλον αυτοί ήταν χαρούμενοι γιατί έτρωγαν με πολλές μασέλες πάντα για το καλό μας .
Παραμονές της Παναγίας βρέθηκα στο νησί αυτό ως προσκυνητής , ένα νησί με τα περισσότερα εκκλησάκια σε όλη την επικράτεια ,  με ζωντανή παράδοση ιστορίας και ιδιαίτερου σεβασμού στις άγιες εικόνες , με ιστορικές σχέσεις με την Πόλη της Ρωμιοσύνης από τα Χρόνια του Βυζαντίου .
Ένα νησί επίσης με ζωντανούς και αυθεντικούς νησιώτες Έλληνες ( μακάρι να είναι καλά ).
Προσωπικά δεν είχα όρεξη για μπάνιο και ξαπλώστρες , περισσότερο με έθελγε ο μυρωμένος  αέρας από την ρίγανη που φυτρώνει στα άγρια βράχια του με το κόκκινο χώμα πηλό ανάμεσα τους .
Περιδιαβαίνοντας μεταξύ της Παναγίας του Βουνού ( Εισόδια Θεοτόκου ) και της Παναγίας της Χρυσοπηγής (εορτάζει της Αναλήψεως) βρέθηκα σε ένα παραδοσιακό εργαστήρι που κατασκεύαζε πήλινα.
Σαν να μπήκα μέσα στην ίδια την ιστορία της νήσου Σίφνου .
Έπιασα κουβέντα με το αφεντικό, ένα απλό γεροντάκι που με λίγες κουβέντες μου εξιστόρησε την πορεία του νησιού μέσα σε όλες τις εθνικές καταιγίδες και τις χαρές .
Έφτασε λοιπόν και η συζήτηση στο σήμερα (τότε 2003) , και τι άκουσα :
- άκου παλληκάρι μου ( τότε ήμουν και νέος)
- εκεί πάνω στο μοναστήρι ζούσε μια ευλαβεστάτη γερόντισσα που όταν είμασταν παιδιά μας έλεγε παράξενα πράγματα ..δεν ξέρω όμως πόσο παράξενα τώρα είναι αυτά ;
- θα ζησετε μέρες που οι πρωθυπουργοί δεν θα είναι Έλληνες αλλά "Γερμανοί "..θα φτιάχνουν νόμους για να εξυπηρετηθούν οι Ευρωπαίοι και όχι οι Έλληνες .
- ο κόσμος θα τα δεχτεί αυτά γιατί θα του ρίξουν στην αρχή πολύ χρήμα και μετά θα του τα πάρουν πίσω τρεις φορές με δυσβάστακτους τόκους 
- ακόμη και τότε δεν θα αντιδράσει γιατί θα έχει μπει με τα μούτρα βαθιά μέσα στην αμαρτία .
- θα γίνουν οι μέρες ανυπόφορες γιατί θα θελήσουν να παρακολουθούν τους Έλληνες κάθε στιγμή τους γιατί θα τους φοβούνται μήπως και τυχόν ξυπνήσουν .
- θα φέρουν στην Ελλάδα όλες τις φυλές του κόσμου για να μαγαριστεί η ράτσα μας.
Εμείς σαν παιδιά ακούγαμε αυτήν την γερόντισσα και ήταν σαν να ακούγαμε παραμύθια ..τι να πιστέψουμε από αυτά  .
Ο αδελφός μου που ήταν μεγαλύτερος τότε την ρώτησε :
- έτσι όπως μας τα λες γερόντισσα , θα μείνουν άραγε οι Έλληνες όρθιοι και πόσοι ;
 Και αυτή του απάντησε :
-Για δες Σταμάτη εκεί κάτω στην Παναγία την Χρυσοπηγή...το βλέπεις το κόψιμο του βράχου ;
Ναι , το βλέπουμε γερόντισσα , είπαμε όλοι με μια φωνή 
- την βλέπεις την κοψιά που έκανε η Παναγία στον Βράχο, με τέτοια μαχαιριά θα τελειώσει τον κατήφορο μας 
- όπως η Παναγία έκοψε τον βράχο για να σώσει τους πιστούς και το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής από τους Σαρακηνούς , έτσι θα κόψει και τους δαίμονες τότε που θα έχουν γεμίσει την πατρίδα μας .
- πως θα τους κόψει ; αν ρωτάτε 
- θα γίνουν τέρατα και σημεία σε όλο τον κόσμο και εδώ , πόλεμοι, πείνες και αρρώστιες και όσοι άνθρωποι θα μείνουν αντί για καλημέρα θα λένε ΔΟΞΑ τον ΑΓΙΟ ΘΕΟ.
Αυτόν τον άνθρωπο που μου εξιστόρησε αυτά τον ξαναείδα στις 17 Αυγούστου στο Πανηγύρι της "Παναγίας το  τόσο νερό " όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.
Χάρηκα που τον είδα και μου συμπλήρωσε :
- σε αυτά τα χερσοχώραφα με τις πεζούλες και τις ξερολιθιές δούλευαν οι κάτοικοι του νησιού για τον άρτον τον επιούσιον, σήμερα όμως τα άφησαν και δουλεύουν για τον τουρίστα .
-Άκου και αυτό ..μια μέρα που δούλευαν μέσα στο καλοκαιρινό λιοπύρι τους εμφανίστηκε ο ίδιος ο ΧΡΙΣΤΟΣ με λευκά λαμπερά άμφια, όπως είναι στην εικόνα της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ και τους ευλόγησε ...τον έβλεπαν όλοι τους ..για αυτό το μέρος αυτό το ονόμασαν ΧΡΙΣΤΟ ...
Αυτά τα λίγα αδελφοί από προσωπικές αναμνήσεις και εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας. 
ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ  
Δρ.Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου