
Στον αρχιερατικό πανηγυρικό Μέγα Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Κατά την ακολουθία, ως προεξάρχων των ιερέων, συμμετείχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμ. Συμεών Βολιώτης.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στην φετινή ιδιαιτερότητα της εορτής, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο πάνσεπτος και περικαλλής Ι. Ναός του Αγίου Αθανασίου θεμελιώθηκε την 2α Μαρτίου του έτους 1868 στη θέση παλαιοτέρου Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου. Εντοιχισμένη επιγραφή και παλαιά ιερά σκεύη μαρτυρούν και βεβαιώνουν την ύπαρξη του παλαιού Ναού, αλλά και την ιστορία του νέου Ναού. Εδώ, σ’ αυτόν τον Ιερό Ναό, χιλιάδες αδελφών βαπτίστηκαν, μυρώθηκαν, ευλογήθηκαν για να δημιουργήσουν την «κατ’ οίκον εκκλησία», την οικογένειά τους. Εδώ, πονεμένες και πληγωμένες ψυχές από την ψυχοφθόρο αμαρτία θεραπεύθηκαν, ενισχύθηκαν, ανακαινίσθηκαν πνευματικά, μεταμόρφωσαν τα πάθη τους σε αρετές, βρήκαν την ειρήνη, την αληθινή γαλήνη, βρήκαν τον δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία και την κατά χάριν θέωση.

Ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας στον χαρμόσυνο εορτασμό, επεσήμανε: «Όλοι μας σήμερα έχουμε μεγάλη χαρά. Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό για αυτήν την πνευματική πανδαισία που ζούμε. Ευχαριστούμε τον άγιο Αθανάσιο, ο οποίος ως πρεσβευτής και προστάτης της Αμφιλοχίας και της περιοχής διδάσκει την ορθόδοξο πίστη, την αγιασμένη ζωή σε όλους μας, αλλά και προστατεύει τους κατοίκους και την περιοχή από πειρασμούς και κινδύνους. Όλα αυτά σήμερα μας δυναμώνουν την ευχαριστία σήμερα προς το σεπτό πρόσωπό σας…

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας κ Κοσμά για την τιμητική και ευγενική πρόσκληση και την υποδοχή και επεσήμανε πως «Είναι μιά μεγάλη ευκαιρία, διότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να κλείνεται μέσα στα τείχη της Αθήνας, η οποία έχει τα δικά της τα προβλήματα, αλλά να αγκαλιάζει όλο τον Ελληνικό λαό, ο οποίος έχει τις δικές του προσδοκίες, τα δικά του προβλήματα και τ’ αδιέξοδα. Είναι, λοιπόν, για μένα η πρόσκληση αυτή και τιμητική αλλά και μια προσπάθεια εσωτερικής αναγεννήσεως, διότι μέσα στους πολλούς κόπους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, η ματιά του Ελληνικού λαού μας, η υπομονή, η προσμονή και ο αγώνας τους, και επομένως και αυτής εδώ της περιοχής, ξεκουράζει, μας δίνει ελπίδα, μας δίνει κουράγιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι σήμερα «είναι μία εποχή που το σύνθημα που λέμε ότι όλοι ενωμένοι πρέπει να προσπαθήσουμε να πάμε απέναντι στην άλλη όχθη, γίνεται πράξη μέσα σ’ αυτό το λαό… Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία στροφή προς τα πίσω και να δούμε τον λαό μας που μέσα στις δυσκολίες που έχει περάσει και αμέσως μετά την απελευθέρωση απ’ τον τουρκικό ζυγό και την δημιουργία του νέου κράτους, μέσ΄ τα ερείπια και στα κουρέλια, αγωνίζεται για να φτιάξει το κέντρο της ζωής του που είναι ο Ναός σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό.

»Όλοι οι Έλληνες, είναι χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, όπου πήγαν κι όπου βρέθηκαν και τότε, δια μέσου των αιώνων που πέρασαν των δύσκολων, αλλά και σήμερα, όπου κι αν είναι σκορπισμένοι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα να συγκεντρωθούν και πρώτα απ’ όλα να προσπαθήσουν να φτιάξουν το ιερό θυσιαστήριό τους και γύρω του να συγκεντρωθούν για να φτιάξουν την καινούρια ζωή τους. Όποιος από μας είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε χώρες έξω από εδώ, όπου υπάρχει Ελληνικό στοιχείο, θα το έχει διαπιστώσει αυτό: Πώς ζουν εκκλησιαστικά, πως επικοινωνούν μεταξύ τους, πως διοργανώνουν τη ζωή τους με κέντρο πάντοτε το θυσιαστήριο, το Ναό, τις Λειτουργίες τους.

»Αν ψάξετε εδώ ιστορικά, στην Αμφιλοχία, έχει συμβεί και αυτό όπως παντού. Στο κεντρικό μέρος ο Ναός. Έξω από τον Ναό τα πεζούλια του Ναού. Εκεί που κάθονταν οι εκκλησιαζόμενοι και εκείνοι που είχαν περισσότερες ευθύνες για να συζητήσουν τα προβλήματα της Κοινότητας και τα κοινά προβλήματα. Και πιο δίπλα, το Σχολείο και πιο πέρα απ’ το Σχολείο το Κοινοτικό κατάστημα. Έτσι λοιπόν γινότανε όλη η ζωή. Γύρω από την ενορία, και οι άνθρωποι ήταν της ενορίας, της Εκκλησίας. Άλλαξαν οι συνθήκες και σήμερα, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που τους αναγκάζουν να δέχονται την άλλη φιλοσοφία. Μακριά η Εκκλησία από το σχολείο. Δεν είναι μόνο η απόστασις η γεωγραφική, αλλά είναι η απόστασις η συναισθηματική, η απόστασις της ζωής.

Τέλος, ο Μακαριώτατος εξέφρασε σε όλους τις ευχαριστίες του, λέγοντας:
«Σεβασμιώτατε άγιε Αιτωλοακαρνανίας, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, την οποία αποδέχθηκα και με χαρά την ζω και την χαίρομαι και παίρνω πολλά διδάγματα μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο. Σκέπτομαι τους κόπους τους, τους πόνους τους, σκέπτομαι τους πατέρες τους που θα έδωσαν το βοήθημά τους, που θα έβαλαν τον κόπο τους, θα έβαλαν τα σχέδιά τους, ώστε εμείς σήμερα να είμαστε εδώ και να μπορούμε να κάνουμε τις σκέψεις μας και να προβληματιζόμαστε και να προσδιορίζουμε την πορεία μας.

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης, ο Αστυνομικός Δ/ντής Ακαρνανίας, πολιτευτές, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της Αμφιλοχίας της περιοχής.
Αύριο το πρωί ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της λιτανεύσεως της ιεράς Εικόνος του Αγίου.



agriniopress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου