Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Η πραγματική ιστορία για την εκκλησία της διαμάχης των ιερών τάφων-και δεν είναι για τη θρησκεία.

Η εκκλησία του Παναγίου Τάφου , ενός από τους πιο ιερούς τόπους για τους Χριστιανούς στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ξανάνοιξε την Τετάρτη μετά από μια τριήμερη απεργία υπό την ηγεσία του Ορθόδοξου Πατριαρχείου που ισχυρίστηκε ότι απάντησε σε αντιχριστιανικά μέτρα από την ισραηλινή κυβέρνηση . Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.
"Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και τα πάντα γίνονται για τα χρήματα", δήλωσε ο Aryeh King, ιδρυτής του Ταμείου του Ισραήλ, στο News Breaking Israel . "Η ισραηλινή κυβέρνηση απλά λέει" πληρώστε τους φόρους σας "."
Το Ταμείο  του Ισραήλ είναι ένας οργανισμός που αποκτά γη στο Ισραήλ για τους Εβραίους. Ο βασιλιάς έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος της Ιερουσαλήμ για αρκετά χρόνια και είναι πολύ εξοικειωμένος με τις πωλήσεις γης στην Παλιά Πόλη.
«Κανείς δεν εξαναγκάζει τους Χριστιανούς από την Ιερουσαλήμ», συνέχισε ο βασιλιάς. Οι Χριστιανοί ανθίζουν, σε αντίθεση με τις περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου ο χριστιανικός πληθυσμός καταπιέζεται και μειώνεται. Κανείς δεν αναγκάζει την Εκκλησία να πουλήσει γη. Περισσότερο το αντίθετο. "

Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν ο δήμος της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε το σχέδιό του να εισπράξει φόρους περιουσίας 650 εκατομμυρίων ΝΑΚ σε 887 εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κτίρια λατρείας. Ο δήμος δήλωσε ότι απέφυγε τέτοιες φορολογικές εισπράξεις σύμφωνα με μια μακρόχρονη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της εκκλησίας που σχετίζεται με τις εκκλησιαστικές περιουσίες. Αφού εξέτασε τη νομιμότητα της φορολογικής συμφωνίας, ο δήμος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία αυτή δεν ισχύει για τις εκκλησιαστικές περιουσίες που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς σκοπούς και πριν από δύο εβδομάδες προχώρησε η Ιερουσαλήμ στη διαδικασία είσπραξης φόρων από την αγγλικανική,την  αρμενική εκκλησία, και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε να απαλλαγεί από τους φόρους αυτούς καθώς και τους πρόσθετους φόρους που προέκυψαν από τις πληρωμές που αφορούσαν μια πώληση των 125 στρεμμάτων στην κεντρική Ιερουσαλήμ το 2016.
Ένα νομοσχέδιο εισήχθη επίσης από τον Kulanu μέλος της Κνεσέτ (MK) Rachel Azaria που θα επέτρεπε στο Ισραήλ να κατασχέσει γη που πωλούνταν από τις εκκλησίες σε ιδιωτικούς εργολάβους σε περιπτώσεις που τα σπίτια είχαν χτιστεί στις χώρες. Η Αζαρία δήλωσε ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να προστατεύσει εκατοντάδες Ισραηλινούς, πρωτίστως εκείνους της Ιερουσαλήμ, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται σε γη που μέχρι πρόσφατα τους ανήκε και εκμισθώθηκε από τις εκκλησίες και ιδιαίτερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της εκκλησίας και των αγοραστών αναφέρουν ότι η ιδιοκτησία οποιωνδήποτε κτιρίων στη γη θα επιστρέψει στην εκκλησία όταν λήξουν οι μισθώσεις. Οι κάτοικοι αναμένεται να επεκταθούν αλλά τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία πώλησε μεγάλα ποσά ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες επενδυτές ως τρόπο για τη διαγραφή μεγάλων χρεών. Λόγω του Τύπου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να πωλούν ακίνητα, οι άνθρωποι που υπέγραψαν αυτές τις μακροχρόνιες μισθώσεις ενδιαφέρονται τώρα ότι όταν λήξει η μίσθωση, η εκκλησία δεν θα ανανεώσει τις μισθώσεις ή θα το κάνει υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.
Την Κυριακή, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο εξέδωσε δήλωση που υπογράφηκε από τις Καθολικές και Αρμενικές εκκλησίες, οι οποίες μαζί αποτελούν τον τριανδρικό υπεύθυνο για την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, δηλώνοντας ότι η κίνηση της Ιερουσαλήμ για τη συλλογή των φόρων ήταν μια αντιχριστιανική πράξη εκδίκησης την ισραηλινή κυβέρνηση.
"Η συστηματική εκστρατεία κατάχρησης ενάντια στις εκκλησίες και τους χριστιανούς φτάνει τώρα την αιχμή της ως διακριτικό και ρατσιστικό νομοσχέδιο που στοχεύει αποκλειστικά τις ιδιότητες της χριστιανικής κοινότητας, στα Άγια Τάγματα που προωθείται", ανέφερε η δήλωση.
"Αυτό το αποτρόπαιο νομοσχέδιο πρόκειται να προχωρήσει σήμερα σε μια συνεδρίαση μιας υπουργικής επιτροπής η οποία, αν εγκριθεί, θα καταστήσει δυνατή την απαλλοτρίωση των εκτάσεων των Εκκλησιών. Αυτό μας υπενθυμίζει όλους τους νόμους παρόμοιας φύσης που εκδόθηκαν εναντίον των Εβραίων κατά τις σκοτεινές περιόδους στην Ευρώπη ".
Η Αραβική υπηρεσία ειδήσεων Al Jazeera επανέλαβε την αντίληψη ότι το κλείσιμο ήταν μια διαμαρτυρία εναντίον των αντιχριστιανικών μέτρων από την ισραηλινή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως απάντηση σε μια « διακριτική ισραηλινή πολιτική που αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση της χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ».
Ωστόσο, η διαφορά έχει προσωρινά αποτραπεί. Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Nir Barkat εξέδωσε δήλωση στη σελίδα του στο Facebook την Τρίτη το βράδυ, στην οποία ανακοίνωσε ότι μετά από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι εισπράξεις φόρων θα ανασταλούν μέχρι τη σύσταση επιτροπής για διαπραγματεύσεις με τις εκκλησίες. Την Κυριακή, αναβλήθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που εισήγαγε η Αζαρία .
Τα ισραηλινά Hadashot News ανέφεραν ότι ο Nετανιάχου είχε αποφασίσει να παρέμβει στη διαμάχη μετά από έντονη πίεση από το Βατικανό,τις ορθόδοξες χώρες όπως η Ρωσία και η Ελλάδα και από τις ευαγγελικές χριστιανικές ομάδες που είναι σταθεροί υποστηρικτές του Ισραήλ. Οι ηγέτες των εκκλησιών απάντησαν στην απόφαση του Νετανιάχου να αναστείλει τη διαδικασία είσπραξης των φόρων ανοίγοντας τις πόρτες στην εκκλησία του ιερού τάφου την Τετάρτη το πρωί.
"Μετά την εποικοδομητική παρέμβαση του πρωθυπουργού, οι εκκλησίες προσβλέπουν να δεσμευτούν με τον υπουργό Χανέγκπι και όλους όσους αγαπούν την Ιερουσαλήμ να διασφαλίσουν ότι η Αγία μας Πόλη, όπου η χριστιανική μας παρουσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, παραμένει ένα μέρος όπου οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες μπορούν να ζουν και να ευημερούν μαζί ", ανέφεραν οι ηγέτες των εκκλησιών σε μια δήλωση.
Οι σπόροι της τρέχουσας διαμάχης φυτεύτηκαν πριν από αρκετά χρόνια, όταν η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ο δεύτερος μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στο Ισραήλ μετά την Αρχή Κτημάτων του Ισραήλ, άρχισε να πωλεί ακίνητα σε ανώνυμους ιδιώτες επενδυτές. Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν κάτω από το ραντάρ, καθώς πολλοί εβραϊκοί αγοραστές χρησιμοποίησαν εταιρείες για την αγορά των ακινήτων.
Όταν οι πωλήσεις ανακαλύφθηκαν το 2005, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ειρηναίος Α απολύθηκε. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της γης που πωλείται από την Εκκλησία ήταν στην Ιερουσαλήμ, περιοχές που η Παλαιστινιακή Αρχή (PA) σκοπεύει να είναι μέρος του κεφαλαίου της, η Παλαιστινιακή Αρχή ξεκίνησε επίσημη έρευνα. Άλλες ιδιότητες ήταν σε περιοχές της Ιερουσαλήμ που ήταν μέρος του Ισραήλ πριν από το 1967. Σύμφωνα με το νόμο PA, η πώληση γης στο Ισραήλ στους Εβραίους είναι ένα κύριο αδίκημα.

image: https://www.breakingisraelnews.com/wp-content/uploads/2017/11/greek-ortho.jpg
Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ, έξω από την εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις 28 Απριλίου 2016. (Corinna Kern / Flash90)

Ο διάδοχος του Ειρηναίου Πατριάρχης Θεόφιλος Γ, προσπάθησε να ακυρώσει πολλές από αυτές τις πωλήσεις στα ισραηλινά δικαστήρια. Ένα κατώτερο δικαστήριο διέταξε ότι όλες τις πωλήσεις από την εκκλησία ήταν σωστές και νομικά δεσμευτικές. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ήδη προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Ο Θεόφιλος οδήγησε επίσης την απεργία, η οποία έκλεισε την εκκλησία του Αγίου Τάφου.
Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο ασταθής το περασμένο καλοκαίρι, όταν ανακαλύφθηκε ότι ο Θεόφιλος ενέκρινε προσωπικά πρόσθετες συμφωνίες γης. Παλαιστίνιοι χριστιανοί στο Ισραήλ και την Ιορδανία καλούν τώρα να απολυθεί ο Θεόφιλος και νωρίτερα αυτό το μήνα το Αραβικό Κεντρικό Ορθόδοξο Συμβούλιο κάλεσε να απολύσει τον Θεόφιλο.
Η διαμάχη γύρω από την Εκκλησία του Αγίου Τάφου φαίνεται να έχει επίσης ισχυρή πολιτική γωνία όσον αφορά την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ. Γ. Είναι ένας μεγάλος επικριτής των Ισραηλινών πολιτικών για τους Παλαιστίνιους και ξεκίνησε το Παλαιστινιακό Έγγραφο Kairos που υποστηρίζει την ένοπλη αντίσταση στην «ισραηλινή κατοχή» και απαιτεί την απομάκρυνση των σημείων ασφαλείας και του φραγμού ασφαλείας.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BREAKING ISRAEL NEWS : corfiatiko.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου