Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Αδελφή Εκκλησία των ΓΟΧ Ελλάδος η λεγόμενη ''Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς''.

orthodoksia3
Του Αλέξανδρου Ντελόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες μετά από δημοσιεύμα Κυπριακής εφημερίδας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ύπαρξης μιας οργάνωσης με την ονομασία "Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς" στα Κατεχόμενα.
Στο άκουσμα "Ρωσική Εκκλησία" λογικό είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας, εάν δεν γίνει πρώτα σχετική διευκρίνηση περί τίνος πρόκειται.
Ποια είναι όμως η λεγόμενη αυτή οργάνωση με την ονομασία "Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς";
Την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι, μέσω του επίσημου ιστότοπου τους στο διαδίκτυο (internetsobor.org) + (pravkipr.ru).

Μεταξύ άλλων γράφουν: "Μετά την ένωσιν του μεγαλυτέρου τμήματος της Εκκλησίας της Ρωσικής Διασποράς υπό τον Μητροπολίτην κ. Λαύρον μετά του Πατριαχείου Μόσχας (4/17.5.2007), άνευ ορθοδόξου επιλύσεως των θεμάτων Πίστεως, ο μή αποδεχθείς ταύτην Σεβ. Επίσκοπος Οδησσού και Ταυρίδος κ. Αγαθάγγελος ετέθη επι κεφαλής της «Προσωρινούς Υπερτάτης Εκκλησιαστικής Διοικήσεως» του εναπομείναντος εδραίου εις την ομολογίαν της Ορθοδόξου Πίστεως λείμματος του Κλήρου και του Ποιμνίου της Ρωσικής Διασποράς, συνεχίζων ούτω την ένδοξον ιστορικήν πορείαν Αυτής."
Επίσης προσθέτουν: "Κατα την Ε΄ Σύνοδο Πανδιασποράς εις Νέαν Υόρκην των Η.Π.Α., τον Νοέμβριον του 2008, ο Σεβ. κ. Αγαθάγγελος εψηφίσθη Μητροπολίτης της συγκροτηθείσης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ρ.Ο.Ε.Δ., η δε μορφή Αυτής ως «Προσωρινούς Υπερτάτης Εκκλησιαστικής Διοικήσεως» έπαυσεν ούτως υφισταμένη.
Δεν είδαμε πουθενά να γραφτεί ότι η εν λόγω "εκκλησία" είναι αδελφοποιημένη με τους παλαιοημερολογίτες (ΓΟΧ Ελλάδος) του Αρχιεπισκόπου Καλλινίκου.
Επίσης η εν λογώ "Εκκλησία" έχει έδρα την Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον από Οδησσού Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και Αν. Αμερικής κ. Αγαθάγγελο.
Έτσι δεν μιλάμε για ρωσική παρουσία στα Κατεχόμενα, αλλά για παλαιοημερολογίτες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τέτοια δημοσιεύματα εκμεταλεύονται τον πατριωτισμό των Κυπρίων, και την ευαισθησία που έχουν για τα εθνικά θέματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά καιρούς το εν λόγω θέμα, έχει συζητηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τους εκπροσώπους της Μόσχας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ είναι γνώστης της κατάστασης και γνωρίζει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη, αφού πρόσφατα αποκάλεσε τους εν λόγω ΓΟΧ κληρικούς "απατεώνες".
Επομένως κάνενας Πούτιν, κανένα Κρεμλίνο αλλά και κανένας Μόσχας, δεν είναι αρμόδιος για την εν λόγω σχισματική οργάνωση.
gox1
gox2
romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου