Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Στο φως άγνωστο θαύμα του Ιησού από πάπυρο στα ελληνικά - Το παλαιότερο γνωστό αντίγραφο.

 Εναν πάπυρο που περιλαμβάνει άγνωστο τμήμα του Ευαγγελίου του Θωμά και αναφέρεται στην παιδική ηλικία του Χριστού αποκρυπτογράφησαν Γερμανοί ερευνητές, διαπιστώνοντας έκπληκτοι ότι πρόκειται για την περιγραφή ενός -προφανώς επίσης άγνωστου- θαύματος του Ιησού. Πρόκειται για σπουδαία ανακάλυψη. Ο πάπυρος, γραμμένος στα ελληνικά, χρονολογείται στον 4ο-5ο αιώνα, κάτι που τον καθιστά το παλαιότερο γνωστό αντίγραφο του συγκεκριμένου ευαγγελίου.






















O πάπυρος αναφέρεται σε θαύμα από τον Ιησού όταν ήταν πέντε ετών. Ενώ έπαιζε στη λάσπη δίπλα σε ένα ρυάκι, έπλασε δώδεκα σπουργίτια από πηλό. Ο Ιωσήφ τον επέπληξε, ρωτώντας τον γιατί έπλαθε πράγματα το Σάββατο και ο Ιησούς χτύπησε τα χέρια του. Αποτέλεσμα; Τα πήλινα σπουργίτια ζωντάνεψαν. Το επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο «Zeitschrift fur Papyrologie und Epigraphik». Σύμφωνα με τον Λάχος Μπέρκες, λέκτορα στο Ινστιτούτο Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και τον Γκάμπριελ Νότσι Ματσέντο, καθηγητή Παπυρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, είναι το αρχαιότερο χειρόγραφο του κειμένου που σώζεται σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Ο πάπυρος είχε μείνει επί μακρόν στην αφάνεια, καθώς είχε θεωρηθεί ασήμαντος. «Νόμιζαν ότι συνιστούσε μέρος καθημερινού εγγράφου, όπως μια επιστολή ή μια λίστα με ψώνια, επειδή η γραφή φαινόταν πολύ αδέξια. Ώσπου προσέξαμε κάποια στιγμή τη λέξη “Ιησούς” στο κείμενο», αναφέρει ο Λάχος Μπέρκες. Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική ως προς τη μελέτη των πρώτων χρόνων του Χριστιανισμού. Το ευαγγέλιο αυτό αν και απόκρυφο (δεν περιλαμβάνεται στην Αγία Γραφή) εμπεριέχει ιστορίες που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το αντίγραφο του ευαγγελίου δημιουργήθηκε ως άσκηση γραφής σε σχολείο ή μοναστήρι, εξού και ο αδέξιος γραφικός χαρακτήρας με τις ακανόνιστες γραμμές.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου