Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Περί συγχώρεσης. Ιστορία πρώτη.ΒΑΣΙΛΙΣΑ ΒΑΣΙΛΙΕΒΝΑ ΚΑΙ ΠΑΒΕΛ.

 

 Μου φαίνεται ότι δεν ξέρω πώς να συγχωρήσω. Πιο συγκεκριμένα, δεν ξέρω αν μπορώ... Όχι, μπορώ να ξεχάσω το κακό, μπορώ να κάνω ειρήνη με τον παραβάτη, μπορώ να είμαι ο πρώτος που θα ζητήσω συγχώρεση, ακόμα κι αν πιστεύω ότι έχω δίκιο. Αλλά για να είναι αληθινά σαν τον Χριστό; Τον σταύρωσαν και προσευχήθηκε για αυτούς τους ανθρώπους. Και για αυτούς, επίσης, πήγε στον φοβερό θάνατο Του στο σταυρό. Αν Κάποιος με «σταύρωσε» έτσι, θα μπορούσα να συγχωρήσω; Δεν έχω απάντηση...

Ξέρω όμως ανθρώπους που, βρίσκοντας τον εαυτό τους κυριολεκτικά στον Γολγοθά, όταν η ζωή καταστράφηκε, ποδοπατήθηκε, «σταυρώθηκε» και φαινόταν να έχει τελειώσει, μπόρεσαν να το κάνουν αυτό. Μπορέσαμε να συγχωρήσουμε πραγματικά κάτι που ένας «κανονικός» άνθρωπος δεν μπορεί να συγχωρήσει. Δεν ξέρω καν τι τους κόστισε. Αλλά ξέρω σίγουρα - αυτό είναι που τους έσωσε, τους έδωσε τη δύναμη να αναπνεύσουν και να ζήσουν...

Περί συγχώρεσης. Ιστορία πρώτη.

ΒΑΣΙΛΙΣΑ ΒΑΣΙΛΙΕΒΝΑ ΚΑΙ ΠΑΒΕΛ

Η γιαγιά με το όμορφο όνομα Βασιλίσα Βασιλίεβνα... Την είδα πολλές φορές σε μια ουκρανική εκκλησία όταν ήμουν σε εκείνα τα μέρη.

Ήταν πάντα κατά κάποιο τρόπο λαμπερή, «λευκή», σαν μαργαρίτα και πολύ γαλήνια. Ξέρεις, υπάρχουν άνθρωποι που θέλεις να σταθείς δίπλα σου και να ζεσταθείς. Τίποτα δεν την εξόργιζε ούτε την εκνεύριζε και είχε έναν καλό λόγο για όλους.

Αρκετές φορές ήρθε ένας άντρας μαζί της. Της φέρθηκε πολύ προσεκτικά, την πρόσεχε, τη βοήθησε να βγάλει το παλτό της, έψαξε να βρει μέρος για να καθίσει. Τον αποκάλεσε «γιο». Και τα δύο αγόρια που ήταν επίσης μαζί τους είναι εγγονια.

«Τι καλός γιος που έχει η Βασιλίσα Βασίλιεβνα», είπα κάποτε σε έναν άνθρωπο που ήξερα εκεί.

- ΠΟΙΟΝ? ΤΟΝ Παύλο? Αυτός δεν είναι γιος. Δεν ξέρεις τίποτα;

Όχι, δεν ήξερα...

Ο μοναχογιός της, που ονομαζόταν επίσης Βασίλι, πέθανε. Τον χτύπησε ένα αυτοκίνητο σε μια διάβαση πεζών.

Τον χτύπησε αυτοκίνητο σε διάβαση πεζών. Πέθανε στο νοσοκομείο. Ο οδηγός, επίσης νεαρός, ήταν νηφάλιος, αλλά δεν έκοψε ταχύτητα. Δεν κρύφτηκε πουθενά ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία και ασθενοφόρο.

Αργότερα είπε ότι εκείνη την ημέρα γεννήθηκε ο γιος του. Πρωτότοκος. Οδήγησε χαρούμενος στο μαιευτήριο, σκέφτηκε μόνο αυτό και δεν παρατήρησε τίποτα γύρω του.

Η χαρά μετατράπηκε σε τραγωδία για δύο οικογένειες. Ο Πάβελ (και ήταν αυτός) έπεσε στα γόνατά της ζήτησε συγχώρεση από τη Βασιλίσα Βασίλιεβνα και τον σύζυγό της στο δικαστήριο. Κι εκείνη, μαύρη από τη θλίψη, δεν τον είδε ούτε τον κόσμο γύρω...

Ο Πάβελ φυλακίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο. Από την φυλακή έγραψε γράμματα τόσο στη γυναίκα του όσο και στη θλιμμένη μητέρα του Βασίλι. Δεν μπορούσα να συγχωρήση τον εαυτό μου για αυτό που είχα κάνει. Η Βασιλίσα Βασίλιεβνα δεν απάντησε. Δεν υπήρχε δύναμη όχι μόνο να γράψει αλλά και να ζήσει. Και, πάλι, ο κόσμος είπε ότι έτσι κερδίζει την αναστολή του. Και η συνείδηση ​​δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό.


Ήταν εκείνες τις τρομερές μέρες που ήρθε στο ναό η Βασιλίσα Βασιλίεβνα. Και έμεινε εκεί για πάντα

Άρχισε να βοηθά, να εξομολογηται και να κοινωνεί σώμα και αίμα Χριστού.Ζωντανη. Προσπάθησα να τους βοηθήσει όλους, να τους ζεστάνει .Σαν με αυτές τις προσπάθειες προσπαθούσε να πνίξει τον πόνο της. Όμως ο πόνος και πάλι δεν έφυγε. Και η σκέψη τής τρύπησε στο κεφάλι: «Αυτός που σκότωσε το αγόρι μου είναι ζωντανός. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στη γυναίκα του, στο γιο του... Αλλά ο δικός μου δεν θα επιστρέψει ποτέ». Και μπροστά στα μάτια της στεκόταν ένα φέρετρο στο οποίο βρισκόταν μια εντελώς διαφορετική Βασένκα, άγνωστη σε αυτήν.

Η θητεία έληξε, ο Πάβελ αφέθηκε ελεύθερος και το πρώτο πράγμα που έκανε δεν ήταν να πάει σπίτι στη γυναίκα και τον γιο του, αλλά στη Βασιλίσα Βασιλίεβνα. Όπως και πριν, έπεσε στα γόνατά του και φώναξε:

«Συγχώρεσέ με, για χάρη του Χριστού!» Κατέστρεψα τη ζωή σου και τη δική μου. Είμαι ο ίδιος πατέρας. Ποτέ δεν κράτησε τον γιο του στην αγκαλιά του. Με πήραν τότε. Και ήταν στο νοσοκομείο μετά το μαιευτήριο. Πνευμονία. Ο Βάσια είπε στη γυναίκα του να τηλεφωνήσει... Γιατί...

Και άρχισε να κλαίει... Έκλαψε και η Βασιλίσα Βασίλιεβνα. Και χάιδεψε το κεφάλι αυτού του άντρα που σκότωσε το Βάσκα. Και ονόμασε τον γιο του από το αγόρι της. Λυπήθηκε για όλους. Ο Βάσια, ο ίδιος και η Πάσκα. Ο οποίος τιμώρησε τον εαυτό του περισσότερο από όσο τον τιμώρησε ο νόμος. Και ένιωσε ότι ο θυμός έφευγε από την καρδιά του υ. Και ο πόνος γίνεται πιο εύκολος.

Ήρθε αύριο και μια εβδομάδα μετά. Μετά έφερε τον Βάσκα, τον γιο του. Αργότερα και την γυναίκα του. Βοηθήσαμε τη μοναχική γριά όσο μπορούσαμε. Και ήρθε η μέρα που η ίδια η Vasilisa Vasilievna κάλεσε τον Πάβελ:

«Γιε μου, δεν είσαι εδώ για πολύ καιρό». Φέρε τον Βασένκα, θα κάτσω μαζί του, μου λείπει ήδη. Και εσύ και η γυναίκα σου, η Βερόσκα, θα κάνεις μια βόλτα...

-Τον έχεις συγχωρέσει; - τη ρώτησαν στο ναό όταν ήρθε εκεί με τον Πάβελ, τη Βέρα και τη Βάσκα τους.

– Ναι... Κάπως έτσι έγινε. Και έγινε τόσο εύκολο. Ναι, και έχω ήδη γίνει κοντά τους. Η ζωή...

Μετά από λίγο καιρό, ο Πάβελ και η Βέρα απέκτησαν έναν άλλο γιο, τον Βάνια. Και η Vasilisa Vasilievna έγινε νονά του. Και είδα πώς έλαμπε όταν τον οδήγησε στην Κοινωνία... Ήταν λαμπερή και χαρούμενη, όπως την ήξερα πάντα. Αλλά τι, αποδεικνύεται, έπρεπε να περάσει... Και ότι μπόρεσε να συγχωρήσει... Είναι δύσκολο για μένα να το καταλάβω, ειλικρινά...


Συγγραφέας: Elena Kucherenko

apantaortodoxias.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου