Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΝΤΑ ,ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΡ



Ο Αβραάμ είδε την έκταση. Ο Δαβίδ την αγόρασε . Ο Σολομών έχτισε το Ναό. Ο Ναβουχοδονόσορ κατέστρεψε την πόλη και το Ναό. Ο Ζοροβαβελ τον ξανάχτισε.Ο Ηρώδης ο Μέγας τον επέκτεινε. Ο Τίτος τον κατέστρεψε και πάλι.

Πριν από αυτούς τους ναούς, το όρος Μοριά, δεν ήταν τίποτα, άλλο από ένας λόφος που χρησιμοποιείται για το αλώνισμα του σιταριού. Μόλις Αξίζει να σημειωθεί. Αλλά σήμερα, το Όρος του Ναού παραμένει το πιο πολύτιμο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας στον κόσμο. Και η χρυσή λάρνακα που κοσμεί την κορυφή του έχει αναδειχθεί σε σύμβολο για την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ .

Μετά τον Αβραάμ, πήρε 1.000 χρόνια για τη δεύτερη ντόμινο να πέσει-για τον Δαβίδ να οικοδομήσουμε. Αλλά τα ντόμινο δεν έχει σταματήσει να μειώνεται ακόμη.

Ο Αβραάμ είδε την έκταση

Η περιοχή του Όρους του Ναού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή, όταν ο Θεός είπε στον Αβραάμ να πάει στην γη του Μοριά και της θυσίας του Ισαάκ εκεί (Γένεση 22:2).

Η σύνδεση του Ισαάκ κορυφώθηκε με τον Κύριο παρέχοντας ένα κριάρι για τον Αβραάμ να θυσιάσει στη θέση του μόνο τον γιο του. Έτσι ξεκίνησε η παροιμία: "Στο βουνό του Κυρίου θα πρέπει να παρέχονται" (Γένεση 22:14).

Ο Δαβίδ αγόρασε την περιοχή και ο Σολομώντας έχτισε το Ναό

Μία χιλιετία μετά τον Αβραάμ, ο βασιλιάς Δαβίδ αγόρασε το αλώνι του Araunah της Ιεβουσαιου ως ένα χωράφι για να προσφέρει θυσίες μετά την αμαρτωλή απογραφή του Δαβίδ (2 Σαμουήλ 24:18-25).
Στην ίδια περιοχή, όπου ο Αβραάμ ήρθε για να προσφέρει τον Ισαάκ, και για τον ίδιο τον λόφο, όπου ο Δαβίδ πρόσφερε ολοκαυτώματα για την αμαρτία του, ο Σολομών άρχισε να χτίζει το πρώτο Ναό στο όρος Μοριά το 966 π.Χ. (1 Βασιλέων 6:01? 2 Χρονικών 3:01 ). Το αρχικό μέγεθος του Όρους του Ναού ήταν μικρότερο από το περίγραμμα που βλέπουμε σήμερα, το οποίο είναι Ηρωδιανό.Ο Leen Ritmeyer έχει πειστικά υποστηρίξη τον εξαιρετικό όγκο του, το Quest, ότι οι μετρήσεις του Μισσνά για ένα τετράγωνο 500-πήχες,το Όρος του Ναού ταιριάζει με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες.

• Στο κάτω μέρος της σκάλας στα βορειοδυτικά της,στο Θόλο του Βράχου βρίσκεται ένα μεγάλο βήμα με ακρίβεια 500 πήχες (750 πόδια) από το ανατολικό τοίχο.Ο Ritmeyer σημείωσε στο βήμα αυτό ,ως την κορυφή του προ-Ηρωδιανού δυτικού τοιχώματος. Το βήμα είναι δεδομένο ότι έχει καλυφθεί με το νέο πεζοδρόμιο.

• Κατά μήκος του, έξω από το ανατολικό τοίχος, του Όρους του Ναού, μια ραφή στον τοίχο , σαφώς ενώνει δύο τμήματα του τείχους χτισμένο σε διαφορετικές εποχές. Εάν το παλαιότερο μέρος αυτής της ραφής αποτελεί την προ-Ηρωδιανή γωνία του 500-πήχες, πλατεία Όρος του Ναού, τότε ο Θόλος του Βράχου καλύπτει το σημείο όπου βρισκόταν ο Ναός-συμπεριλαμβάνεται, φυσικά, ο Άγιος των Αγίων.

Ο Ναβουχοδονόσορας το γκρέμισε και ξαναχτίστηκε από τον Ζοροβάβελ.

Οι Βαβυλώνιοι υπό το βασιλιά Ναβουχοδονόσορα γκρέμισαν τον πρώτο Ναό, το 586 π.Χ.. Εκεί βρισκόταν επί 380 χρόνια.

Οι εξόριστοι Εβραίοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά από 70 χρόνια, όταν ο Κύρος ο Μέγας τους επέτρεψε να ξαναχτίσουν το Ναό. Η δομή Ζοροβαβελ όταν ανεγέρθηκε φάνηκε μέτρια σε σύγκριση με το υπέροχο οικοδόμημα του Σολομώντα. Μετά τους πρώτους θριάμβους του Maccabean, οι Εβραίοιτο βελτίωσαν ακόμη περισσότερο.

Ο Ηρώδης ο Μέγας τον επέκτεινε και ο Τίτος τον κατέστρεψε και πάλι

Η πιο περίτεχνη ανακατασκευή και ανακαίνιση συνέβη, όταν ο Ηρώδης ο Μέγας, ξεκίνησε το εκτεταμένο οικοδομικό έργο του, που θα στέψει το Δεύτερο Ναό.

Ο Ηρώδης επέκτεινε το Όρος του Ναού, βόρεια, δυτικά, νότια και στις σημερινές του διαστάσεις από τριάντα πέντε στρέμματα. Μετά ο Ηρώδης ο Μέγας επέκετεινε το λόφο, τοπογραφία δείχενι στην θέση, κρυμμένα στρέμματα επίχωσης και τοίχων αντιστήριξης. Η κατασκευή του ναού του Ηρώδη ήταν θαυμάσια και ξεκίνησε το 20 π.Χ. και συνεχίστηκε για 83 έτη.Αυτός ήταν ο Ναός,που ο Ιησούς ήξερε, του οποίου την καταστροφή είχε προβλέψει (Ματθαίος 24:1-2). Τα βήματα του Νότιου,στο Όρος του Ναού, όπου οι προσκυνητές με τα πόδια σήμερα ,θα έχουν αισθανθεί τα σανδάλια του Ιησού πάρα πολύ.

Temple Mount aerial (Bibleplaces.com)
Το 70 μ.Χ. ο Τίτος με τις ρωμαϊκές λεγεώνες του κατέστρεψε μέσα σε λίγες μέρες ό, τι είχε πάρει δεκαετίες για να κατασκευαστείι. Οι Πέτρες από τον Δεύτερο Ναό, εξακολουθούν να καθορίζουν κατά το πρώτο αιώνα ,τον δρόμο όπου οι αρχαιολόγοι τους βρήκαν.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία

Ο Μουσουλμάνος κυβερνήτης Aμπντ-ελ-Mαλίκ έκτισε το ιερό που ονομάζεται Θόλος του Βράχου, στο Όρος του Ναού μεταξύ 688-691 μ.Χ.. Ο Χρυσός καπλαμάς του είναι προσθήκη του 20ου αιώνα.

Η κεντρική κοιλάδα και η Κοιλάδα των Κέδρων έχουν αυξηθεί σε υψόμετρο λόγω των αιώνιων συντριμμιών από τους πολέμους και τις ανακαινίσεις. Επιπλέον, οι μουσουλμάνοι απαγορεύουν οποιαδήποτε αρχαιολογία στο Όρος του Ναού σήμερα. Ως αποτέλεσμα, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί κάνουν το καλύτερό τους για να συναρμολογήσουν την ιστορία, από το πλούσιο περίγυρο που παραμένει γύρω από το Όρος του Ναού. Επιπλέον, μετά από χρόνια ,από το κοσκίνισμα ,μέσω τόνων από μπάζα που ισοπεδώνουν το Όρος του Ναού, αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην Κοιλάδα των Κέδρων-Το Όρος του Ναού μετά από το κοσκίνισμα έργων, έχουν ανακαλυπτεί ευρήματα από την περίοδο του Δεύτερου Ναού, συμπεριλαμβανομένων των αιχμών από βέλη, πλακίδια, αρχαίες σφραγίδες, νομίσματα, χτένες , κοσμήματα, κομμάτια παιχνιδιών, βάρη και περισσότερα.

Οι Αγίοι Τόποι και ο Αγιος Δήμος οφείλουν τις ονομασίες τους σε ένα λόφο, όπου ο Άγιος των Αγίων κατοικούσε για αιώνες. Το Όρος του Ναού παραμένει το πιο φωτογραφημένο σημείο της Ιερουσαλήμ και ο στόχος πολλών προσκυνημάτων ακόμη και σήμερα.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο πιο σημαντικός θρησκευτικός χώρος στον κόσμο, ήταν για αιώνες ένας απλός αυξημένος λόφος βόρεια της Jebus, όπου οι αγρότες κοπανούσαν το σιτάρι. Με το χρόνο έγινε άγιο. http://www.jpost.com/Travel/AroundIsrael/Article.aspx?id=291472 AΠΟΔΟΣΗ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου