Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Οι Aμερικανοί επιχειρηματίες πιέζουν Ομπάμα-Ρεπουμπλικανούς για λύση στο αδιέξοδο.

Φοβούνται γενικευμένη στάση πληρωμών και συνεπακόλουθο χάος στις χρηματιστηριακές αγορές – Καλούν τους Ρεπουμπλικανούς να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού - “Αμετακίνητες” προς το παρόν οι δύο πλευρές στο Κογκρέσο

Με το αμερικανικό Δημόσιο σε καθεστώς μερικής παράλυσης για δεύτερο 24ωρο, μετά την ρήξη των Ρεπουμπλικανών με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο θέμα του προϋπολογισμού με αφορμή όμως το περιβόητο σχέδιο για την Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, δράση αναλαμβάνουν πλέον οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα.

Συγκεκριμένα τα επιχειρηματικά λόμπι στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να πείσουν τους Ρεπουμπλικανούς να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συναινέσουν στην αύξηση του πλαφόν δανεισμού , την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος , Μπαράκ Ομπάμα, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να βάλει "μαχαίρι" στις συντάξεις και την περίθαλψη των πολιτών.

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έδωσε στην δημοσιότητα μία επιστολή υπογεγραμμένη από 235 επιχειρηματικά λόμπι της χώρας που ζητούν απο το Κογκρέσο να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και να αυξήσει το πλαφόν δανεισμού. Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες καλούν ουσιαστικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να δώσει το πράσινο φως στην αύξηση του ορίου δανεισμού (μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, η χώρα θα έχει υπερβεί το όριο αυτό) προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών στα χρέη τους, πυροδοτώντας πανικό στα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται οικονομικούς αναλυτές, το οικονομικό blackout στο αμερικανικό δημόσιο θα επιβαρύνει εβδομαδιαίως το ταμείο των ΗΠΑ με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε λίγες ημέρες το Κογκρέσο, θα πρέπει να εγκρίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό Δημόσιο πλησιάζει την ισχύουσα «οροφή». Αν αυτό το όριο δεν αυξηθεί, τότε οι ΗΠΑ δεν θα αποπληρώσουν ομόλογα τα οποία "ωριμάζουν". Αν συμβεί κάτι ανάλογο, τότε η φερεγγυότητα του αμερικανικού δημοσίου - όπως και η αξιοπιστία του Αμερικανού προέδρου- θα υποστούν τεράστιο πλήγμα, γεγονός που θα προκαλέσει μία «τρομακτική» κρίση, η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό αδιέξοδο γύρω από τον αμερικανικό προϋπολογισμό και σίγουρα θα επηρεάσει τη διεθνή οικονομία.

Μέχρι τώρα, πάντως, οι επιπτώσεις από το "λουκέτο" στην χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους εξαντλούνται στην αποδυνάμωση της εικόνας του Μπαράκ Ομπάμα , ο οποίος το επόμενο διάστημα θα ασχολείται με τα του οίκου του.

Τα χειρότερα έπονται για τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται στο Κογκρέσο σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σχετικά με το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές και προειδοποιούν ότι , η στάση στην αποπληρωμή των χρεών είναι πολύ χειρότερη από το «λουκέτο» που μπήκε στην κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη τους ποτέ στο παρελθόν και αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκληθεί τεράστια αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές. Ακόμη και η σοβαρή προοπτική μιας στάσης πληρωμών των ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις αγορές.              http://www.protothema.gr/world/article/315804/oi-epiheirimaties-piezoun-obama-repoublikanous-gia-lusi-sto-adiexodo/    ΣΧΟΛΙO:Είχαμε κάνει όλο αυτό το διάστημα πολλές δημοσιεύσεις από αμερικάνικες ιστοσελίδες με το τι περιμένουν να συμβεί στις ΗΠΑ-- με το δημόσιο χρέος που έφτασε στο ύψος ρεκόρ των 16 τρις.δολλάρια--,μέσα στον Οκτώβριο.Ηρθε η ώρα να δούμε ποιό σενάριο θα παιχτεί στην συνέχεια από όλα όσα ανέφεραν οι Αμερικανοί στα άρθρα τους.Η ώρα της FEMA και του DHS είναι επί τάπητος.Αναμένουμε τις εξελίξεις μετά την στάση πληρωμών[που ξεκίνησε την 1η του Οκτώβρη],αφού όταν η Αμερικάνικη οικονομία φταρνίζεται οι υπόλοιπες παθαίνουν πνευμονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου