Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Διασώζεται η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα.

Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τους ελέγχους του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης στην περιοχή του σπηλαίου Χρυσοσπηλιώτισσας και φαίνεται να Διασώζεται η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα
επιβεβαιώνονται και προηγούμενα ευρήματα του Τμήματος ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου κατάρρευσης. Θεωρείται ωστόσο ανεπίτρεπτο να κτιστεί οτιδήποτε πάνω από το σπήλαιο ή ακόμη και σε πολύ κοντινή απόσταση.
Όπως είναι γνωστό, λόγω της ανέγερσης πρατηρίου πετρελαιοειδών σε απόσταση περίπου 80 μέτρων από το σπήλαιο, εκφράστηκαν ανησυχίες ότι είναι δυνατόν να καταρρεύσει. Ο ανησυχίες δημιουργήθηκαν κυρίως λόγω των δονήσεων που προκλήθηκαν από τη χρήση οδοστρωτήρα, του οποίου η δράση οδήγησε στην πτώση χώματος εντός του σπηλαίου.
Ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής επισκόπησης, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε στον «Φ» πως ο έλεγχος συνεχίζεται λόγω και θρησκευτικής και αρχαιολογικής σημασίας του σπηλαίου. Σε παρατήρηση ότι η περιοχή πάνω από το σπήλαιο εντάχθηκε σε οικιστική ζώνη, εξέφρασε την άποψη πως δεν θα επιτραπεί η ανέγερση κτηρίων πάνω από την εκκλησία, ενώ πρόσθεσε πως αν τυχόν υλοποιηθούν αναπτύξεις σε σχετικά κοντινή απόσταση και νοουμένου ότι θα είναι ήπιες και δεν θα χρησιμοποιηθούν μηχανήματα τα οποία θα προκαλούν δονήσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει περαιτέρω επηρεασμός. Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε επίσης πως την περίοδο 2003-2004 εκτελέστηκαν έργα στήριξης του σπηλαίου.
Στο μεταξύ, με αφορμή την ανέγερση πρατηρίου πετρελαιοειδών ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στον κίνδυνο κατάρρευσης του σπηλαίου της Χρυσοσπηλιώτισσας, στην Κάτω Δευτερά. Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι η Μονή της Χρυσοσπηλιώτισσας είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της Κύπρου, το οποίο φιλοξενεί σπάνιες τοιχογραφίες και βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO.
Επομένως, καμία άδεια δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί χωρίς να προηγηθούν μελέτες από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση του σπηλαίου και της Μονής, τα οποία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
philenews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου