Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Πέντε χρόνια φυλάκιση και δήμευση περιουσίας στον Μητροπολίτη Τούλτσιν Ιωνάθαν.

 

ioanathan1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Στις 18 Ιουνίου 2024, το Εφετείο της Βίνιτσα επικύρωσε την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατά του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ένας από τους παλαιότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας, διάσημος συνθέτης λειτουργικών ψαλμών και ποιητής, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση με δήμευση περιουσίας και η ποινή θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Ιουνίου.

Αφορμή για την κατηγορία ήταν ένα θεολογικό και ιστορικό άρθρο που επικρίνει τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία και την αναγνώριση του ουκρανικού σχίσματος.

Επίσης, στον τόπο διαμονής του Μητροπολίτη Ιωνάθαν «βρέθηκαν» προκλητικά πολιτικά φυλλάδια, τα οποία, σύμφωνα με τους ανακριτές, φέρεται να διένειμε.

Ο 75χρονος Ιεράρχης καταδικάστηκε για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και κατάληψης της κρατικής εξουσίας» (άρθρο 109 του Ποινικού Κώδικα), για «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» (άρθρο 110 του Ποινικού Κώδικα), καθώς και για «παραβίαση της ισότητας των πολιτών», σε σχέση με την κριτική του στο εκκλησιαστικό σχίσμα (άρθρο 161 του Ποινικού Κώδικα).

Να αναφερθεί όπως έχουμε γράψει ο Μητροπολίτης Ιωνάθαν, αρνήθηκε κατηγορηματικά την ενοχή του και δήλωσε ότι τα στοιχεία στην υπόθεσή του ήταν ψεύτικα.

Η υπεράσπιση επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Επισκοπή Τούλτσιν, οι ανακριτές διέπραξαν χονδροειδείς παραβιάσεις.

Η επίσημη βιντεοσκόπηση της έρευνας έγινε επίσης με παραβιάσεις και υποδηλώνει τη φύτευση «αποδεικτικών στοιχείων».

Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αγνόησε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.

Το 2023, με μόνο το διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Ιωνάθαν και άλλοι 11 Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας χωρίς δίκης στερήθηκαν την ουκρανική υπηκοότητα και υποβλήθηκαν σε «κυρώσεις»: στερήθηκαν το δικαίωμα χρήσης της περιουσίας και των τραπεζικών κεφαλαίων τους (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), το δικαίωμα στη θεραπεία και τη νομική προστασία.

Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας της ποινικής του υπόθεσης, ο Μητροπολίτης Ιωνάθαν υπέστη δύο εγκεφαλικά και υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς.

romfea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου