Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Τι είδους μεγάλος καθεδρικός ναός δεν καίγεται στη φωτιά, στέκεται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και κάθε 12ο από τα τούβλα του «τρέφεται» με την προσευχή «Πάτερ ημών»;

Αυτός ο καθεδρικός ναός φέρει το όνομα της Αγίας Σοφίας και βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη (Türkiye) - παλαιότερα, όπως γνωρίζουμε, Κωνσταντινούπολη. Στα τουρκικά ο ναός ονομάζεται Αγία Σοφία. Και ακόμα δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω του. Μάρμαρα, ωραία σκαλίσματα, χρυσά ψηφιδωτά, εικόνες του Χριστού, σταυροί σε χρυσό χωράφι, πολλά παράθυρα από τα οποία διαπερνά το φως - όλα παίζουν με την ομορφιά τους.

Χτισμένο το 537, η Σοφία της Κωνσταντινούπολης αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο. Πηγή: https://yandex.ru/images/search?p=1&source=serp&text=temple%20st%20Sofia%20in%20Constantinople&pos=44&rpt=s image&img_url=http%3A%2F%2Fi.pinimg.com%2F736x%2F94%2Faa%2Fc1%2F94aac166842efa7c127c7ebf6afacab9.jpg&lr=38

Και το πιο σημαντικό, αυτός ο εκπληκτικός Ναός μέχρι σήμερα, παρ' όλα αυτά, μοιάζει να αψηφά την ιστορία, συμβολίζοντας τη χριστιανική πίστη. Άλλωστε σε κάθε τουβλάκι του υπάρχει σφραγίδα στίχων από διαφορετικούς ψαλμούς και το Ψαλτήρι. Αφού έβαζαν κάθε 12 πέτρες, οι οικοδόμοι σταματούσαν για να προσευχηθούν το «Πάτερ ημών». Χτίστηκε το 537, στέκεται και θα παραμείνει για πάντα.

Μάλωσε με τον χρόνο

Αυτός ο πραγματικά μοναδικός καθεδρικός ναός θα εντυπωσιάσει ακόμη και τον πιο προκατειλημμένο άνθρωπο. Εν τω μεταξύ, ο ναός επέζησε σε περιόδους άγριων πολέμων και των πιο ισχυρών σεισμών.

Μήπως επειδή ο ίδιος γεννήθηκε μέσα σε ταραχές και πυρκαγιές; Μόνο ο θόλος αξίζει κάτι - 56 μέτρα! Κάθε καμάρα είναι εκπληκτικά όμορφη! Και η διάμετρός του είναι 31 μέτρα. Και είναι τέσσερις από αυτούς. Και λίγοι ναοί μπορούν να το συναγωνιστούν σε ύψος.

Ο μεγαλοπρεπής, σύγχρονος, αποκλειστικός ναός χτίστηκε από δύο ομάδες, καθεμία από τις οποίες περιελάμβανε 50 χιλιάδες άτομα. Είναι γνωστό ότι ο καθεδρικός ναός χτίστηκε σε μόλις 5 (!!!) χρόνια – από το 532 έως το 537. Για εκείνη την περίοδο η περίοδος ήταν φανταστικά σύντομη. Για σύγκριση: ο διάσημος καθεδρικός ναός στη Ρώμη χρειάστηκε περισσότερα από εκατό χρόνια για να χτιστεί. Καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ - περισσότερο από μισό αιώνα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης δεν χτίστηκε ως τζαμί. Ήταν ο ωραιότερος χριστιανικός ναός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο ναός, που μπόρεσε να αντέξει τη μεγάλη εξέγερση του Νίκα με χιλιάδες κόσμο. Αν και όλη η πόλη φλεγόταν τότε. Οι επαναστάτες που επαναστάτησαν ενάντια στην αυτοκρατορική εξουσία έκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Και η Σοφία στάθηκε!

Κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών ακολουθιών στην Αγία Σοφία, εικόνες της Μητέρας του Θεού και του Αρχαγγέλου Γαβριήλ θα κρύβονται πίσω από κουρτίνες. Πηγή: https://yandex.ru/images/search?p=1&source=serp&text=temple%20st%20Sofia%20in%20Constantinople&pos=48&rpt=sima ge&img_url=http%3A%2F%2Fi.pinimg.com%2Foriginals%2Fa4%2Fb7%2F6e%2Fa4b76eb2cac2ebdf6092277b0607aa38.jpg&lr=38

Πρέπει να πούμε ότι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, που κυβέρνησε εκείνη την ιστορική περίοδο, ήταν ένας πολύ απαιτητικός πελάτης. Με εντολή του χτίστηκαν πολλοί ναοί - υπάρχουν δεκάδες από αυτούς. Όμως η Σοφία επισκίασε τα πάντα! Από την αρχή μέχρι σήμερα, ο καθεδρικός ναός παραμένει το επίκεντρο της προσοχής.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ;

Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο ναός έχει 4 υπερισχυρά στηρίγματα, χάρη στα οποία στηρίζεται ολόκληρη η κατασκευή. Ο τρούλος του ναού είναι μεγάλος, όπως και η αίθουσά του.

Παραδόξως, δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα σχέδιο κατά την κατασκευή. Το σχέδιο, θα λέγαμε, ήταν μια δημιουργική προσέγγιση. Επιπλέον, οι ιδέες που προέκυψαν υλοποιήθηκαν άμεσα.

Το υλικό ήταν ηφαιστειακή τέφρα-πουτσαλάνα, η οποία αναμειγνύεται με ασβέστη, η οποία, με τη σειρά της, κατέστησε δυνατή την επίτευξη ιδιαίτερα ισχυρού και ελαφρού σκυροδέματος. Τα τούβλα παραγγέλθηκαν ειδικά από το νησί της Ρόδου στην Ελλάδα. Η χημική τους σύνθεση είναι πολύ διαφορετική από τα συνηθισμένα τούβλα. Άλλωστε, αν ρίξεις ένα τέτοιο τούβλο στο νερό, δεν θα βυθιστεί, θα παραμείνει στην επιφάνεια. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κάθε τούβλο φέρει σήμανση. Επιπλέον, τα γραμματόσημα της εποχής εκείνης δεν έχουν σβήσει μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κονίαμα και το τούβλο είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό. Το τμήμα της σκάλας είναι 2 μέτρα. Και είναι 28 που στέκονται ο ένας πάνω στον άλλο.

«Δόξα τον Κύριον!»

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα των συγχρόνων, όταν ο Ιουστινιανός μπήκε στο ναό στις 27 Δεκεμβρίου 537, τότε αναφώνησε: «Χαίρε, Κύριε, που μου επέτρεψες να ολοκληρώσω αυτό το έργο, Σολομώντα σε ξεπέρασα».

20 χρόνια αργότερα, έγινε ένας ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ, αλλά ο ναός κατάφερε να επιβιώσει.

Προσθέτουμε ότι χάρη στο πλούσιο χρυσό φόντο, το ψηφιδωτό στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας - Η Σοφία της Θεοτόκου, που απεικονίζει την Παναγία και το Βρέφος, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της βυζαντινής τέχνης.

Μια φορά κι έναν καιρό, στις καμάρες εκατέρωθεν της Παναγίας υπήρχαν οι μορφές των αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ. Ωστόσο, μόνο η εικόνα του Γαβριήλ έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.

Τι συμβαίνει με τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Σοφία;

Τον Ιούλιο του 2020 λήφθηκε η απόφαση να επανέλθει το ιστορικό μνημείο σε καθεστώς λειτουργίας τζαμιού. Τι συνέβη, ρωτάτε, με τα βυζαντινά ψηφιδωτά με τις εικόνες της Παναγίας και του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που βρίσκονται ακριβώς προς την κατεύθυνση προς την οποία στρέφονται οι μουσουλμάνοι κατά την προσευχή; Σε αυτό το διάστημα καλύπτονται με κουρτίνες. Αλλά τον υπόλοιπο καιρό, όταν η Αγία Σοφία δεν χρησιμοποιείται για λατρεία, ανοίγουν τα ψηφιδωτά. Αντίστοιχα, ο ναός είναι ακόμα προσβάσιμος σε επισκέπτες και τουρίστες.

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου