Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Είδα την Αγία Νίνα ενώπιον του Θεού στα γόνατα, ικέτευε τον Κύριο να λυπηθεί και να βοηθήσει τους πάσχοντες ανθρώπους … Από τα μάτια της κυλούσαν μεγάλα δάκρυα, στο μέγεθος ρώγας σταφυλιού. Άγιος Ζηνόβιος Τετρί-Τσκαρο Γεωργίας.

 

Θεοφάνεια_ Theophany_Богоявле́ние-Теофа́ния_Teofanía_ნათლისღება_Boboteaza Greek Byzantine Orthodox Icon227_dionisiat 2345) 

Ὁ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.
Συναξάριον.
Τῇ ΙΔ´(14ῃ) τοῦ μηνὸς Ἰανουαρίου, ἡ Ἀπόδοσις τελεῖται τῆς Ἱερᾶς καὶ Δεσποτικῆς Ἑορτῆς τῶν Θεοφανείων.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς Ἁγίας ἐνδόξου ἰσαποστόλου Νίνας εὐαγγελιστρίας καὶ φωτιστρίας τῆς Γεωργίας, συγγενὴς Ἁγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου. (4ος αἱ.)

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων τριάκοντα καὶ ὀκτὼ Ἀββάδων, τῶν ἐν Σινᾷ ὄρει ἀναιρεθέντων. (4ος – 5ος αἱ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων τριάκοντα τριῶν Πατέρων, τῶν ἐν τῇ Ῥαϊθῷ ἀναιρεθέντων. (4ος – 5ος αἱ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ἅγιος ἀββᾶς Ἰωσὴφ ὁ Ἀναλυτικός ὁ Ῥαϊθηνός, ὁ ἐξ Ἀϊλά καὶ Γελάσιος ὁ μαθητὴς του (312)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ἡ ἁγία μάρτυς Ἁγνή, ἀδελφή ἁγίας παρθενομάρτυρος Ἐμερεντιάνας τῆς κατηχουμένης, ἐν σκοτεινῇ φρουρᾷ βληθεῖσα, τελειοῦται. (305)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Θεοδούλου τοῦ Σιναΐτου, υἱοῦ τοῦ Ὁσίου Νείλου τοῦ σοφοῦ. (5ος αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Στεφάνου, τοῦ κτίσαντος τὴν Μονὴν τοῦ Χηνολάκκου. (716)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ὅσιος Φήλιξ πρεσβύτερος ἐν τῇ Nola Ἰταλίας (250) καὶ Μάξιμος ἐπίσκοπος Nola Ἰταλίας (250)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου Ἀδάμ.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Σάββα, πρώτου ἀρχιεπισκόπου καὶ Φωτιστοῦ τῆς Σερβίας, κτίτορος δὲ καὶ τῆς ἐν Ἄθω ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Χιλανδαρίου. (1235)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου Ἰωαννικίου, ἀρχιεπισκόπου Τυρνόβου Βουλγαρίας. (13ος αἰ.)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου Ἀκακίου, ἐπισκόπου Τβὲρ καὶ Κασίν, τῆς Ῥωσσίας. (1567)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Μελετίου, ἐπισκόπου Ῥυαζάν, φωτιστοῦ τῆς φυλῆς τῶν Γιακούτων τῆς Σιβηρίας. (1900)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου Ἱερομάρτυρος Πλάτωνος, ἐπισκόπου Ἐσθονίας, ἀθλήσαντος ἐν ἔτει ͵αϡιθ (1919ῳ ), καὶ τυφεκισμῷ τελειωθέντος· καὶ τῶν ἁγίων ἐπιλοίπων Νεομαρτύρων πρεσβυτέρων, διακόνων, καὶ λαϊκῶν Ἐσθονῶν ποικίλοις τρόποις βασανισθέντων καὶ τελειωθέντων. Ἡ μνήμη αὐτῶν ἐστιν ἡ 14η Ἰουνίου, ἀλλὰ διά τε τὴν ὁμοήθειαν καὶ τὸ κοινὸν γένος τῷ ἁγίῳ Πλάτωνι ἑορτάζεται μετ’ αὐτοῦ ἐν τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ἅγιος Ἀμβρόσιος Γούντκο, ἐπίσκοπος ἱερομάρτυς καὶ οἱ μετ’ αὐτοῦ ὁσιομάρτυρες ἐν τῇ Μονή Ραϊθοῦ ἐν Kazan τῆς Ῥωσσίας (1918)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ οἱ Ἅγιοι νεο-ἱερομάρτυρες καὶ Ὁμολογητες: Ἰερεμίας (Leonov, 1918), Πλάτωνας (Kulbush), Νικόλαος (Bezhanitsky), Μιχαήλ (Bleive, 1919), Ἀλέξανδρος (Τραπίτσιν) ἀρχιεπίσκοπος Σαμάρας, καὶ οἱ σὺν αὐτῷ Ἰωάννης (Suldin), Ἰωάννης (Smirnov), Ἀλέξανδρος (Organov), Τρόφιμος (Myachin), Ἀλέξανδρος (Ivanov), Ἰννοκέντιος (Logvinov), Ἱππόλυτος (Semenov), Ἰουστίνος (Tatsenko), Κασσιανὸς (Kuzyk), Θεόφιλος (Yuzvyuk, 1938), Άννα (Ποταπόβα) καὶ Ξένια (Ῥεπνίνα) ἐν πολλαῖς βασάνοις, φυλακαῖς καὶ διωγμοῖς ὑπό τῶν ἀθέων μπολσεβίκων τελειωθέντες ἐν Ῥωσίᾳ.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ἡ Κοίμησις τοῦ δικαίου Νικολάου Μοτοβίλωφ (1879), μαθητοῦ τοῦ Ἁγίου Σεραφεὶμ τοῦ Σάρωφ

Στίχοι ·
Σταυροῦ ῥωσθεῖσα ἰσχύϊ, Νίνα, φέγγος,
Χριστοῦ ἀνέτειλας λαῷ Γεωργίας.
Στίχ. Νίνα ὡς φῶς ἔλαμψεν ἐν Γεωργίᾳ
θανοῦσα δὲ εὕρηκεν ἄῤῥητον δόξαν.
Δεκάτ’ ἠδὲ τετάρτῃ Νίναν
μόρος έκάλυψε μέλος.

Τα δάκρυα της αγίας Νίνας….
Άγιος Ζηνόβιος Τετρί-Τσκαρο Γεωργίας

Νίνα της Γεωργίας_προσευχη_Saint Nina_ წმინდა ნინო_Света Нина Грузије_hucAexQ08V67sWVL2cIvXzQ 

Κατά την πολιορκία της αγίας Πετρούπολης, στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ο άγιος Ζηνόβιος προσευχόταν συνεχώς με δύναμη και μια μέρα είδε ένα όραμα. Αυτό το όραμα το διηγήθηκε ο άγιος στον Βαλέριο Λιάλιν, όταν τον ρώτησε αν σημαίνει κάτι το ότι η πολιορκία του Λένινγκραντ ήρθη την 27η Ιανουαρίου*, την ημέρα της μνήμης της αγίας ισαποστόλου Νίνας, της φωτίστριας της Γεωργίας.
Ο άγιος, αφού σταυροκοπήθηκε, απάντησε ότι πολλοί προσεύχονταν για την πολιορκούμενη πόλη και πρόσθεσε: «Ο μητροπολίτης των ορέων του Λιβάνου Ηλίας Σαλίμπ**, επιβάλλοντας στον εαυτό του νηστεία, πέρασε σαράντα μερόνυχτα προσευχόμενος μέσα σε ένα σπήλαιο. Του φανερώθηκε η Παναγία και του είπε ότι δεν θα υπάρξουν νίκες κατά των εχθρών, έως ότου οι αρχές της Ρωσίας αφαιρέσουν τις αλυσίδες από την Εκκλησία. Στη χώρα επιτέθηκε όχι μόνο η στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας, αλλά και η δαιμονική δύναμη. Πίσω από όλο το φρικτό σχέδιο επίθεσης κατά της Ρωσίας, υπήρχαν τα μυστικά, ειδωλολατρικά και παγανιστικά δόγματα των σατανιστών της Ανατολής, των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ. Όταν επιτέλους ο Στάλιν, ως πρώην φοιτητής ιερατικού σεμιναρίου, το κατάλαβε και απελευθέρωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία, τότε και οι σατανικές ορδές κύλησαν πίσω στη Δύση9. Την ίδια περίοδο, της πολιορκίας, κι εγώ κάποια ξημερώματα, σε ελαφρύ ύπνο, είδα πως η Αγία Νίνα παρίστατο ενώπιον του Βήματος του Θεού στα γόνατα και ικέτευε τον Κύριο να λυπηθεί και να βοηθήσει τους πάσχοντες ανθρώπους της πολιορκημένης πόλης να νικήσουν τον εχθρό και πολέμιο. Από τα μάτια της κυλούσαν μεγάλα, στο μέγεθος ρώγας σταφυλιού, δάκρυα. Η ερμηνεία που έδωσα ήταν ότι η Παναγία είχε αναθέσει διακόνημα στην Αγία Νίνα να είναι εγγυήτρια αυτής της πόλης» 10.
Στη Ρωσία από παλιά πιστεύεται ότι ο άγιος, που εορτάζεται την ημέρα της νίκης επί του εχθρού, είναι αυτός που βοήθησε γι’ αυτή τη νίκη.

«Οι κάτοικοι της πόλης του Νέβα», έλεγε ο στάρετς, «ως δείγμα ευγνωμοσύνης, σε κάθε ναό θα πρέπει να τοποθετήσουν την εικόνα της αγίας Νίνας με την αντίστοιχη επιγραφή σε ανάμνηση της άρσης της πολιορκίας, ώστε οι απόγονοί τους να γνωρίζουν και να θυμούνται τις θλίψεις και τις χαρές τους. Κι αν οικοδομήσουν και ναό στη μνήμη της αγίας Νίνας και όλων των μαρτύρων της πολιορκίας, θα είναι καλό και γι΄ αυτούς και για τους απογόνους τους».11
Πολλά χρόνια μετά, όταν ο Βαλέριος Λιάλιν επέστρεψε από τη Γεωργία στην Αγία Πετρούπολη, πήγε να προσκυνήσει στο εκκλησάκι της Αγίας Ξένης της Πετρούπολης και μετά στον ναό του Σμολένσκ, που έκτιζε τις νύχτες με τα ίδια της τα χέρια η αγία Ξένη, η διά Χριστόν σαλή. Εκεί είδε ότι υπήρχε η εικόνα της αγίας ιεραποστόλου Νίνας. Έτσι τα λόγια του δεσπότη αρχικά εκπληρώθηκαν σ’αυτό τον ναό της Πετρούπολης.

Πολύ πρόσφατα, στις 22 Ιανουαρίου 2013, μετά το συλλείτουργο στον ναό της Κοιμήσεως στο Κρεμλίνο της Μόσχας, ο Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β’ πρόσφερε ως δώρο στον πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλο, μιά εικόνα της αγίας Νίνας προσευχομένης υπέρ του πολιορκουμένου Λένινγκραντ. Στο φόντο της εικόνας στην κορυφή, εικονίζεται η υπεραγία Θεοτόκος με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Στις δύο πλευρές εικονίζονται Ρώσοι και Γεωργιανοί άγιοι. Στην αριστερή πλευρά εικονίζονται ο άγιος βασιλεύς Μιριάν, η αγία βασίλισσα Νάνα, ο άγιος βασιλεύς Βαχτάνγκ Γκοργκοσάλι, ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, ο άγιος βασιλεύς Δαβίδ ο Ανακαινιστής, η αγία βασίλισσα Ταμάρα και η αγία βασίλισσα Κετεβάν. Στη δεξιά πλευρά εικονίζονται ο ισαπόστολος ηγεμόνας Βλαδίμηρος, η αγία ισαπόστολος Όλγα, ο άγιος ηγεμόνας Αλέξανδρος Νιέφσκυ, ο άγιος Νικόλαος ο θαυματουργός, η αγία Ξένη της Πετρούπολης, η διά Χριστόν σαλή, ο άγιος και δίκαιος Ιωάννης της Κροστάνδης και ο άγιος Ζηνόβιος Τέτρι-Τσκάρο.
Από το βιβλίο: Στάρετς Ζηνόβιος, Στη χαρά και στη λύπη δόξα τω Θεώ, του Ζηνόβιου Τσεσνοκώφ, σελ. 144- 146, εκδόσεις Άθως.

9. Λιάλιν Βαλέριος, Η έρημος του Γκλινσκ στην Τιφλίδα, Πετεινά του Ουρανού, Αγία Πετρούπολη 2006, σελ. 252
10. Ντανιλούσκιν Μ. Μπ. , Βίοι και βιογραφίες των νέων αγίων και ασκητών της ευσεβείας, των διαλαμψάντων εν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, τ.1, Αγία Πετρούπολη 2001, σελ. 298
11. Ντανιλούσκιν Μ. Μπ. , σελ.298.
*Η μνήμη της αγίας ισαποστόλου Νίνας, της φωτίστριας της Γεωργίας είναι 14 Ιανουαρίου. Με το νέο ημερολόγιο η 14η Ιανουαρίου είναι 27 του μηνός..
** Ηλίας Καράμ Μητροπολίτης του Όρους Λιβάνου. Κοιμήθηκε στις 11 Απριλίου 1969 , Μεγάλη Παρασκευή.

Στην Αγία Πετρούπολη ανεγέρθηκε προσωρινά μια ξύλινη εκκλησία προς τιμήν της Αγίας ιεραποστόλου Νίνας δίπλα στην Αλέα της Δόξας στο πάρκο Polezhaevsky της πόλης. Ο ναός ανεγέρθηκε δίπλα στην πρώτη γραμμή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπου αναχαιτίστηκε ο εχθρός.
Ήδη σχεδιάστηκε να ανεγερθεί μεγάλος ναός δίπλα στον ξύλινο.

***

Νίνα της Γεωργίας_Saint Nina of Georgia_წმინდა ნინო_Света Нина Грузије_святой Нины Иберии_s102Μέριμνα για το καλό όλων των ανθρώπων! Αυτή η μέριμνα διακατείχε τα εκλεπτυσμένα πνεύματα και τις ευγενείς καρδιές των αγίων Αποστόλων. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφοντας για τον Απόστολο Παύλο, τον αποκαλεί: “Ο κοινός πατέρας της οικουμένης”. “Σαν να είχε”, λέει ο Χρυσόστομος, “γεννήσει αυτός ολόκληρο τον κόσμο εργάστηκε εναγωνίως και πάσχιζε να εισάγει όλους στη Βασιλεία”. Πράγματι, αυτός ο τίτλος είναι ο πιο υψηλός: “Παγκόσμιος πατέρας της οικουμένης” και δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον Θεό, παρά μόνον στους αποστόλους του Χριστού. Με τη γονική τους φροντίδα για ολόκληρο τον κόσμο, στην πραγματικότητα, ήταν “οι κοινοί πατέρες της οικουμένης”.
Υπάρχουν πολλές μητέρες στον κόσμο που ενδιαφέρονται λιγότερο για τα δικά τους παιδιά, απ΄ ότι τότε οι απόστολοι φρόντιζαν για το καλό [όλων]… !».
Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Ιούνιος), Εκδ. Αθως, 2014.

***

Ομιλία
Σχετικά με την εκζήτηση του προσώπου του Θεού
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

«Το πρόσωπόν σου, Κύριε, ζητήσω» (Ψαλμοί 26: 8).
«επίφανον το πρόσωπόν σου επί τον δούλον σου» (Ψαλμός 30:17).

Νίνα της Γεωργίας_Saint Nina of Georgia_წმინდა ნინო_Света Нина Грузије_святой Нины Иберии_d4876ba3b52f6af44003127754420b1fΟ Βασιλιάς Δαβίδ ζητούσε αυτό που οι απλοί ψαράδες έλαβαν χωρίς να το ζητήσουν. Ο Βασιλιάς Δαβίδ ήταν στο σκοτάδι και λαχταρούσε να δει το περίλαμπρο πρόσωπο του Κυρίου, το οποίο αποκαλύφθηκε στους απλούς ψαράδες στην πλήρη ακτινοβολία του.
Ο Βασιλιάς Δαβίδ ζούσε στην περίοδο της προσμονής, ενώ οι μαθητές ζούσαν στην περίοδο της εκπλήρωσεως. Εκεί [η περίοδος της προσμονής] ήταν η αναγγελία της ελεύσεως του Κυρίου, αλλά εδώ, [η περίοδος της εκπλήρωσεως] είναι η ίδια η έλευση του Κυρίου.
Εκεί υπάρχει ένα προαίσθημα και ένα όνειρο για το πρόσωπο του Κυρίου, εδώ η λάμψη και το κάλλος του ιδίου του προσώπου Του.

Το πρόσωπο του Κυρίου ακτινοβολούσε ήδη πριν την Ανάσταση και πόσο μάλλον ακτινοβολούσε μετά την Ανάσταση! Η άσβεστη φλόγα της Θεότητας κρυβόταν πίσω από την εικόνα του Σώματός Του και έλαμπε μέσα από αυτό το σώμα. Οι μαθητές Τον κοίταζαν έκθαμβοι και χαίρονταν οι καρδιές τους. Για σαράντα ημέρες ατένιζαν το δοξασμένο σώμα Του και ευφραίνονταν οι καρδιές τους!

Ω, αδελφοί μου, ας ζητήσουμε κι εμείς το παμφαεστατό πρόσωπο του Κυρίου, για να νιώσουμε την αγαλλίαση που κάνει τους αγγέλους του Θεού να μεθούν. Εάν τον εκζητούμε με λαχτάρα σε αυτήν τη ζωή, τότε θα Τον δούμε, τουλάχιστον, στην άλλη ζωή. Εάν δεν τον εκζητούμε σε αυτήν τη ζωή, τότε δεν θα τον δούμε ούτε σε αυτήν ούτε στην άλλη ζωή.

Αδελφοί μου, ας λαχταρούμε να δούμε το πρόσωπο του Χριστού! Η κάθε λέξη Του μας δείχνει ένα χαρακτηριστικό του προσώπου Του. Ο κάθε ένας από τους αποστόλους Του μας δείχνει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου Του. Η κάθε πράξη Του μας δείχνει κάποιο χαρακτηριστικό του προσώπου Του. Ο κάθε ένας από τους αγίους Του μας δείχνει κάποια ακτίνα από το λαμπερό πρόσωπό Του.
Με πόθο, αδελφοί, ας εξετάσουμε το πρόσωπο του Κυρίου. Ας συγκεντρώσουμε μια – μια τις ακτίνες, μέχρι να αποκαλυφθεί ολόκληρος ο ήλιος. Ας εγκολπωθούμε αυτόν τον Ήλιο στα βάθη της καρδιάς μας, ώστε να Αυτός να πλημμυρίσει με φως τις σωματικές μας αυλές, ένδοθεν. Ας φυτέψουμε αυτόν τον αμπελώνα της αρρήτου γλυκύτητος μέσα στην καρδιά μας, ώστε να γευτούμε την αθάνατη αμβροσία με την οποία οι άγγελοι πληρούνται αγαλλιάσεως.

Κύριε, Φωτοδότα, έλλαμψον το πρόσωπο Σου εφ’ ημάς, τους δούλους σου.

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
(Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Ο Πρόλογος της Αχρίδος, Απρίλιος, εκδ. Άθως)
http://prologue.orthodox.cn/April28.htm

τάφος Αγίας Νίνας-Μπόντμπε_St. Nino's grave of Bodbe_Могила св. Нины Монастыря Бодбе_IMG_7681 (1) 

Προσκύνημα στον ιερό τάφο της αγ.Νίνας της καρδιάς μας , στο Μπόντμπε- Bodbe της Γεωργίας
https://iconandlight.wordpress.com/2016/01/13/%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%AF/

Αγία Νίνα Ισαπόστολε, το Ρόδο της Γεωργίας, ευωδίασε τις ψυχές μας με την Χάρη του Αγίου Πνεύματός σου.
https://iconandlight.wordpress.com/2022/01/13/72576/

Κύριε και Θεέ, Παράκλητε Αγαθέ, δια πρεσβειών της αγίας ισαποστόλου Νίνας, μη μας στερήσεις από τη γλυκειά, αγία και παντοδύναμη χάρη Σου· ώστε να καθαριστούμε από τις αμαρτίες μας και να γίνουμε άξιοι της Ουρανίου Βασιλείας.
https://iconandlight.wordpress.com/2024/01/13/%ce%ba%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b8%ce%b5%ce%ad-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b5-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%b8%ce%ad-%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b5%cf%83/

Η Αγία Νίνα της Γεωργίας αποσυρόταν στις ερημιές και στην εσώτερη έρημο της καρδιάς κι αφουγκραζόταν την πιο λεπτή μουσική του κόσμου, την προσευχή
https://iconandlight.wordpress.com/2021/01/13/%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%83%cf%84/

Ο Σταυρός της Αγίας Νίνας Ισαποστόλου της Γεωργίας
https://iconandlight.wordpress.com/2017/01/13/16370/

Νίνα της Γεωργίας_St Nina of Georgia_წმინდა ნინო_Света Нина Грузије_св Нины Иберии_nino01-ΑγίαΝίνα 

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἑορτῆς.
Ἦχος α´.

ν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις, τοῦ γὰρ Γεννήτο‐ ρος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱὸν ὀνομάζουσα, καὶ τὸ Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανεὶς Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τὸν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

Ἀπολυτίκιον τῶν Ὁσιομαρτύρων Ἀββάδων, τῶν ἐν Σινᾷ ὄρει καὶ Ῥαϊθῷ ἀναιρεθέντων. Ἦχος δ´. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.

ς ἁγιόλεκτος τοῦ Λόγου χορεία, ἐν Σινᾷ καὶ Ῥαϊθῷ οἱ Ἀββάδες, ἀγγελικῶς ἠρίστευσαν ἀγῶσιν ἱεροῖς· ἱδρῶσι γὰρ ἀσκήσεως τῶν αἱμάτων τοὺς ὄμβρους, μυστικῶς κεράσαντες, χαρισμάτων κρατῆρα, πνευματικῶς προτίθενται ἡμῖν, ἐξ οὗ τρυφῶντες αὐτοὺς μακαρίσωμεν.

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἁγίας Νίνας. (Χ.Μ.Μπούσια)
Ἦχος πλ. α´. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

ς ὡραῖοι οἱ πόδες σου οἱ ζηλώσαντες, ἀκολουθῆσαι ταῖς τρίβοις τῶν ἀποστόλων Χριστοῦ, Νίνα, σκεῦος Παρακλήτου παμφαέστατον· ὅθεν τιμῶντές σε πιστῶς, Γεωργίας φρυκτωρὲ φωτόλαμπρε, σὲ αἰτοῦμεν· ἡμῶν τὰ σκότη λιταῖς σου τῆς ἀγνωσίας πόῤῥῳ σκέδασον.

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἁγίας Νίνας.(Γερασίμου μοναχοῦ Μικραγιαννανίτου)
῏Ηχος πλ.α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Τοῦ Χριστοῦ δεξαμένη τὴν θείαν δύναμιν, τῶν ἀποστόλων τὸν ζῆλον Νίνα ἐκτήσω λαμπρῶς, καὶ ἐκήρυξας Χριστοῦ τὸ Εὐαγγέλιον· ὅθεν ὡς θεῖον ὁδηγόν, μακαρίζει σε πιστῶς, ἡ χώρα τῆς Γεωργίας, ἐν ᾗ καλῶς ἠγωνίσω, καὶ τὸν Σωτῆρα ἐμεγάλυνας.

Ἀπολυτίκιον τοῦ ὁσίου Ἰωσὴφ τοῦ Ἀναλυτικοῦ τοῦ ἐν Ῥαϊθῷ Ἦχος πλ. δ’.
Ἦχος πλ. δ’.

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τὸ ἄγονον ἐγεώργησας, καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατὸν τοὺς πόνους ἐκαρποφόρησας, καὶ γέγονας φωστήρ, τῇ οἰκουμένῃ λάμπων τοῖς θαύμασι, Ἰωσὴφ Πατὴρ ἡμῶν, Ὅσιε, Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Ὁσίου Σάββα Σερβίας
Ἦχος πλ. α´. Τὸν Συνάναρχον Λόγον.

ρετῶν ταῖς ἀκτῖσι καταλαμπόμενος, Ἀρχιερεὺς θεοφόρος ὤφθης καὶ θεῖος ποιμήν, τῆς Σερβίας ὁ φωστὴρ Σάββα μακάριε, καὶ Ἀποστόλων μιμητής, γεγονὼς ὡς ἀληθῶς, στηρίζεις τὴν Ἐκκλησίαν, καὶ τῷ Σωτῆρι πρεσβεύεις, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου Πλάτωνος Ἐσθονίας
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τὸν λαμπρὸν Ἱεράρχην, καὶ σεμνὸν ἱερόαθλον, καὶ τῆς Ἐσθονίας ἁπάσης, θεοτίμητον πρόεδρον, τὸν Πλάτωνα τιμῶμεν οἱ πιστοί, ἐν ὕμνοις καὶ ᾠδαῖς πνευματικαῖς, προσπορεῖται γὰρ δωρήματα τοῖς πιστοῖς, τοῖς πρὸς αὐτὸν κραυγάζουσι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Ἀπολυτίκιον καὶ τῶν ἄλλων Νεομαρτύρων.
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Γόνοι κάλλιστοι τῆς Ἐσθονίας, Ἱερόαθλοι Χριστοῦ γενναῖοι, Ἱερεῖς σὺν Διακόνοις καὶ ἄλλοις τε, ἐν φυλακαῖς καὶ βασάνοις τὸ ὄνομα, ἀνδροπρεπῶς τοῦ Σωτῆρος κηρύξαντες, στέφος ἄφθαρτον, καὶ δόξαν λαμπρὰν εἰλήφατε, ὡς νέοι ἀθληταὶ περιφανέστατοι.

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἑορτῆς.
Ἦχος α´.

ν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις, τοῦ γὰρ Γεννήτο‐ ρος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱὸν ὀνομάζουσα, καὶ τὸ Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστε‐ ρᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανεὶς Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τὸν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου. Ἦχος δ’.

ς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον Ἁγίας Νίνας εἰς προσκύνημα Βάτου
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Υ῾πὸ βάτου ἀφλέκτου, Θεογεννήτορος, προτυπουμένης πορείαν τὴν ἀρξαμένην μακρὰν πρὸς Ἀῤῥάφου τοῦ Χριστοῦ Χιτῶνος εὕρεσιν καὶ παρὰ βάτον ἐκτενῶς δεομένην δι’ αὐτὸ τῆς Μτσχέτα, ὀλβίαν Νίναν, ἀνευφημήσωμεν πόθῳ ὡς ὁδηγὸν ἡμῶν πρὸς θέωσιν.

Ἀπολυτίκιον Ἁγίας Νίνας ἰσαποστόλου τῆς Γεωργίας ἐν Μπόντμπε.
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον. (Ποίημα Χ.Μ.Μπούσια)

Χαριτόβρυτον τάφον σου ἀσπαζόμενοι ἐν τῷ Σεμνείῳ τοῦ Μπόντμπε, Νίνα, ἀμνὰς ἐκλεκτὴ τοῦ Νυμφίου Ἰησοῦ καὶ ἰσαπόστολε, θείας πληρούμεθα χαρᾶς καὶ διώκοντες παθῶν σκοτόμαιναν χαμαιζήλων ὁμολογοῦμεν σὴν χάριν, ἣν δαψιλῶς θεόθεν εἴληφας.

Ἀπολυτίκιον. Ὁ Σταυρὸς τῆς Ἁγίας Νίνας
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Τὸν Σταυρὸν παραδόξως ὅν σοι παρέδωκεν ἡ Θεοτόκος Παρθένος ἐν τῷ Ναῷ τῆς Σιὼν τῆς Τιφλίδος, Νίνα πάνυ, ἀσπαζόμενοι φέροντα τρίχας κεφαλῆς τῆς τιμίας σου, σεμνὴ φωτίστρια Γεωργίας, ἰσχὺν λαμβάνομεν θραῦσαι τοῦ πολεμήτορος τὰ ἔνεδρα.

Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἀῤῥάφου Χιτῶνος τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον. (Χ.Μ.Μπούσια)

οράτῳ δυνάμει ἐπεδυόμεθα τοῦ σοῦ Ἀῤῥάφου Χιτῶνος, Λόγε Θεοῦ καὶ Θεέ, φιλοπόνως ὃν ἡ Μήτηρ σου ἐξύφηνεν ἡ ἀγαθή, καὶ σταυρωταὶ ὃν ἐκλήρωσαν κακῶς ἐν ὥρᾳ σταυρώσεώς σου, οἱ ἐξ ἀγάπης καὶ ἔργων γεγυμνωμένοι εὐαρέστων Σοι.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἀῤῥάφου Χιτῶνος τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης. (Ισιδώρας μοναχής.)

Τὸν Χιτῶνα Σου Σῶτερ, προσκυνοῦμεν τὸν ἄῤῥαφον, ἔνδυμα ζωῆς εὑρηκότες, διὰ αὐτοῦ ἀδιάφθορον, στολὴν ην ἐξεδύθη ὁ Ἀδάμ, τοῖς πάθεσι ἐφόρεσε τοῖς σοῖς, μετ’ εὐγνώμονος Λῃστοῦ σοι ἀναβοων τῷ μνήσθητι μου Κύριε. Δόξα, τῇ εὐσπλαχνίᾳ σου Σωτήρ, δόξα τῇ σῇ χρηστότητι, δόξα τῇ φιλοστόργω σου στοργῇ, δι’ ἧς ἡμᾶς σωζόμεθα.

Μονή Σαμτάβρο_სამთავროს მონასტერი / Samtavro Nunnery
https://www.youtube.com/watch?v=RkiE0-TPwm8

Σταυρός αγίας Νίνας-Крстот на св.Нина, оригиналниот кој се чува во Тбилиси, Грузија,
https://www.youtube.com/watch?v=_BRiMlyYoKo

Τάφος αγίας Νίνας-Гробот на света Нина, Равноапостолна, Грузија, мај 2923 год.
https://www.youtube.com/watch?v=gMegN37HtSg

Bodbe’s St. Nino’s Convent
https://www.youtube.com/watch?v=SIvC9craikM

Μονή της Αγίας Νίνα εν Μπόντμπε στη Γεωργία.
https://www.youtube.com/watch?v=SJU8kHFCFf8

Νίνα Γεωργίας Μποντμπε_Nina Georgia_Св Нина Грузије_ბოდბის ნინოს_Монастырь святой Нино Бодбе 33254627 (1)Νίνα Γεωργίας Μποντμπε_Nina Georgia_Св Нина Грузије_ბოდბის ნინოს_Монастырь святой Нино Бодбе 33254359cΝίνα Γεωργίας Μποντμπε_Nina Georgia_Св Нина Грузије_ბოდბის ნინოს_Монастырь святой Нино Бодбе 3325488894-2-Bodbe-Monastery

Νίνα της Γεωργίας_ Монастырь святой Нино Бодбе m1 მონასტერი 

iconandlight.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου