Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τα απίστευτα παιχνίδια της Ιστορίας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών.

Άραγε πόσοι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών ήταν Αθηναίοι; Γνωρίζατε ότι υπάρχει Αρχιεπίσκοπος ο οποίος έμεινε στον Θρόνο του για μόλις 12 μέρες και πως ένας άλλος εκτός από Αρχιεπίσκοπος Αθηνών διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας αλλά και Οικουμενικός Πατριάρχης;


Με αφορμή τη σημερινή γιορτή του Αθηναίου Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, πολιούχου της Αθήνας και δεύτερου επισκόπου Αθηνών το dogma.gr σας παρουσιάζει τα μικρά «μυστικά» γύρω από την ιστορία των Αρχιεπισκόπων της Αθήνας από τότε που η Εκκλησία της Ελλάδος έγινε Αυτοκέφαλη.

ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ
Εκτός λοιπόν από έναν,  τον Νεόφυτο Μεταξά κανεις άλλος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν ήταν Αθηναίος. Ο Νεόφυτος υπήρξε Επίσκοπος Αθηνών και στη συνέχεια ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος όταν ο Όθωνας αποφάσισε να μετατρέψει την Εκκλησία της Ελλάδος Αυτοκέφαλη.


Νεόφυτος Μεταξάς. Ο μοναδικός Αθηναίος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών


Από τον Μεταξά μέχρι σήμερα οι Αρχιεπίσκοποι προέρχονται από σχεδόν όλη την Ελλάδα. Ελάχιστοι ήταν νησιώτες, κάποιοι Μικρασιάτες, ένας Κρητικός και αρκετοί Πελοποννήσιοι.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Ο μοναδικός Κρητικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ήταν ο Μελέτιος Μεταξάκης. Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική πρωτιά του. Ο Μεταξάκης παρέμεινε στον θρόνο τον Αθηνών για μόλις δυο χρόνια, για να ακολουθήσει η εκλογή του σε Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην Κωνσταντινούπολη έμεινε μόλις 17 μήνες. Τελευταία του θέση ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας όπου παρέμεινε για 9 χρόνια.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνων και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης αλλά και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μελέτιος Μεταξάκης

Πριν την εκλογή του ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είχε διατελέσει Επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο. Συνολικά πέρασε από τέσσερις Εκκλησίες!

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ 12 ΗΜΕΡΩΝ


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος

Θεωρείται από τις πιο αδικημένες προσωπικότητες της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας, ο Ιάκωβος Βαβανάτσος παρέμεινε στη θέση του για μόλις 12 μέρες. Από τις 13-1-1962 έως και τις 25 του ίδιου μήνα. Παραιτήθηκε ύστερα από πιέσεις.

Από το 1836 οπότε και υπήρξε η αυτό-ανακήρυξη της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Αυτοκέφαλη μέχρι και σήμερα, στον θρόνο των Αθηνών έχουν καθίσει 20 Αρχιεπίσκοποι, συμπεριλαμβανομένου του νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Ο νεότερος Αρχιεπίσκοπος ήταν ο Κεφαλονίτης Γερμανός Καλλιγάς που ανέλαβε την Αρχιεπισκοπή στα 45 του χρόνια το 1889. Έμεινε στο θρόνο του για 7 χρόνια.

Ο πιο ηλικιωμένος την μέρα της εκλογής του ήταν ο Μικρασιάτης Χρυσόστομος Χατζησταύρου. Ήταν 82 ετών και παρέμεινε στον θρόνο του για 6 χρόνια. Από το 1962 εως το 1968.

Ο μακροβιότερος όλων, που παρέμεινε για 28 χρόνια ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Νεόφυτος Μεταξάς με δεύτερο τον μακαριστό Σεραφείμ Τίκα με 24 χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό Παπανδρέου ο οποίος διετέλεσε Αντιβασιλέας.

Αυτό που πρέπει πάντως να σημειωθεί γιατί έχει ιδιαίτερη αξία είναι το γεγονός πως η ιστορία των Αρχιεπισκοπικών εκλογών είναι γεμάτη από πολιτικές παρεμβάσεις αφού για τους πολιτικούς ανέκαθεν ο έλεγχος της πανίσχυρης Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν ένα ισχυρό δέλεαρ.


http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3892&catid=17




* Τα στοιχεία για τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών και οι φωτογραφίες τους, προέρχονται από την Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου