Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

H Κίνα σαν «μεγάλος δανειστής» προτρέπει τις ΗΠΑ να αποφύγουν την πτώχευση.


Δεδομένου ότι η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της, η χώρα είναι μόλις 10 ημέρες μακριά από τη χρεοκοπία, και τον κύριο πιστωτή  της  χώρας,την Κίνα,να ζητάει από την Ουάσιγκτον να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αποφύγει την πτώχευση και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων.
              Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, «φυσικά  ανησυχεί  για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και το δημοσιονομικό γκρεμό», όπως ανέφερε το Reuters , επικαλούμενο  τον Αντιπρόεδρο Υπουργό Οικονομικών Zhu Guangyao που έδωσε την πρώτη δημόσια αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης για την 17η Οκτωβρίου,σαν προθεσμία των ΗΠΑ για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.
            Η Κίνα κατέχει σήμερα 22,85 τοις εκατό του ΗΠΑ $ 16.7trln χρέους, το οποίο την καθιστά το μεγαλύτερο πιστωτή των ΗΠΑ.
           Ο Υπουργός Οικονομικών Jacob Lew υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν  από χρήματα μέχρι τις 17 Οκτωβρίου και έχουν λιγότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο χέρι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει για τα σχέδια δαπανών.
           «Ζητάμε από τις  Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν μέτρα για την επίλυση του χρέους εγκαίρως πριν από τις 17 Οκτωβρίου , να; ασκήσει  πολιτική γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους και να αποφευχθεί η χρεοκοπία των ΗΠΑ,ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, "είπε ο Zhu .
            Το 2011 ένα παρόμοιο αδιέξοδο του προϋπολογισμού κόστισε  στις  ΗΠΑ το τριπλό Α της αξιολόγησης, με την Standard & Poors να υποβαθμίζει τη χώρα σε ΑΑ +.
"Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν πλήρως τα διδάγματα της ιστορίας,» δήλωσε ο Ζου.




             Η συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους το 2011,είχε επιλυθεί με μια απόφαση της τελευταίας στιγμής, μετά από σκληρές προειδοποιήσεις για την οικονομική καταστροφή από την επικείμενη προεπιλογή.
            Αυτή τη φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου  και πάλι, με τον υπουργό Jack Lew να προειδοποιεί ότι η μικροπολιτική του προϋπολογισμού "παίζει με τη φωτιά» και εκλιπαρεί το Κογκρέσο να περάσει τη νομοθεσία για να ανοίξει εκ νέου η κυβέρνηση, καθώς και την αύξηση του ορίου του χρέους της χώρας.
            Η έλλειψη συμφωνίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ θα μπορούσε να κοστίσει στις ΗΠΑ μια προεπιλογή - την πρώτη στην ιστορία - η οποία θα στείλει την παγκόσμια οικονομία σε μια οικονομική κρίση παρόμοια με το 2008 ή χειρότερη. Το 2008 η οικονομική κρίση βύθισε τη χώρα στη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
           Η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, το ίδιο και για την παγκόσμια οικονομία, αλλά η Ρεπουμπλικανική Βουλή με τον  John Boehner επιμένει ότι η αύξηση του μεγίστου επιτρεπομένου ορίου δανεισμού θα πρέπει να έρθει με  όρους . Ο Boehner δεσμεύθηκε την Κυριακή ότι "δεν υπάρχει τρόπος"οι  Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες να συμφωνήσουν σε ένα μέτρο για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, εκτός αν περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για τη συγκράτηση των δαπανών του ελλείμματος.
            «Οι ψήφοι δεν είναι στη Βουλή για να περάσει ένα καθαρό όριο του χρέους, και ο Πρόεδρος κινδυνεύει να αθετήσει τις υποχρεώσεις, αφού δεν έχουν καμμία συνομιλία μαζί μας," δήλωσε ο Boehner.
China's Vice Finance Minister Zhu Guangyao (Reuters)
China

             Η διακοπή λειτουργίας έχει θέσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων εκτός εργασίας, έκλεισε εθνικά πάρκα και μουσεία και έχουν σταματήσει μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες.
              Το μόνο φωτεινό σημείο στο αδιέξοδο της Ουάσιγκτον, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του απλήρωτου ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού που  επιστρέφει πίσω στη δουλειά.Ο  Υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ διέταξε περίπου 350.000 εργάτες να γυρίσουν πίσω στη δουλειά, βασίζοντας την απόφασή την ερμηνεία του Πενταγώνου, σε ένα νόμο που ονομάζεται Pay,που είναι νόμος περί των Στρατιωτικών μας.
              Εκείνοι που παραμένουν στο σπίτι ή εργάζονται απλήρωτοι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να πληρωθούν μια φορά και η μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης να τελειώσει. Η Γερουσία θα μπορούσε να ενεργήσει αυτή την εβδομάδα σχετικά με το μέτρο που πέρασε η Βουλή και ενέκρινε ομόφωνα το Σάββατο.          http://rt.com/business/china-us-default-debt-838/       ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου