Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΙΝΑ ΣΤΟ «ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ » : Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΙΝΑ- ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.


altΤου Γιώργου Θεοχάρη
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά,κ. Δαμιανός αποκλειστικά στο "Αγιορείτικο Βήμα''
Η  έκρυθμη κατάσταση  στη μέση ανατολή  και οι επιπτώσεις που έχει  στα 10 εκ  Χριστιανών  που ζουν σε Συρία και Αίγυπτο, η συμβίωση τους με τους μουσουλμάνους,  το οικονομικό αδιέξοδο  της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, και η  '' απόγνωση''  των Ελλήνων από  την οικονομική κρίση,  βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε αποκλειστικά στο "Αγιορείτικο Βήμα΄΄ ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός.
Με απόλυση κινδυνεύουν  50 υπαλλήλοι  από τους συνολικά 130 που εργάζονται στις Μονές και στα προσκυνήματα  του Σινά, εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος.
'' 18 χιλ δαπανούμε το μήνα για  να πληρωθούν οι υπάλληλοι που συντηρούν τα προσκηνήματα αλλά πλέον αυτά δεν υπάρχουν'', εξηγεί ο κ.Διαμιανός
''Στα 35 προσκηνήματα μας μονάζουν 40 καλόγεροι, οι συνθηκες στο Σινά ειναι δύσκολες, είσαι στην έρημο'', η κατάσταση είναι ανώμαλη, συμπληρώνει.
.
Αναφερόμενος στα αίτια αυτού του  οικονομικού αδιεξόδου  ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει, ΄΄Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει μειωθεί δραματικά από την Ελλάδα. Πριν την οικονομική κρίση είχαμε 1000 προσκυνητές την ημέρα και σήμερα έχουμε μόλις εκατό.Τα μετοχιά είναι σε μαρασμό''.Κάθως όπως λέει, η συντριπτική πλειονότητα των πιστών ήταν Έλληνες.

Οι δυο όψεις της οικονομικής κρίσης

Ερωτηθείς για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Σινά  υπογραμμίζει στο ''Αγιορείτικο Βήμα'': ''Eίναι θλιβερό αυτή η οικονομική κατάντια να βγάζει τον κόσμο στον δρόμο που μέχρι χθες ή ταν νοικοκυραίοι. Αν  το δούμε λίγο θεολογικά θα δούμε ότι μας βάζει  σε ένα καλούπι να σκεφτούμε και πνευματικά, να ξεφύγουμε από την καταναλωτική αντίλιψη που πήρε έντονες διαστάσεις , σε μία κοινωνία που τα θέλαμε όλα ή ολοένα και περισσότερο καλύτερα. Ετσι συνηθίσαμε και τα παιδιά μας .Αυτό απομάκρυνε τους ανθρώπους μεταξύ τους. Η Αποξένωση ρίζωσε παντού.

Πρέπει να είμαστε και αισιοόδοξοι, μη βλέπουμε μόνο τη μία πλευρά αλλά να δούμε και την άλλη.
Το δυσάρεστο βέβαια είναι  ότι αυτό έγινε αφνίδια.  Προκάλεσε ένα ΣΟΚ στην κοινωνία μας.

Η οικονομική δυσχέρεια θα πρέπει να  μας μάθει στη λιτότητα, όσο λιγότερα ξοδεύξω τόσο καλύτερα.Χωρίς να στερηθούμε  την υγεία, την  παιδεία και τα βασικά αγαθά.
Η Εκκλησία θα μπορούσε να δώσει και τα τάματα και τους θησαυρούς της  στο κράτος αλλά όταν φορολογείται από το κράτος το οποίο εισπράτρει πάνω από το 20% των  πενιχρών εσόδων της, τότε πως μπορεί να το κάνει;΄΄


Για Χρυσή Αυγή:Και με την επανάσταση δεν λύνεται το πρόβλημα.


Τις ενστάσεις του διατύπωσε,  εμμέσως  πλην σαφώς ο κ. Διαμιανός, για  τα  όσα ακούστηκαν για την Χρυσή Αυγή.
''Η  Χρυσή Αυγή έχει μία οργάνωση που φτάνει στις υπερβολές. Ακουγα βέβαια από πολλούς ότι έκανε και καλές πράξεις όπως με ένα τηλέφωνο είχαν προστασία οι ανήμποροι...
Οι μετανάστες όμως στην Ελλάδα είναι υπεράριθμοι. Σε μία Ελλάδα των 10 εκ  τα   τρια να είναι μετανάστες .
Αν είναι επικίνδυνη πολιτική δύναμη , θα το κρίνουν τα δικαστήρια, όχι εγώ.
Αν δεν έχουμε στοιχεία  δεν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε ούτε άθεους   αλλά ούτε ότι  ασπάζονται άλλη θρησκεία. Και με την επανάσταση δεν λύνεται το πρόβλημα΄΄, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Σινά.



alt
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, κ. Διαμιανός, κατά τη διάρκεια  της συνέντευξης στον διευθυντή του ΄΄Αγιορείτικου Βήματος΄΄ κ. Γιώργο Θεοχάρη

alt
alt
alt

http://www.agioritikovima.gr/arthra/31416-archiepikopos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου