Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Λήμνου: ''Ο Άγιος Δημήτριος απέδειξε ότι η δύναμη δεν βρίσκεται στην εξουσία'' (ΦΩΤΟ).

eorti poliouxou 79
Άγιος Δημήτριος | Θάνος Θανόπουλος

Παρουσία χιλιάδων πιστών εορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος Γ’, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Ματθαίο Χάλαρη, τους συνεφημερίους του και κληρικούς Ιερών Μητροπόλεων.
Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστη η Δήμαρχος του Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου, ενώ τους ύμνους έψαλαν πολυμελείς βυζαντινοί χοροί του Ιερού Ναού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Ματθαίος Χάλαρης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο Γ' που λάμπρυνε με την παρουσία του την σημερινή εορτή και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του δώρισε έναν δίσκο με εγγεγραμμένο μέσα τον Ιερό Ναό.
Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Ματθαίο για τα εγκάρδια λόγια του, αναφέρθηκε στην σχεδόν τεσσαρακονταετή φιλία που τους συνδέει και προσέφερε στον Ιερό Ναό ως αντίδωρο ένα δισκάριο.
"Νιώθω βαθιά συγκίνηση γιατί βρίσκομαι σε έναν χώρο στον οποίο απεικονίζεται, όχι μόνο με τα ορατά στοιχεία αλλά με εσάς όλους, η Βασιλεία του θεού στον κόσμο. Η Θεία Λειτουργία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απεικόνηση της Βασιλείας του Θεού" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερόθεος πρόσθεσε: "Χωρίς ανθρώπους ο Θεός, που είμαστε τα χέρια του, δεν μπορεί να κάνει τίποτα υπέρ ημών. Δεν ήρθα εδώ να μιλήσω για την ενορία σας, γιατί εσείς την ζείτε. Κάθε φορά μέσα από τα επιτελούμενα μυστήρια μαρτυρεί την παρουσία του Θεού και την συνείδηση των εν αυτώ εργαζομένων".
"Αγαπητοί μου αδελφοί και ως ιερεύς περιήλθα πολλές ενορίες στις Μητροπόλεις που υπηρέτησα. Αυτό τον παλμό και την συνείδηση που γνωρίζει κανείς κοντά σας πιστέψτε με, δεν είναι λόγοι χειλέων, αλλά αίσθηση και συνείδηση καρδιάς, είναι το μείζον" πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
"Ο Χριστός θέλει κάτι να του δώσουμε για να μας δώσει και εκείνο που θέλει δεν είναι υλικό, ο Χριστός θέλει την καρδιά μας. Όταν δίνουμε την καρδιά μας δεν μπορεί να μην δώσει ο Χριστός εκείνο που ζητούμε όλοι, εκείνο που ξέρει η καρδιά και ο πόνος του καθενός," τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
"Σπάνια σε ενορία συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σε εσάς. Έβλεπα πόσους νέους, με τι στάση, με τι έκφραση, με τι συνείδηση περάσατε να κοινωνήσετε. Μείζον τούτου ουδέν. Εσείς έχετε αυτή την μεγάλη ευλογία να έχετε αυτούς τους πατέρες οι οποίοι είναι αγωνιστές της πίστεως και ομοληγητές του ονόματος του Χριστού. Αυτά που ακούτε παρακαλώ να πιστέψτε ότι δεν λόγια ανθρώπινης και κοινωνικής συνήθους κολακείας, αλλά είναι καρπός της συνείδησης που δημιουργείτε μόνοι σας σε όποιον έρχετε εδώ μέσα. Μείνετε ενωμένοι, μείνετε πιστεύοντες, μείνετε ελπίζοντες και αυτό το πνεύμα του Θεού θα εγκαινιάζει την ζωή όλων μας πάντοτε" πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
"Η δύναμη δεν κρύβεται ούτε στα όπλα, για τα οποία όλα τα κράτη αγωνίζονται με εκατομμύρια εκατομμυρίων, που θα μπορούσαν να πάνε στις ανθρώπινες ανάγκες. Απέδειξε ο Άγιος Δημήτριος ότι η δύναμη δεν είναι στην εξουσία, ούτε στους άρχοντες, ούτε στην δύναμη την σωματική. Η προβολή της προσωπικότητάς του σήμερα γίνεται για να μας χαρίσει την ελπίδα ότι η αληθινή δύναμη βρίσκεται μέσα στις καρδιές μας. Κανένας δεν μπορεί να μας την αφαιρέσει, καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει την ψυχή μας και την πίστη μας στο Θεό" συμπλήρωσε ο κ. Ιερόθεος Γ'.
"Ο Άγιος Δημήτριος κατάφερε εκείνο που ζητάμε όλοι μας, να μην πεθάνουμε αν γίνεται. Το βιολογικό τέλος, θα έρθει σε όλους μας. Ο Θάνατος δεν είναι κοινός, αλλά αφορά εκείνους που δεν μπόρεσαν λίγο να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να πιστέψουν στον Χριστό και επειδή δεν το πίστεψαν δεν ομολόγησαν το όνομά Του. Οι άνθρωποι σήμερα μας αρέσει να επικοινωνούμε με εκείνους που ταιριάζουμε. Η ζωή όμως, φανερώνει ο Άγιος Δημήτριος, είναι μία παλαίστρα η οποία έχει πάντα την αντιπαλότητα των δύο διαφορετικών σε ποιότητα κόσμων. Τον ένα κόσμο τον εκπροσωπεί πάντα μέσα στην ανθρώπινη ιστορία ο Νέστορας και Δημήτριος. Είναι εκείνοι που ξεπερνούν τους εαυτούς τους και θέλουν να ομολογούν την αλήθεια. Τον άλλο κόσμο τον εκπροσωπεί ο Λυαίος και είναι ο κόσμος του μίσους, της διαφθοράς και της κακίας" υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος Γ'.
Τέλος να σημειωθεί ότι το απόγευμα θα τελεστεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου