Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Θλίβομαι από τη σιωπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τις αναμνήσεις του και τα συναισθήματα του από τη  Σχολή της Χάλκης περιέγραψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Άγιο ‘Ορος.Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Την περίοδο που η Σχολή της Χάλκης λειτουργούσε θυμήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και μετέφερε τις αναμνήσεις του στον σημερινό Δικαίο της Σκήτης Προφήτου Ηλία, Ιωακείμ, στο 'Αγιο Όρος.
«Ανεβαίνω συχνά εις την Χάλκην προς περισυλλογή, ανάπαυσιν, ανενόχλητο εργασία και όταν περιέρχομαι τας τάξεις, τους διαδρόμους, τους κήπους, τη βιβλιοθήκη και τα βλέπω όλα σιωπηλά θλίβομαι βαθύτατα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στα επτά χρόνια που μαθήτευσε στη σχολή και στα τέσσερα χρόνια που ήταν βοηθός του σχολάρχη ενώ μίλησε και για την προσπάθεια του για αναβίωση της σχολής, που είναι κλειστή εδώ και 48 χρόνια.
«Δυστυχώς, αι μέχρι τούδε προσπάθειαι μας για την επαναλειτουργία της παραμένουν άκαρποι. Αλλά δεν μας απολείπει η ελπίς. Πάντοτε προσευχόμεθα, πάντοτε ελπίζουμε, πάντοτε αναμένουμε το χαρμόσυνο άγγελμα της εκδόσεως της πολυποθήτου αδείας των εφ' ημάς τεταγμένων αρχών για να γεμίσει και πάλι ο λόφος της ελπίδος με ευέλπιδας της εκκλησίας, οι οποίοι θα στελεχώσουν αργότερα τας τάξεις του ιερού κλήρου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και εις το ιερόν κέντρον, εν Κωνσταντινουπόλει και εις τας επαρχίας του, ανά την Οικουμένη, αλλά θα βοηθήσουν και άλλας αδελφάς εκκλησίας, όπως συνέβαινε εις το παρελθόν κατά τα εκατόν είκοσι επτά χρόνια της λειτουργίας της σχολής μας», ανέφερε ο Πατριάρχης.
Ακόμη είπε στον Δικαίο Ιωακείμ πως τα οστά του σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης του μακαριστού Σταυρουπόλεως Μάξιμου μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη και μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του μνήματος στα κοιμητήρια της Ιεράς Μονής της Παναγίας του Μπαλουκλί θα ενταφιαστούν εκεί, δίπλα στον τάφο του προηγούμενου σχολάρχη και κοντά και στους τάφους ιεραρχών του Πατριαρχείου.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχολίασε, μεταξύ άλλων, πως παλιά το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπρεπε να αντιμετωπίσει «πολλούς πειρασμούς» και σήμερα λιγότερους «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πειρασμοί εξέλειπαν ολοσχερώς», σημείωσε.
«Εύχεσθε και εσείς εδώ και όλοι οι αγαπητοί παρόντες, εύχεσθε για το ιερόν κέντρο της Ορθοδοξίας, ώστε να μπορεί να εκδηλώνει απερίσπαστο την Οικουμενικού αποστολή του, επ' αγαθώ όλης της Ορθοδοξίας και του σύμπαντος κόσμου», συμπλήρωσε.
sputniknews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου