Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΤΜΟΣ: YΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΣ!

             Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό σχετικά με την υπόθεση και το κλίμα που κυριάρχησε στην Ιερά Μονή Πάτμου, όπου ο Ηγούμενος κ. Αντίπας Νικηταράς βρίσκεται εδώ και μήνες, "εν μέσω διασταυρούμενων πυρών".
               Παρά το γεγονός ότι η άφιξη και αναχώρηση της Εξαρχίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έπρεπε να σηματοδοτήσει μια σειρά από σοβαρότατες εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον του ιστορικού μοναστηριού, φαίνεται ότι οι ‘παρασκηνιακές’ ζυμώσεις συνέτειναν στην πυροδότηση του κλίματος σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ίδιος ο Ηγούμενος να επηρεαστεί και να φτάσει να υποβάλει παραίτηση (γι’ ακόμη μια φορά…) Όλα άρχισαν από προχθες, πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου όπου όλοι περίμεναν με ‘κομμένη την ανάσα’ τα αποτελέσματα της εισήγησης της Εξαρχίας μετά την αναχώρησή της από την Πάτμο.
             Δυστυχώς, κάποιοι κύκλοι κατάφεραν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα, να διοχετεύσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και διαρροές ένθεν και ένθεν και να πείσουν τον Ηγούμενο να φτάσει στην απονενοημένη κίνηση.        
             Αποκλειστικές πληροφορίες του RHODES TIMES, αναφέρουν ότι χθες το μεσημέρι, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη της Πάτμου κ. Αντίπας, απέστειλε μέσω φαξ την παραίτησή του στο Φανάρι κι ενώ η Σύνοδος είχε διακόψει για λίγη ώρα.Αυτή η κίνηση εξόργισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε τέτοιο βαθμό που –όπως μάθαμε- δεν δέχτηκε ούτε να την διαβάσει.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση της Εξαρχίας ήταν τελικά ‘θετική’ ενώ τα μέλη της Μητροπολίτες Μιλήτου και Κώου-Νισύρου, βρίσκονται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για τις εξελίξεις.

                Με αυτή την κίνηση ο Ηγούμενος το μόνο που κατάφερε, ήταν να αποδείξει –δυστυχώς- ότι είτε επηρεάζεται από το περιβάλλον του, είτε δεν θέλει να αντικρίσει την πραγματικότητα, από την στιγμή που ο ίδιος ο κανονισμός  έχει εγκριθεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο, έχει παραδοθεί στον κ. Αντίπα και φυσικά, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο μοναστήρι!
               Μάλιστα, ο κανονισμός (65 περίπου σελίδων) έχει φύγει και από το Φανάρι και αναμένεται να μεταβιβαστεί στον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, προκειμένου να δημοσιευτεί στο εκκλησιαστικό ‘ΦΕΚ’ της Δωδεκανήσου.

                Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν αδιανόητη την αψυχολόγητη αυτή κίνηση του Ηγούμενου, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα αποφασίσει ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο νέος κανονισμός μπορεί να κρίθηκε ως πολύ αυστηρός αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να υποβαθμίσει τον Ηγούμενο.
             Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το Φανάρι ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Πατριάρχης σε εγγραφή μοναχών από το Άγιον Όρος. Να σημειωθεί ακόμη, ότι κάποια ονόματα μοναχών από την Πάτμο που ακούστηκαν ότι ενδιαφέρονται για… διαδοχή, έχει ξεκαθαριστεί ότι είναι εκτός.
           Η υπόθεση έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και δεν αποκλείονται εκπλήξεις εντός των επομένων ωρών… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου