Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Η κατεδάφιση του Ι.Ναού του Αγίου Αθανασίου προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο Αλβανίας-Ελλάδας.

Η κατεδάφιση  της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου  από τον Δήμο της  Χειμάρρας όπως είχαμε γράψει εχθές εδώ: Κατεδαφίζουν την 1000χρονη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες οι Αλβανοί!, επέφερε την άμεση αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και συγκεκριμένα του εκπρόσωπου του Κωνσταντίνου Κούτρα ,αναφέρει αλβανικός τύπος . Από ότι όμως διαφαίνεται θα έχουμε αρκετά επεισόδια στο σήριαλ αυτό λόγω της προκλητικής στάσης της αλβανικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα.   albania

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι : « Τα γεγονότα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο χωριό  Δρυμάδες μας προκαλούν  πολύ μεγάλη ανησυχία. Η δια της βίας κατεδάφιση και η πρόκληση εμποδίων σε  πιστούς να μεταβούν σε χώρο λατρείας τους , καθώς και  η απομάκρυνση των εικόνων και των ιερών αντικειμένων από την εκκλησία και η καταστροφή  του ναού , με παρέμβαση του δημάρχου της Χειμάρρας είναι κατακριτέες ενέργειες και απαράδεκτες, παρά τους ισχυρισμούς για τη νομιμότητά  της παρέμβασης , από μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των τόπων λατρείας και η παρεμπόδιση της άσκησης της πίστης  ΔΕΝ είναι χαρακτηριστικά ενός  κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών που πρέπει να το διέπουν . Περιμένουμε εξηγήσεις και από την Αλβανική κυβέρνηση. Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και οι προξενικές μας αρχές έχουν λάβει οδηγίες και θα  εξακολουθούν να ενδιαφέρονται  στενά  για το θέμα αυτό», κατέληξε η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά αμέσως μετά την αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αντέδρασε  το ΥΠΕΞ της Αλβανίας.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας  εκφράζει  την έκπληξη και την ανησυχία  του από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.  Το ΥΠΕΞ   παρακολουθεί  στενά την υπόθεση  τονίζοντας ότι τέτοιες καταστάσεις δεν απαιτούν την  παρέμβαση των ελληνικών αρχών διότι είναι  εσωτερικά ζητήματα τάξης και  προόδου της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Το Αλβανικό ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης ότι η διαφύλαξη της δυνατότητας θρησκευτικής λατρείας δεν έχει υποστεί κανένα πλήγμα . Σύμφωνα με το Υπουργείο μας , η ελληνική στάση  εκφράζει μεν  συνεργασία, αλλά ο υπαινιγμός του Έλληνα εκπροσώπου «απομονώνει» τις  σχέσεις μας».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας Γκλεβίν Ντερβίσι επίσης εξέφρασε την έκπληξή  του και ανησυχία του  για την ελληνική αντίδραση στο θέμα αυτό .
Ο ίδιος τόνισε ότι η Αλβανία θα φροντίζει να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου στο σύνολό του και το απαραβίαστο.
albania 1
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η θέση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, συνιστά, στο πλαίσιο αυτό, παρέμβαση στην εσωτερική εξέλιξη της τάξης , των διοικητικών και δικαστικών αρχών της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Επίσης υπονομεύει  μονομερώς και υπερβολικά την μακροχρόνια δέσμευση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, που υποστηρίζεται από  όλους τους  Ευρωπαίους εταίρους  ,και   έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική της διαβούλευσης σε  μια κοινή προσέγγιση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Η στάση αυτή απέχει πολύ από το πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Αλβανίας και  Ελλάδας, την  οποία στοχεύουμε να  προωθήσουμε μετά και  την τελευταία συνάντηση των υπουργών Μπουσάτι – Κοτζιά», κατέληξε ο υπερφίαλος και αλαζόνας Αλβανός εκπρόσωπος .
Με λίγα λόγια σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.η  Αλβανική κυβέρνηση με μια  εντελώς αλαζονική και υπερφίαλη στάση δεν δίνει καμία εξήγηση για την κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου , και κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν  την  υποστηρίζει στην ευρωπαϊκή πορείας της.!! Εάν αυτό δεν συνιστά απίστευτη « αλαζονεία» τότε τι ακριβώς είναι;
Σε περίπτωση δε που γινόταν στην πατρίδα μας κάτι αντίστοιχο σε ισλαμικό ναό θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου είναι τουλάχιστον 1000 ετών από την εποχή της ένδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας . Δεν εμπίπτει σε κανένα  αλβανικό νόμο σε καμία περίπτωση.
Η ουσία όμως της στάσης των Αλβανών αφορά η προ μηνός επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α.Μέρκελ, η οποία   άφησε την σφραγίδα της  στην χώρα αυτή ανεξίτηλη , διότι τα Τίρανα δεν «υπολογίζουν»  την Ελλάδα ούτε κατ” ελάχιστο, θεωρώντας ότι «κουμάντο» κάνει το Βερολίνο. Ας το έχουμε υπόψη μας αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου