Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Το Φανάρι επιμένει για την Αυτοκεφαλία – Για επίγνωση της ευθύνης κάνει λόγο ο Πατρ.Κύριλλος.

Η πολύωρη συζήτηση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις απόψεις τους για το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη διάθεση του Φαναρίου να εκχωρήσει τον Τόμο στην Ουκρανία, επιθυμώντας αυτό να συμβεί μέσω ενός διαύλου καλή διάθεσης απ’όλες τις Εκκλησίες και να μην υπάρχουν ρήγματα στις σχέσεις.
Αυτή η διάθεση ήταν γνωστή στη Μόσχα που κατέθεσε πρόταση ώστε να υπάρξει είτε να υπάρχει αρχικά ένα Ορθόδοξο Συνέδριο για το θέμα, είτε ακόμη και Σύνοδο των Προκαθημένων, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο μυαλό αρκετών.
Να σημειωθεί πως εκτός από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών έγινε και κατ’ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριάρχη Μόσχας, παρουσία μόνο του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ και του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.
Επίσημα, το Φανάρι δεν έχει τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Πατριάρχης Κύριλλος έφτασε πριν λίγη ώρα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πριν μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής έκανε δηλώσεις στους Ρώσους δημοσιογράφος.
Μεταξύ άλλων είπε: «Το διάστημα των δύο ετών από την τελευταία μας συνάντηση έχουν συμβεί πολλά. Είχαμε μια αδελφική συζήτηση και συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που ήταν στην ατζέντα. Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν μπορώ να σας πω όσα είπαμε. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, ούτε κάτι που δε γνωρίζουμε. Η συζήτηση ήταν ορθή, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας στον κόσμο. Συνεχώς προκύπτουν προβλήματα στο σύγχρονο κόσμο και προκλήσεις για τις Εκκλησίες. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και καμιά Εκκλησία δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με κάποια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου